Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Vineri 03 Aprilie 2020 - 14574 vizitatori azi
Mi-a intrat...o lacrima in ochi pentru Basarabia.

Stai si ii asculti pe acesti tineri cum canta despre Romania si despre Moldova lor si fara sa vrei, tot corpul tresalta, te infiori iar din coltul ochiului tasneste o lacrima de bucurie, de fericire, de incantare, de ceva special, divin, nedefinit….Ea, lacrima, vine de Sus, de la Dumnezeu, intra prin toti porii si pe urma tasneste din coltul ochiului spre obrazul fierbine dat de aceea stare. 

 

E vorba de PATRIOTISM, de acel sentiment inaltator pe care il au toti oamenii normali ai acestei planete, cand aud de patria lor, de tara in care s-au nascut si de care apartin. E sentimentul de care se insotesc americanii atunci cand asculta imnul national si isi duc reflex mana stanga la inima. E sentimentul cu care isi inalta in fiecare dimineata danezii steagul national in fata casei. E sentimentul cu care putin exagerat striga nemtii: "Deutschland über alles" , "Germania mai presus de toate / Germania deasupra tuturor".

 

Acelasi sentiment de patriotism l-am avut si eu astazi cand i-am ascultat pe tinerii copii veniti din localitatea Straseni din actuala Republica Moldova, adica din stravechea si draga noastra Basarabie. Stalin cu Hitler prin Pactul "Ribentrov-Molotov" ne-au luat aceasta parte din tara iar in anii 90’ neo-stalinistul Ion Iliescu a refuzat sa treaca la o reunificare cu Basarabia a Romaniei in ciuda tuturor podurilor de flori, grabindu-se sa semneze un act prin care recunostea artificiala republica Moldova creata de tatucul Stalin.

Dupa ani, ironia istoriei face ca tocmai reprezentantul PSD-ului in judet, Radu E. Moldovan sa-i primeasca astazi la Consiliul Judetean pe tinerii basarabeni si pe profesorii lor, la finalul taberei de o saptamana intitulata "Acasa la noi" .

(Ion Iliescu este inca presedintele national de onoare "sau oroare" a PSD).

 

In sala mare a Consiliului Judetean BN, tinerii din Basarabia au venit alaturi de presedintele Astra din Nasaud - prof. Ioan Seni, preotul ortodox din Gledin - Ioan Tititeni si prof. Ioan Neagos de la SEDD"Romania Europeana". Dupa prezentarea echipei de tineri din Straseni si schimbul de suveniruri a urmat cel mai emotionant moment, in care romanii basarabeni au interpretat mai multe cantece patriotice. Presedinta Astra Straseni- Claudia Nestor si prof. Doina Sarbu alaturi de artistul Sergiu Diaconu au aratat ca basarabenii din actulala republica Moldova se considera si sunt romani, iar idealul lor patriotic a fost si va fi UNIREA cu Romania, unirea cu TARA MAMA.

In cantecele lor, tinerii din grupul folcloric "Firicel de busuioc"- din Straseni au evocat limba materna, pe poetul national Mihai Eminescu, Tara Mama Romania dar si Moldova lor actuala, la care tin nespus asa cum noi bistritenii tinem mai intai la Transilvania si pe urma cu tot sufletul tinem la Romania Mare, a noastra, a tuturor romanilor.

 

In link-urile de pe Youtube va invit sa ascultati cateva cantece ale tinerilor basarabeni care cu siguranta vor face sa fiti "loviti de o lacrima".

 http://youtu.be/6XzR2iJSiT0

 http://youtu.be/Bzw8LN3IGaY

 

"Sa ridicam noi tricolorul sus

Asa ne-a spus poetul, asa ne-a spus

In jurul unei panze sa ne adunam

Si pentru tara toti sa ne rugam

 

Moldova mea tara de dor

Moldova tara doinelor

Cantata de frati si surori ,

Scaldata de Nistru si Prut.

 

Sa ridicam noi tricolorul sus

Asa ne-a spus poetul, asa ne-a spus

In jurul unei panze sa ne adunam

Si pentru tara toti sa ne rugam

 

Caci ne veghea din cer Dumnezeu

Cu fruntea sus sa fi tu neamul meu

Strainii sa nu ne desparta

Un neam suntem,

Avem aceiasi sorta."

 

 

 

 

"Suntem romani mereu
La bine si la greu,
Romani de doua  mii de ani
Noi am trait ca fratii
Alaturi cu Carpatii
Si n-am dus lipsa de dusmani

Dumnezeu de sus,
Locul aici ne-a pus.

Cu iazuri, cu munti  si ses,
Cu peri si lunci

Si cu ape dulci

Dumnezeu ni le-a ales

 

Romanie mare,
Priveste catre soare,
Cum  lacrimeaza cineva.
O pasare rapita,
Cu forta si ranita,
E sora Basarabia."

 

 

 

 

 

Autor - Marius Chiuzan 

P.S.: Filmarile au fost facute doar cu un aparat de fotografiat, fapt pentru care ne cerem scuze pentru calitatea lor.

0 comentarii2632 vizualizări08 iulie 2014
rss 2.0
rss 2.0