Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Teorii Luni 19 August 2019 - 3436 vizitatori azi
Hitler: Unica datorie a popoarelor din Estul Europei este sa ne serveasca pe plan economic.

Marele Reich al Uniunii Europene. Conducatorii Germaniei naziste au creionat, inaintea tuturor, constructia Europei Unite - acesta este unul dintre adevarurile tabu din societatea contemporana. Germania a pierdut atunci razboiul, dar acum, la exact 68 de ani distanta de Ziua Victoriei, e simplu de constatat, urmarind cum gandeau liderii Reichului despre Noua Ordine, ca scopurile au fost atinse in buna masura.

Nici nu mai conteaza acum daca e vorba de continuarea unor planuri vizionare, de preluarea acestora de catre invingatori sau de simple "coincidente". Herman Göring, feldmaresalul cleptoman, grandoman si incompetent militar al lui Hitler, rostea in 1943 o propozitie profetica in privinta viitoarei Uniuni Europene: "Dupa parerea mea, chiar daca pierdem razboiul, nimic nu va impiedica evolutia Europei in acest sens". Si nimic n-a impiedicat-o. Altfel spus, "Reichul de 1000 de ani" n-a murit in 1945.


Organism supranational unic, fara frontiere Germania a ratat, la inceputul anilor 1940, unificarea Europei pe calea armelor. Procesul avea sa reinceapa un deceniu mai tarziu, pe cale economica. Iar acum putem constata ca, dincolo de unele nuante de parcurs, statia finala e cam aceeasi. Iata, mai jos, felul in care urma sa arate Europa postbelica in conceptia celor mai apropiati colaboratori ai lui Hitler. Despre obiectivele acestui plan nu s-a vorbit si nu se vorbeste public. Se poate specula asupra motivelor pentru care sunt trecute sub tacere. Cert este ca exista niste similitudini frapante. In 1943, intr-una dintre tentativele de pace cu anglo-americanii, Herman Göring ii descria italianului Roberto Farinacci ce dorea Germania pe Batranul Continent: > un organism supranational unic; > fiecare membru urma sa se bucure de autonomie; > frontierele urmau sa fie desfiintate (deoarece, spuneau germanii, conditia realizarii unei sinteze politice europene este unitatea economica); > exercitarea unui control asupra economiei diverselor state componente urma sa evite concurenta intre industrii si supraproductia.

Joseph Goebbels, ministrul propagandei in Germania nazista: "Popoarelor straine care se gasesc direct sau indirect sub protectia Reichului trebuie sa li se acorde o autonomie in sens mai larg, in comparatie cu cea de care au beneficiat grupurile etnice germane in timp de pace, sub dominatie straina" Conform planurilor intocmite la Berlin de liderii Germaniei interbelice, din punct de vedere politic, Noua Europa trebuia sa apara dupa realizarea pasilor economici si sa se faca pe baza federativa. Integrarea urma sa realizeze gradat: mai intai, 7 grupe principale - a) statele din Peninsula Iberica; b) Franta si Belgia; c) Germania, Danemarca, Polonia, tarile baltice, Slovacia, Boemia (Cehia), Elvetia; d) Italia, Croatia, Albania, Serbia, Grecia; e) Insulele Britanice; f) Suedia, Norvegia, Finlanda, Islanda; g) Ungaria, Romania, Bulgaria, Ucraina, Crimeea si Belarus. A doua etapa spre Europa Unita prevedea comasarea celor 7 grupe in 3 federatii complementare: grupul latin (in care erau prevazute Franta, Belgia, Italia, tarile din Balcanii Occidentali, Grecia, Peninsula Iberica, Insulele Britanice), grupul germanic (Germania, tarile scandinave, tarile baltice) si grupul slav/oriental.

Conform conceptiei pe care o aveau germanii la inceputul anilor ’40 ai secolului trecut, cel de-al treilea si ultimul pas spre crearea UE era nasterea unei uniuni politice cu mentinerea autonomiilor regionale si realizarea unui plan comun de cooperare in Africa de Nord.

Dincolo de diferentele de realizare a planului aparute pe parcurs (evident, pierderea razboiului si ocuparea Europei Rasaritene de catre rusi au insemnat ajustarea strategiei), se poate remarca faptul ca, sapte decenii mai tarziu, s-a ajuns foarte aproape de scopul final. In Uniunea Europeana, "cotele" nationale de productie in diferite sectoare sunt clar stabilite, pentru a se evita supraproductia. Frontierele au disparut, integrarea economica s-a realizat inaintea celei politice, proiectul UE are baze federative, iar criza mondiala a fost ocazia ideala pentru a face inca un pas catre reducerea atributiilor nationale in favoarea celor unionale. Rusia a fost deja impinsa catre "frontiera de pe Nipru" pe care si-o propuneau germanii. Tarile baltice au fost integrate Uniunii Europene, problema Ucrainei si a Belarusului e mai complicata, dar remarcam ca mai ales Ucraina este puternic sustinuta si vizata de liderii UE. Aici, lupta cu Rusia pentru controlul celor doua tari e foarte dura. Cat priveste Africa de Nord, drumul este deschis dupa "revolutiile" din 2011, soldate cu indepartarea vechilor dictatori si instalarea unor noi guverne sprijinite de puterile europene. "Nu egalitate formala, ci ierarhie ordonata intre popoare". Absolut remarcabila este insa respectarea tacita a principiilor rasiale - ajustate, bineinteles, conditiilor contemporane.

In acest moment, in UE exista, asa cum preconizau liderii Germaniei, cetateni de rangul I si cetateni de rangul II, cu drepturi teoretic egale, practic diferite. Iata ce spunea ministrul propagandei din Germania, Joseph Goebbels, acum exact 70 de ani: "(…) Caracteristica Reichului nu este o egalitate formala, ci o ierarhie ordonata intre popoare… Limitele autonomiei acordate tarilor Reichului in care traiesc alte popoare decat germani sunt hotarate si fixate de conducatorii statului german, a caror functie este, in acelasi timp, sa conduca Reichul. Forma pe care o ia autonomia acordata tarilor Reichului care nu fac parte din statul german depinde, de asemenea, de caracterul rasial al acestor tari si de interesele generale ale Reichului".

Adolf Hitler, cancelarul Germaniei naziste, despre Noua Europa: "Unica datorie a popoarelor din Estul Europei este sa ne serveasca pe plan economic" Goebbels anticipa, la inceputul lui 1943, ceea ce avea sa se petreaca decenii mai tarziu: "Noua Europa va fi construita cu acordul voluntar al tuturor tarilor care isi dau seama ca numai in acest cadru vor putea trai. Daca astazi trebuie sa luam masuri severe privind Olanda, Belgia, nordul Frantei si zona coastei mediteraneene, acestea sunt provizorii. In Germania, nimeni nu se gandeste sa mentina Europa sub bici". Ba, mai mult, Goebbels a initiat chiar un proiect al unei Constitutii Europene, numita "Carta Europei". Aceasta initiativa a generat o disputa dura cu ministrul de externe, Joachim Ribbentrop. Cand diplomatul i-a spus ca "n-avem nevoie de asa ceva", Goebbels s-a enervat si a parasit camera trantind usa, nu inainte de a-i striga: "Intr-o buna zi, veti vedea ca avem nevoie de asa ceva!". Acea "buna zi" a venit, iar liderii UE fac eforturi, de cativa ani, pentru a impune o "Carta" numita Constitutia Europei… In centru, Marele Reich. In jur, popoare cu autonomie limitata Iata, pe scurt, Europa postbelica, asa cum o vedea Hitler: in centru, Marele Reich - Germania. In jur, popoare prietene cu autonomie limitata (scandinavii, olandezii, tarile baltice) si sateliti (italienii, francezii, spaniolii). La rasarit, alte popoare-satelit: croatii, romanii, ungurii, grecii. Tarile din Estul Europei urmau sa fie "tinute la cel mai scazut nivel cultural si sa fie private de orice organizare statala. Unica lor datorie va fi sa ne serveasca pe plan economic".

Pierre Laval, prim-ministrul Frantei cu capitala la Vichy, dupa infrangerea din 1940, catre Hitler, intr-o sugestie care acum, la 7 decenii distanta, pare premonitorie: "Vreti sa castigati razboiul pentru a crea o noua Europa. De ce nu creati atunci Europa pentru a castiga razboiul?" Pana la urma, fata de planul initial, Germania s-a aliat cu Franta in aceasta hegemonie asupra Europei. In rest, ramane cum s-a stabilit.

 

Acest articol a aparut pe blogul mateiudrea.wordpress.com

 

P. S. Problema Europei Unite au ridicat-o, inaintea conducatorilor din Germania interbelica, si altii. Tentative au existat inca de pe vremea Imperiului Roman, iar ideea coagulata dadea tarcoale prin Imperiul Austriac de la mijlocul anilor 1800. Niciun plan nu s-a apropiat insa atat de tare precum cel al Germaniei naziste de realitatea actualei Uniuni Europene.


0 comentarii6881 vizualizări14 mai 2013
rss 2.0
rss 2.0