Patriotism Marti 17 Iulie 2018 - 18332 vizitatori azi
Breviar astrist - decembrie 2016.

1 Dec. Reprezinta simbolul unitatii nationale romanesti - Ziua Nationala a Romaniei, aspect respectat in intreg spatiul nasaudean prin depuneri de coroane si recitaluri patriotice. La Nasaud, festivitatea a fost deschisa prin intonarea Imnului national (Fanfara din Telciu) si moderata de Silviu Rus, managerul Casei de Cultura care a invitat pe distinsii preoti Lucian Greabu, Ovidiu Sermesan si Dr. George Celsie sa  binecuvinteze momentul de sarbatoare. Primarul orasului - prof. Mircea Romocea a incununat sarbatoarea cu un discurs actualizat, bine sustinut din punct de vedere istoric. Au depus coroane: Primaria, CJ, CL, Politia si Jandarmeria locala, Partidele politice, Scolile nasaudene, Veteranii, Desp. Astra si Liga Scriitorilor Nasaud, Crucea Rosie. Sarbatoarea s-a incheiat cu un recital patriotic sustinut de Ansamblul Nasaudeanca al Casei de Cultura, cu concursul: Dnei Livia Istrate, Florin Perseca, Oana Matei, Nelu Nistor. Frigul zilei a mai fost potolit, conform datinei, de catre primarul Romocea, prin sarmale calde si vin fiert...

6 Dec. Presedintele prof. Ioan Seni a reprezentat Desp. ASTRA Nasaud la vernisarea expozitiilor: de icoane pe sticla a D-nei Maria Olteanu si de dantelarie a Dnei Melania Cuc, organizate la Casa Argintarului  Bistrita. Amfitrionii organizatori - Lavinia Moldovan si Dr Corneliu Gaiu precum si autoarele au prezentat cu interes intreaga expozitie, dezvoltand apetitul pubplicului pentru astfel de arte.

7 dec . Avea loc Adunarea anuala a Desp. ASTRA Beclean, cu participarea presedintelui Asociatiunii - prof. univ. dr. Dumitru Acu (Sibiu), a delegatiei ASTRA Dej (presedinte dr. ec Radu Gavrila), a delegatiei ASTRA Codlea/Brasov (ing. MirceaDragos), a delegatiei de astristi nasaudeni (Floarea Ples, Ioan si Lucretia Mititean, Mircea Darosi, Ovidiu Maghiar, Romulus Berceni, Livia Gavrilas si Ioan Seni). Au fost audiate mesajele din tara, au fost prezentate Rapoartul anual si Proiectul de actiuni, au avut loc alegeri (Presedinte - prof. dr. Ligia Danila, vicepresedinti - primar Nicolae Moldovan si dir. Cristi Nicula); Adunarea a cuprins si un colaj de Colinzi precum si lansareacartii Feminismul in Romania interbelica, despre care au facut referiri scriitorul  Cornel Cotutiu, col. dr. Vasile Tutula, insp. sc. dr. Adrian Cherhat, Florian Filip, Ioan Seni, Ioan si Lucretia Mititean, alti participanti si insasi autoarea. Cartea s-a oferit cu autografe.

7 dec Directorul Casei de Cultura, Silviu Rus a facut de sarbatori, un dar nasaudenilor, invitandu-i intr-un show distractiv pe artistii Valentina Fatu, Vasile Murariu si Bianca Sarbu, care i-au incantat pe nasaudeni cu momente distractive, de muzica si umor in divertismentul  Astazi, minte-ma, frumos! La fel de generos a fost si cu artistii Claudiu Bleont si Magda Catone care in 10 dec au prezentat in fata nasaudenilor comedia Un barbat si mai multe femei, piesa in care un barbat obisnuit (ca noi) reusea sa treaca cu bine prin absurdul cotidian..

15 dec Formatiile artistice ale Clubului copiilor din Nasaud - director Dorina Buia realizau  Concertul de colinzi in care s-au afirmat instructorii Clubului (Maria Gonda, Laura Moldovan, Mircea Mihalache) si copiii instruiti de domniile lor in cadrul cercurilor pe care le conduc. Au colaborat Alexandra Buburuzan, Alexandra Bindea, Teodora Vasilichi si Sorin Gazdac, in sprijinirea grupurilor de colindatori si chitaristi de la acest Club.

16 dec aducea stirea premierii de catre Academia Romana a D-nei prof. Areta Mosu - vicepresedinta Asociatiunii ASTRA si presedinta Despartamantului "Mihail Kogalniceanu" Iasi, pentru rezultate deosebite in activitatea de unire, cunoastere si infratire a romanilor de pretutindeni. In acest domeniu se inscrie si Tabara internationala "Acasa la noi" in a carei sustinere s-a implicat si Desp. ASTRA Nasaud si CJ BN prin gazduirea grupurilor de copii de peste Prut..

18 dec. Corul "Laudatio" al Bisericii 2 Nasaud - pr. Dr George Celsie a cantat la Liturghia Bisericii din Cepari - pr. Ionel Motofelea, finalizand programul zilei cu un concert de colinzi pentru localnicii din Cepari, onorat de patronul Marcel Briciu prin daruri de sarbatori; In aceeasi zi, la Casa de Cultura din Nasaud, Grupul de folk "Zori de Zi", condus de Sorin Gazdac si impreuna cu Gheorghe Ani, Ioana Lapusneanu, Alexandra Bindea, Teodora Vasilichi si Ansamblul vocal "Somesana" condus de Liviuta Istrate, au sustinut un bogat concert de colinzi pentru locuitorii orasului, dupa care a urmat momentul mult asteptat: Concertul Trupei Reea, trupa de nasaudeni ce a cantat pentru nasaudeni.

20 dec Avea loc la Muzeul Graniceresc vernisarea Expozitiei de fotografii: Nasaudeni participanti la Primul razboi mondial, expozitie despre care au vorbit dr. Lucian Vaida, Dan Prahase, Ioan Botan, Ioan Mititean; A II-a expozitie: VRR pe urmele granicerilor din Tara Nasaudului a fost prezentata de autorul proiectului, prof. dr. Ioan Zagrean jr., starnind interesul localnicilor in depistarea locatiilor dacice sau daco-romane din tinutul nasaudean, pentru ca ulterior acestea sa poata deveni adevarate centre de atractie turistica nationala sau internationala.

21 dec. Avea loc Concertul de colinzi la Colegiul National "George Cosbuc", cu formatiile Colegiului, cu ansamblul "Nasaudeanca" - instructor Liviuta Istrate si colindatorii invitati din Feldru, instructori Nicolae Buzila, Scridon Leon si Gabriel Nechiti; Printre membrii ASTREI prezenti la concert se numarau si preotii Leon Pop si Florin Rusu, Ana si Visu Vaida, Lucretia si Ioan Mititean, Florica Tamas, Livia si Gheorghe Ples, Romulus Berceni, Leon Catarig, Dorina Buia, Maria Gonda, Ioan Seni si m. a.

22 dec aflam decizia CJ BN privind acordarea titlului de Cetatean de Onoare al jud. BN pe anul 2016. Au fost selectati patru din cei foarte multi si valorosi, iar din acestia, doi au reusit servicii extraordinare in cadrul Societatii culturale ASTRA, Despartamantul Nasaud. Astfel, academicianul Dumitru Protase (Laudatio - dir. Al. Gavrilas), pe langa opera sa stiintifica de peste 270 de carti, studii si lucrari a sustinut activitatea ASTREI Rediviva, moderand atat la Cluj cat si la Nasaud numeroase simpozioane, sesiuni stiintifice, din care au rezultat ulterior Monografia orasului sau a colegiului cosbucian, a prefatat Dictionarul culturii si civilizatiei populare din Tara Nasaudului, editat de ASTRA nasaudeana, a acordat asistenta stiintifica edificarii a peste 35 de monumente culturale, la nivel judetean si national pe care le-a finantat medicul nasaudean Gh. Traian Dascal. Acad. D-tru Protase ramane in istoria tinutului nasaudean ca vrednic Membru de onoare al ASTREI, Cetatean de onoare al Nasaudului si al judetului Bistrita-Nasaud. Al doilea sustinator al ASTREI Rediviva este deosebitul patron Emil Iugan (Laudatio - presedintele Vasile Bar), binecunoscut in spatiul nasaudean prin plata lunara in firma sa a peste 800 de salarii, prin sustinerea obiectivelor economice, sociale si culturale ce se edifica zi de zi in zona Muntilor Rodnei, dar si prin sustinerea actiunilor ASTREI care vizeaza primirea copiilor din Basarabia in judetul nostru sau premierea elevilor cu media anuala cea mai mare in cadrul scolilor nasaudene. Nu-i putin lucru si le datoram amandurora respect si recunostinta. Dumnezeu sa-i tina multi ani cu sanatate si bucurii. Aceeasi bucurie o traim si pentru performantele Cleopatrei Lorintiu sau Andreei Grad, devenite la aceeasi data si Domniile lor, Cetateni de onoare ai judetului..

25 dec la Biserica nr 1Nasaud, presedinta Floarea Ples si ceilalti astristi din oras admirau Pastorala IPS Andrei Andrecut precum si Programul conceput de preotii Lucian Greabu si Florin Rusu: un recital de poezie si colinde,  cu corul "Deisis", cu Grupul lui Sorin Gazdac - "Zori de zi", cu copiii parintelui Florin: Teodora - vioara si voce si Andrei, cu poezia despre Mos Craciun, cu solistele Alexandra Bindea si Teodora Vasilichi, cu elevii de cls. a V-a de la Sc. Gimnaziala, condusi de prof. Maria Greabu, cu Ansamblul
 "Somesana" - instr. Liviuta Istrate, cu invataturile rostite de preotii Florin Rusu si Lucian Greabu...

26 dec Astristii Ioan Seni, Romulus Berceni, Ioan si Lucretia Mititean, Mariana Dambu, Mihai si Ioana Cucos, Macedon Suciu, Ghioc Viorica si Stefan, Livia Gavrilas, George Dohotar s.m.a. credinciosi admirau prestatia Corului "Laudatio" care sustinea Concertul anual de colunzi in fata propriilor credinciosi ai Bisericii nr 2 - pr. dr. George Celsie, dirijor D-tru Buhai.

27 dec. Avea loc la Lunca Ilvei, editia a XXI a Festivalului ilvean de colinde, la care au participat formatii de copii din toate cele sase localitati: Ilva Mica (instructori: Reghina Andronesi, Raveca Matei, Lenuta Chitu), Ilva Mare (instr. Pavel Berengea), Lesu (Marioara Pop, Mariuca Avram), Poiana (Marioara Buta, Alexandru Pop), Magura (Floarea Gaina) si Lunca (Simona Bindiu, Ioan Berengea, Marius Gaina, Vasile Artene si Valeria Balan - prezenta cu Belciugarii veterani din Ilva Mare). Amfitrionii editiei au fost primarul Flaviu Lupsan, directorul Ionel Balea, presedintele Astrei Ilvene Pavel Berengea, presedintele Desp. ASTRA Nasaud Ioan Seni, prezent la fiecare editie cu diplome de merit pentru toti factorii implicati: instructori, formatii artistice, primari, directori de scoli, consilieri educativi, astristi locali... Localitatile ilvene au colorat cu succes intregul Program al editiei, prezentand colinde, plugusoare, sorcove,  irozi, belciugari sau caprite. In acest an au avut oaspeti din orasul Floresti, Basarabia, cu grupuri de colindatori si caprite, instruiti de pr. Sergiu Boldirescu si prof. Tatiana Ulla si Galina Bogdan. Grupul din Basarabia a fost gazduit de Manastirea din Ilva Mare - staret Maicuta Hristofora, preot Daniil Ureche. Atat ASTRA, cat si amfitrionii locali au oferit diplome de merit si excelenta tuturor reprezentantilor fiecarei localitati. Diplome speciale au primit cei cu peste 20 de ani vechime in bunul mers al Festivalului; Flaviu Lupsan si Balea Ionel (Lunca), Pavel Berengea (Ilva Mare), Marioara Buta si Alexandru Pop (Poiana). Editia a XXII-a (27 XII 2017) va fi gazduita de Ilva Mica, ne asigura primarul Aurel Horea. Presedintele Ioan Seni a fost insotit la Lunca Ilvei de Ioan Mititean - presedintele Ligii Scriitorilor nasaudeni, care le-a promis ilvenilor o carte a intregului Festival; Lucretia Mititean, Ioana Lapusneanu, Romulus Berceni, Livia Gavrilas si familia Maria si Nechita Bumbu (Nepos).

29 dec. Corurile bisericesti "Deisis" si "Laudatio" au  sustinut un Concert de colinzi la Primarie, in fata consilierilor locali. De mare importanta au fost spiciurile primarului Mircea Romocea, a consilierului Ioan Botan, a preotilor Florin Rusu si Dr George Celsie. Astristii din cele doua coruri au avut mandria lor.

30 dec Corul "Laudatio" a sustinut un Concert de colinzi la Biserica romano-catolica - preot Attila Kiss. Mesajul pr. Dr George Celsie si cadoul (O icoana a Maicii Domnului realizata in stil catolic) au deschis noi cai de ecumenism intre cele doua biserici nasaudene.

La inceput de An Nou, ASTRA NASAUDEANA ureaza tuturor celor ce urmaresc Breviarul astrist in ziarul Rasunetul: La multi ani cu sanatate,/ Sa va dea Domnul de toate./ Sa aveti belsug in casa,/ Tot ce va doriti pe masa./ Sa primiti doar vesti de bine,/ In Noul An care vine.

 

Presedinte prof. Ioan Seni.

 

0 comentarii7378 vizualizări10 ianuarie 2017
rss 2.0
rss 2.0