Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie Luni 01 Iunie 2020 - 5264 vizitatori azi
Savarsirea unei infractiuni in perioada starii de urgenta.

"Pandemia generata de SARS-CoV-2 a determinat instituirea starii de urgenta in Romania prin Decretul nr. 195/2020. Starea de urgenta reprezinta o situatie de criza care atrage o serie de masuri exceptionale, motiv pentru care se impune sanctionarea mai aspra a anumitor fapte savarsite in aceasta perioada. In acest context, art. 77 lit. g) din Codul penal reglementeaza ca circumstanta agravanta generala savarsirea unei infractiuni de catre o persoana care a profitat de situatia prilejuita de starea de urgenta. " afirma Diana Ples, avocat Iordachescu & Asociatii.

 

Conditiile necesare pentru a se retine circumstanta agravanta 

 1. Pentru ca circumstanta agravanta sa fie incidenta este necesar, in primul rand, ca infractiunea sa fie comisa in perioada in care este instituita starea de urgenta. Astfel, nu vor intra in sfera de aplicare a acestei norme faptele care au fost comise anterior decretarii starii de urgenta, indiferent de momentul in care acestea si-au produs efectele. Cu toate acestea, in masura in care discutam despre infractiuni continue sau continuate care se epuizeaza ulterior decretarii starii de urgenta apreciem ca se va putea retine circumstanta agravanta. Totodata, cat timp fapta a fost comisa in aceasta perioada, circumstanta va fi retinuta chiar daca consecintele ei s-au produs abia dupa incetarea starii de urgenta.

 De exemplu, inducerea in eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust si daca s-a pricinuit o paguba materiala mai mare de 2.000.000 lei constituie infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave. 

 

Astfel, daca o persoana fizica sau juridica solicita donatii pentru achizitionarea de catre spitale de aparatura medicala necesara luptei cu noul Coronavirus, fara a urmari acest scop, circumstanta agravanta se va retine chiar si in ipoteza in care suma respectiva va fi obtinuta doar dupa incetarea starii de urgenta.

2. De asemenea, este necesar ca cel care savarseste infractiunea sa profite de starea de urgenta. Simpla savarsire a unei infractiuni in aceasta perioada nu atrage retinerea circumstantei agravante. Aceasta poate fi retinuta numai in masura in care faptuitorul se foloseste de imprejurare pentru a comite fapta. 

Spre exemplu, daca faptuitorul, cunoscand ca anumite persoane sufera de Covid-19 si sunt internate intr-un centru de carantina sau in spital, fura bunuri din casa acestora, conditia va fi indeplinita.


Sanctiune

 Faptele comise in acest context prezinta un pericol social mai ridicat. Conduita autorului consta in ostilitatea fata de activitatea sociala de salvarea a valorilor socio-umane, acesta profitand de instabilitatea existenta pentru a se sustrage de la raspunderea penala. Din aceste motive exista posibilitatea aplicarii unei sanctiuni mai aspre, dar acest lucru nu este obligatoriu.

 In situatia in care infractiunea savarsita este sanctionata cu inchisoarea se poate aplica o pedeapsa pana la limita maxima prevazuta de lege pentru acea infractiune, iar daca se apreciaza ca fiind necesar se poate adauga un spor de pana la doi ani, cu conditia ca acest spor sa nu reprezinte mai mult de o treime din pedeapsa maxima prevazuta de lege pentru respectiva infractiune. Luand ca exemplu infractiunea de furt simplu, pentru aceasta infractiune limita maxima prevazuta de lege este pedeapsa inchisorii de 3 ani. Asadar, sporul care poate fi aplicat este de cel mult o treime din acest maxim, respectiv 1 an.

 In ipoteza in care pedeapsa aplicata este amenda, este permisa majorarea pedepsei cu cel mult o treime din maximul amenzii prevazut pentru acea infractiune. Astfel, daca se aplica o amenda penala in valoare de 3000 lei, aceasta poate fi majorata datorita retinerii circumstantei cu inca o treime, respectiv 1000 lei.

0 comentarii1281 vizualizări15 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0