Patriotism Marti 17 Iulie 2018 - 18390 vizitatori azi
Ministrul de Externe al Ungariei sa fie declarat persona non grata pe teritoriul Romaniei.

In legatura cu boicotarea de catre Ungaria a Zilei Nationale a Romaniei De ce are, totusi, Ungaria prilej de sarbatoare C O M U N I C A T. Opinia publica din Romania a aflat cu stupoare  de declaratia lui Peter Szijjarto, Ministrul de Externe al Ungariei, care a afirmat in preajma Zilei Nationale a Romaniei ca "Dat fiind ca poporul ungar nu are niciun motiv sa celebreze 1 Decembrie, Ministerul Afacerilor Externe si Comertului le interzice tuturor angajatilor sa participe la manifestarile de celebrare a Zilei Nationale a Romaniei".

Toti romanii au fost uimiti de acest gest neprietenos si chiar ostil la adresa natiunii romane, de lipsa de minima educatie istorica, diplomatica si culturala a acestui reprezentant al guvernului ungar in problema relatiilor cu Romania. Cum sa ne asteptam noi, romanii, ca un astfel de diplomat si om politic sa-si ceara scuze poporului roman in numele statului ungar pentru atrocitatile facute de armata ungara in Transilvania ocupata in 1940-1944, unde au fost presarate morminte proaspete cu copii de varste ingeresti, cu femei si batrani numai pentru vina de a fi fost romani. Cum sa ne asteptam noi, romanii, ca sa ni se ceara scuze pentru atrocitatile savarsite de fanaticii unguri "revolutionari" la 1848-1849 asupra romanilor numai pentru ca acesti martiri romani nu s-au lasat maghiarizati, asa cum voia un exclusivist fanatic precum Kossuth.  Cum sa ne asteptam noi, romanii, ca sa ni se ceara scuze pentru cele aproape cinci secole de robie instituita asupra romanilor de la Unio Trium Nationum (1437) incoace, ale caror consecinte se vad si astazi.

Asadar, de ce au, totusi, ungurii motive sa considere 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei si pentru ei motive de bucurie? O minima educatie culturala te face sa te bucuri de faptul ca a triumfat Libertatea la un popor. Romanii au fost tinuti intr-o inchisoare de fier pana la 1918. O minima educatie civica te face sa te bucuri ca a triumfat Democratia pe pamantul Europei si in orice parte a lumii. Ungaria dualista de pana la 1918 a fost o mascarada de democratie anume instituita pentru ca romanii din Transilvania si celelalte popoare nemaghiare sa n-aiba niciun drept si sa nu acceada la decizii politice. O minima educatie culturala te bucura nespus sa vezi ca un popor are acces la viata spirituala, la invatamant in limba proprie, la libertatea cuvantului si a asocierii. In Ungaria dualista erau numai pedepse cu amenzi uriase, batai si inchisoare pentru romani cand voiau sa-si afirme acest drept, nicio universitate nu era in limba romana pentru poporul majoritar din Transilvania.

Toate acestea, romanii le stiu foarte bine, ungurii au observat in istorie ca poporul roman "tine minte (czinye mintye). Daca acest ministru al guvernului ungar nu le cunoaste, ii putem aduce si alte astfel de situatii istorice care nu se uita de catre romani.

Daca de la un reprezentant al guvernului ungar vin semnale conflictual-iredentiste catre poporul ungar, in loc ca Ungaria sa-si educe tineretul cu adevarata ei istorie si cu semnale ca romanii si ungurii trebuie sa fie ca fratii intr-o Europa civilizata si unita, atunci ne aflam intr-o perioada de derapaj - speram accidental - deosebit de hidoasa.

Propunem guvenului roman ca sus-numitul ministru de Externe al Ungariei sa fie declarat persona non grata pe teritoriul Romaniei, cel putin un an, pana studiaza si se documenteaza temeinic asupra adevarului istoric si a dreptatii istorice a momentului 1 Decembrie 1918.

 

Societatea Cultural-Patriotica "Avram Iancu" din Romania

Biroul executiv 

Presedine Victor Bercea

Secretar general Vasile Lechintan

 

0 comentarii6671 vizualizări04 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0