Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Duminica 29 Martie 2020 - 4544 vizitatori azi
Andrei si Anca - bistritenii care s-au casatorit religios in straie populare.(55 de poze)

Astazi a avut loc la Bistrita o cununie religioasa vazuta destul de rar in Romania, cu atat mai putin la oras, unde tinerii si-au uitat obiceiurile si portul popular. Exceptie au facut tinerii Andrei si Anca Hoha din Bistrita ce locuiesc de mai mult timp in Suedia dar care s-au intors acasa pentru a se casatorii civil si religios. Surpriza placuta pentru familie si bistritenii prezentii la biserica Sfintii Apostoli Andrei, Petru si Pavel a fost ca tanara pereche cat si cele 2 perechi de nasi au imbracat cu mandrie costumele populare de pe Valea Somesului si a Salautei. Atat mirii cat si nasii si-au comandat si cumparat costume noi de la mesterii populari-artizani din comuna Telciu tinand foarte mult ca atat mireasa cat si mirele sa fie imbracati dupa toate regulile artei populare din judetul Bistrita-Nasaud. Nu au fost uitate coronita miresei impletita in mod traditional cu tricolorul national si clopul cu pene de paun al mirelui toate fiind admirate de catre cei prezenti.     

          Slujba de cununie religioasa a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu Preasfintia Sa Macarie Dragoi - episcopul ortodox al Europei de Nord. Inaltul prelat ortodox a tinut sa oficieze aceasta cununie-unirea intru Iisus Hristos pentru vecie a barbatului cu femeia sa, deoarece tanara pereche este cunoscuta de mult timp ca un cuplu evlavios si credincios ce frecventeaza biserica ortodoxa la toate evenimentele in noua tara de adoptie.

          Mirii au declarat ca au dorit in mod expres o nunta traditional romaneasca pentru a-si afirma dragostea fata de tara, meleagurile natale si biserica nationala ortodoxa mai ales ca dupa ce au locuit mult timp in alte tari au vazut ca aceste sentimente sunt normale pentru orice occidental chiar daca din diverse motive unii tineri din Romania le-au cam uitat.

         Mentionam ca la festivitatile de astazi au participat si cativa zeci de invitati veniti din tarile scandinave special pentru acest eveniment pentru a vedea si filma pe viu o nunta traditionala romaneasca dar si pentru a fi alaturi de prietenii lor romani Andrei si Anca.

 

Casa de piatra, sanatate si fericire.

.

 

Marius Chiuzan.

0 comentarii3794 vizualizări24 august 2014
rss 2.0
rss 2.0