Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie Vineri 10 Iulie 2020 - 1818 vizitatori azi
DECIZIA NR.1 Din data de 12.05.2014.

Filiala Bistrita-Nasaud a Partidului National Liberal a formulat o plangere inregistrata la Biroul Electoral Judetean nr.6 Bistrita-Nasaud sub nr.51/10.05.2014 fata de actiunile Aliantei Electorale PSD-UNPR-PC de impiedicare a PNL de desfasurare a campaniei electorale in conditiile prevazute de lege, in termeni onesti si democratici, respectiv, sunt utilizate semnul electoral si denumirea aliantei Uniunea Social Liberala-ambele sub forma acronimului "USL" , fara acordul Partidului National Liberal, partid membru al acestei aliante, in ciuda opozitiei PNL de opozitie clara la acest demers. Actiunile respective au ca scop, in opinia petentei, inducerea in eroare a electoratului cu privire la configuratia si orientarea Aliantei Electorale PSD-UNPR-PC, in conditiile in care alianta Uniunea Social Liberala s-a desfiintat iar pentru alegerile vizand Parlamentul European din 2014, partidele componente "USL" au propus candidati diferiti, pe liste distincte.

          A mai apreciat petenta ca aceste actiuni incalca, in primul rand, protocolul de functionare a "USL" intrucat in art.9.6 se prevede ca  denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul electoral al aliantei vor fi utilizate in alegerile la care se participa pe liste comune cu candidati comuni, iar in art.9.7 se prevede ca in cazul participarii pe liste separate si cu candidati proprii, partidele politice vor utiliza denumirea integrala, denumirea  prescurtata, semnul permanent si semnul electoral cu care acestea sunt inscrise la Tribunalul Bucuresti.

In al doilea rand sunt incalcate dispozitiile legale prevazute de art.7 alin.1 si art.43 alin.4 si alin.9 din Legea nr.33/2007 republicata privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European care interzice participarea la alegerile pentru Parlamentul European din 2014 a aliantelor electorale care au participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, iar denumirea respectiva nu poate fi utilizata de o alta alianta. Cum alianta "USL" nu mai are aceiasi componenta , denumirea ei nu mai poate fi pastrata si utilizata in scop electoral, in mod public.

In drept au fost invocate art.7 alin.1, art.41 alin 1 din Legea nr.33/2007

In probatiune au fost depuse fotocopii.

Analizand plangerea prin raportare la dovezile anexate si textele legale incidente Biroul Electoral Judetean nr.6 Bistrita-Nasaud o apreciaza ca intemeiata.

Potrivit art.7 alin.1 din din Legea nr.33/2007 republicata privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, Partidele politice, aliantele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale se pot asocia intre ele numai la nivel national, pe baza de protocol, constituind o alianta electorala, in scopul participarii la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European. Un partid politic, o alianta politica sau o organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale nu poate face parte decat dintr-o singura alianta electorala. Alianta electorala care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate pastra numai daca nu si-a schimbat componenta initiala. De asemenea, denumirea respectiva nu poate fi utilizata de o alta alianta.

Art.43 din acelasi act normativ stabileste la alin.4 ca semnul electoral folosit de un partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale, inregistrate legal incepand cu anul 1990, ii apartine de drept daca l-a folosit primul, respectiv prima, si nu poate fi insusit sau utilizat de alt partid politic, alianta politica , alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale inregistrata ulterior saude un candidat independent decat cu consimtamantul celor carorea le-a apartinut, respectiv al partidelor care au alcatuit alianta politica sau alianta electorala,  iar la alin. 9  se dispune Alianta politica sau alianta electorala care a participatla alegerile anterioare sub o denumire o pote pastra numai daca nu si-a schimbat componenta initiala sau daca niciunul dintre partidele politice care au parasit alianta nu declara ca nu este de acord ca denumirea respectiva sa fie pastrata de catre alianta respectiva in noua sa forma. De asemenea,denumirea respectiva nu poate fi utilizata de o alta alianta politica sau alianta electorala.

Protocolul de functionare "USL" prevede urmatoarele:

9.6.  Denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul electoral al Aliantei vor fi utilizate in alegerile la care se participa pe liste comune/cu candidati comuni.

9.7.  In cazul participarii pe liste separate si cu candidati proprii, partidele vor utiliza denumirea integrala, denumirea prescurtata, semnul permanent si semnul electoral cu care acestea sunt inscrise la Tribunalul Bucuresti .

          Competitorii electorali ce participa la Alegerile Europarlamentare din data de 25 mai 2014 sunt reprezentati de partidele politice, respectiv aliantele mentionate in Anexa Procesului-verbal nr.503/16.04.2014, astfel cum a fost modificat prin Procesul-verbal nr.554 din 25.04.2014 intocmite de Biroul Electoral Central, printre acestea numarandu-se si Partidul National Liberal, ce are propria lista de candidati, precum si Alianta Electorala PSD-UNPR-PC, ce are o lista disticta de candidati, fiecare dintre cei doi competitori electorali anterior nominalizati avand obligatia de a utiliza in aceasta campanie exclusiv denumirile cu care s-au inscris in competitia electorala, respectiv semnele electorale aprobate conform Deiziei nr.9/27.03.2014 a Biroului Electoral Central.

 Se constata, astfel, ca Alianta Uniunea Social Liberala-USL, nu participa in Alegerile Europarlamentare din data de 25 mai 2014.

Plansele foto atasate plangerii formulate precum si fluturasul electoral prezentat in sustinerea plangerii de catre reprezentantul partidului petent atesta ca afisele electorale utilizate in campania electorala a Aliantei Electorale PSD-UNPR-PC pentru Alegerile Europarlamentare din 2014 cuprind inscriptionari ale acronimului "USL" in expresii  de genul "Continuam USL" , "USL traieste."

Acordul Partidului National Liberal  pentru folosirea denumirii prescurtate USL de catre noua alianta electorala, din care acesta nu face parte, alianta constituita pentru scrutinul mentionat, nu s-a dovedit a fi fost dat .

    Din interpretarea textelor legale enuntate rezulta ca o alianta politica stabilita anterior, care a participat la alegeri sub denumirea comuna agreata, poate pastra aceasta denumire conditionat, fie de pastrarea componentei initiale, fie de exprimarea acordului partidelor politice care au parasit alianta pentru ca denumirea respectiva sa fie pastrata de alianta in noua sa forma.

Cat timp USL nu participa la prezentele alegeri, iar PNL nu si-a exprimat acordul pentru folosirea denumirii prescurtate "USL" de catre noua Alianta Electorala PSD-UNPR-PC , cu temei se reclama inducerea in eroare a alegatorilor cu privire la identitatea politica a candidatilor acestei  aliante  prin utilizarea afiselor electorale in care propaganda electorala a Aliantei electorale PSD-UNPR-PC utilizeaza denumirea prescurtata "USL", prezentandu-se o situatie nereala, a existentei si in prezent a aliantei politice "USL". Imprejurarile expuse concretizeaza un  comportament electoral nelegal prin nerespectarea dispozitiilor legale citate, precum si incalcarea Codului bunelor practici in materie electorala elaborat de Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) .

Se are in vedere necesitatea asigurarii libertatii reale a alegatorilor de a-si forma o opinie corecta, reala asupra partidelor politice, aliantelor politice sau electorale care participa la alegeri si au semne, liste de candidati distincte la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din data de 25 mai 2014.

Pentru  considerentele de fapt si drept expuse, in baza art.41 din Legea nr.33/2007 republicata privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu majoritate de voturi, BIROUL ELECTORAL JUDETEAN Nr.6 BISTRITA-NASAUD.

 

 

DECIDE

 Admite plangerea formulata de PARTIDUL NATIONAL LIBERAL-  Filiala Bistrita-Nasaud .

Dispune inlaturarea afiselor electorale folosite de Alianta Electorala PSD-UNPR-PC care contin denumirea Uniunea Social Liberala sub forma acronimului "USL" pe raza judetului Bistrita-Nasaud si interzicerea utilizarii acestora pe viitor.

Cu drept de contestatie la Biroul Electoral Central in 48 de ore de la afisarea la sediul Biroului Electoral Judetean nr.6 Bistrita-Nasaud.

 

 

PRSEDINTE,

Judecator ILIE URSU

0 comentarii2758 vizualizări13 mai 2014
rss 2.0
rss 2.0