Patriotism Marti 17 Iulie 2018 - 18352 vizitatori azi
Astristi nasaudeni la Dej.

Intalnirea astrista de la Dej, din seara zilei de 18 ianuarie 2017, a fost dedicata  aniversarii  a 27 de ani de cand Societatea Culturala dejeana si-a reluat activitatea, cu scopul de a aduce in viata urbei de pe Somes, ceva nou, prin oameni, care prin voluntariat se fac cunoscuti in peisajul istorico-cultural si literar.

            Presedintele Despartamantului "Dr. Teodor Mihali", ec. dr. Radu Gavrila, de fiecare data vine cu elemente noi, angajandu-se mereu sa daruiasca si sa schimbe cunostinte in comportament, in stari de spirit si de suflet.

            Intre cele doua despartaminte respectiv Dej si Nasaud s-a statornicit in timp o stransa relatie de prietenie si buna colaborare. S-a format un camp energetic in care se concentreaza un urias potential de energie. Prin activitati comune astristii se simt utili intr-un univers creat de ei pentru ei.

            Presedintelui Societatii Culturale dejene, este identic unui zeu care s-a angajat benevol sa daruiasca aducand pasiunile la deznodamantul lor firesc, apropiindu-se cu usurinta de oameni. I se potriveste de minune citatul din Biblie "Daruieste si ti se va da." Pentru orice lucru cat de mic daruit sau impartit de tine cu altii,vei primi inzecit.

            Cei 7 astristi si scriitori nasaudeni prezenti: Ioan Seni, Ioan Mititean, Mircea Darosi, Floarea Ples, Lucretia Mititean, Ioan Botan si Gabriela Herta, este un semn al prieteniei, deoarece Dumnezeu ii aduna pe cei care au nevoie unii de altii. "A merge cu un prieten prin intuneric este mult mai bine decat a merge singur prin lumina" spunea Helen Kelle.

            In acest cadru sarbatoresc s-a lansat volumul "Semne si sensuri", antologie literara a astristilor dejeni, ce exprima farmec, frumusete si incantare intr-un limbaj concentrat al afinitatii.  Cei 22 de astristi-scriitori prin scrierile lor se dovedesc invaluiti in pasiuni ale creatiei, formand o lume noua, o lume  a libertatii creatiei, de a fi si a gandi, un mod profund de a vedea lumea prin ganduri si prin vise.

            Viata astrista dejeana in cei 27 de ani a fost sintetizata de Radu Gavrila, care a scos in relief pe fondatorul  Astrei dejene, prof. Dan Marza, un carturar de inalta tinuta, un spirit dublat de un excelent model de daruire cu constiinta datoriei fata de patrie, istorie si literatura. Au venit cu completari astristi care au semnat primele adeziuni avand un plus de initiativa si bunatate in suflet.

            Despre Societati, Asociatii si Antologii a conferentiat Andrei Moldovan, presedintele Societatii Scriitorilor din judetul Bistrita-Nasaud, ce a tratat un adevar dezlantuit in decursul timpului prin societati si organizatii culturale cu trasaturi precum rigoare, adevar, luciditate, elan creator original. Da ca exemplu "Junimea" ca un punct de cotitura in evolutia societatii‚ omenesti. Nascuta la Iasi intre anii 1863-1864, ca o initiativa culturala a cinci tineri cu studii in Occident: Petre P. Carp, Vasile Pogor, Theodor Rosetti, Iacob Negruzii si Titu Maiorescu. A luat o mare amploare prin intensificarea vietii culturale prin revista "Convorbiri literare", care a servit drept mijloc de promovare a ideilor junimiste, dar si a operelor scriitorilor romani.

       Pe aceeasi treapta aseaza si ASTRA, ce a avut un durabil rol cultural si politic in lupta pentru eliberarea nationala a romanilor transilvaneni, pentru mentinerea unitatii nationale si pregatirea Marii Uniri din 1918, avand ca tutore pe Andrei Saguna, urmat de-a lungul timpului de Timotei Cipariu, George Baritiu, Ion Micu Moldovan, Alexandru Mocioni etc. Dupa 1990 si-a reluat activitatea  ca un organism viu , avand ca obiectiv esential crearea si impunerea valorilor si inchegarea unei directii culturale creatoare.

            Intelegandu-i rostul, conferentiarul Andrei Moldovan, a semnat in cadru festiv adeziunea de primire in Astra, in aplauzele participantilor, votat in unanimitate ca membru a despartamantului dejean, care desigur va contribui la reasezarea valorilor in matricea lor fireasca dupa modelul junimistilor.

            Legat de Dej prin mii de fire, a preluat comanda scriitorul Zorin Diaconescu, care desi s-a mutat la Bistrita a ramas in continuare prietenul dejenilor, unde coordoneaza cu competenta cenaclul literar "Radu Saplacan", un  organism literar profund de a vedea lumea prin ganduri si prin vise.

            Eroii cartii, in ordinea aparitie in volum reflecta modul de a cugeta prin arta cuvantului.

            Presedintele Astrei nasaudene, Ioan Seni, arata ca intalnirile noastre descatuseaza mintea astristilor, fiind un mod profund de a vedea lumea prin ganduri si prin vise. Presedintele Filialei Nasaud a Ligii Scriitorilor Romani, Ioan Mititean, patrunde in presa bistriteana si rasfoieste cartile sale unde a creat  o multime de casute  in care a adapostit scriitorii dejeni prin recenzii si descrierea activitatilor astriste dejene in cooperare cu nasaudenii.

            In final la "Lemnul verde" poeta Raveca Vlasin, fiind ziua ei de nastere, ne-a creat  momente de bucurie prin largirea cercului de prieteni care nu se pot cauta. Ei vin cu un plus de bunatate in suflet.

 

           Ioan Mititean.

 

0 comentarii5852 vizualizări20 ianuarie 2017
rss 2.0
rss 2.0