Patriotism Marti 17 Iulie 2018 - 18294 vizitatori azi
Virtus romana rediviva.

Am in fata Almanahul Cultural - Stiintific, cu nr. 18, a Societatii Culturale a nasaudenilor si bistritenilor stabiliti la Cluj, o revista buna, interesanta, efervescenta, o publicatie a intregului Ardeal, purtatoarea unor semne de libertate si innoire. Acest numar, ca de altfel toate celelalte, a intrat intr-un cerc de actiune foarte intins cu deschidere spre modernitate.
Numarul de fata este marcat de grifa ascutita a personalitatii nasaudeanului nostru Ieronim Martian, redactorul sef, care ii asigura almanahului aspectul complex al unei tribune, imprimandu-i un caracter provocator.
Revista s-a prezentat in data de 7 noiembrie 2016, la Cluj, in cadrul Universitatii Dimitrie Cantemir, cu ocazia adunarii anuale a Societatii Culturale, adunare de dare de seama si alegeri. In statut se precizeaza ca presedintele nu poate fi ales mai mult de doua mandate asa ca ilustrul om de cultura, omul cu fapte si idei, Valeri Toderici a predat stafeta colonelului, de pe meleagurile rebrisorene, Ioan Circu, caruia cititorii revistei ii ureaza mult succes si sa mentina almanahul ca drept o mostenire culturala si intelectuala cu rosturile calatoriei prin istorie.
Redactorul sef brazdeaza pe un teren intins, incepand cu evenimentele majore ale anului, respectiv 150 de ani de la infiintarea Academiei Romane si 150 de ani de la nasterea poetului de la Hordou - George Cosbuc. La aceasta tema a contribuit si universitarul nasaudean Ion Istrate, cu descrierea unei poze in care se afla poetul cu un grup de prieteni cat si doua membre a Ligii Scriitorilor Romani respectiv Raveca Vlasin si Rodica Fercana cu poeziile: "Pe file de cantari" si "Dor de Cosbuc". La acest capitol il gasim in memoriam pe feldrihanul Gavril Scridon ca exeget cosbucian.
Acest numar ne ofera 202 pagini cu texte foarte diferite: aniversari, comemorari, portrete, cronici literare si plastice, pe margini de carti, poezie, povestiri, obiceiuri din satul somesan, intamplari de pe front, texte cu tenta memorialistica, o oaza a unei limbi romane curata cu deschidere spre modernitate ce cultiva expresia echilibrata cu intentia de a imbratisa intregul spatiu cultural al contemporaneitatii.
Revista cultiva pe lungul sau traseu respectul pentru valorile culturale si stiintifice pentru colaboratorii cu performanta in activitatea lor care accepta cu cordialitate si prietenie opinia celuilalt. Astfel de carturari sunt omagiati in acest numar ca de exemplu: academicianul Dumitru Protase la 90 de ani, universitarii Barbu I. Balan la 80 de ani, Teodor Pavel la 75 de ani, prof. Ioan Seni, presedintele ASTREI nasaudene la 70 de ani, cu cuvinte de inalt respect din partea autorilor: Ieronim Martian, Constantin Mustata, Laura Ana Pavel, Floarea Ples si VasileTutula, iar poetul Leon Sorin Muntean le aduce o Glosa aniversara: La orice aniversare / Clipa are doua fete/Ce urmeaza-i intrebare/Din trecut alegi povete/.
La izvoarele frumosului este intitulat articolul de la pag. 131, ca un omagiu adus reginei cantecului nasaudean Valeria Peter Predescu, sub semnatura Lucretiei Mititean cu o duzina de cronici in carti si presa.
Scriitoarea de pe Valea Lesului, Veronica Osorheian aduce in fata satul cu oamenii sai minunati, dascalii, scoala si povestirile adevarate de pe Lescior si cuibul de lumina al satului de la poalele Heniului.
La pag. 153 revista gazduieste pe scriitoarea Antonia Bodea, care rascoleste eternitatea cuvintelor din cartea "Psalmi curbi" a regretatului poet nasaudean Mihai Ples.
Paginile 159-168 sunt rezervate povestirilor de pe front sub semnaturile scriitorilor -ofiteri - Ioan Circu si Vasile Tutula cu o completare de catre poeta Rodica Fercana, care descrie activitatea din 29 iunie 2016, dedicata eroului Grigore Balan, caruia ii dedica poemul "Suprema Jertfa", ce stimuleaza schimbul intelectual si dialogul intre creatorii de toate genurile de la noi si de aiurea.
La pagina 157, scriitorul din Cetatea Rodnei, Dorin Popescu aduce in fata activitatea astrista prezentand Revista "Astra Salvenis" cu frumoase realizari din cercul Salva.
Poezia inserata in coloanele almanahului incepand de la pagina 170, oglindeste fidel intreaga claviatura a timpului, de la poeti consacrati, Eminescu, Cosbuc, la tinerii poeti ce tin a se inalta tot mai sus, carora revista le ofera exemple de creatii poetice autentice, condeieri care apara valorile autentice cum sunt - Ionela Florina Cusmir, Clementina Muresan, Raveca Vlasin, Valeri Toderici si Rodica Fercana cu poemul "Jubileu de aur studentesc", prezentat la intalnirea absolventilor de la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti din vara acestui an.
Ultimile pagini contin imagini cu carti si reviste aparute la redactie, cat si imagini din diverse activitati cultural - stiintifice.

 

Ioan Mititean.

 

0 comentarii6216 vizualizări12 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0