Patriotism Marti 17 Iulie 2018 - 18322 vizitatori azi
Breviar astrist - ianuarie 2017.

Inceputul de an venea cu urarile de bine dedicate celor ce purtau numele de Vasile, apoi de Ion, Grigore... si toti ceilalti de-alungul anului, carora ASTRA le doreste cu multa caldura: Sanatate, bafta, bani/ Si un sincer la Multi ani!. Primarul orasului, prof. Mircea Romocea avea un cuvant si mai special transmis pe caile de socializare: "Dragi nasaudeni! La final de an 2016, permiteti-mi sa va multumesc dumneavoastra, tuturor celor care mi-ati fost alaturi pe parcursul unui an cu numeroase provocari, dar si cu impliniri. In egala masura, va multumesc si celor care a-ti avut opinii diferite, dar care in final s-au dovedit a fi constructive. Va doresc dumneavoastra, tuturor concitadinilor mei, sanatate, impliniri si liniste sufleteasca! La multi ani 2017!" 

            De 1 ianuarie astristii nasaudeni traiau bucuria aparitiei volumului Amintiri de peste rau, a presedintelui Ligii Scriitorilor, filiala Nasaud, Ioan Mititean, volum ce se constituie intr-un "Monument al Taranului Roman", cum plastic se exprima prefatatorul Menut Maximinian. Povestindu-si copilaria petrecuta in cartierul Nasaudului, Lusca, prozatorul realizeaza pe buna dreptate, imaginea sau portretul identitatii noastre romanesti. Precum altadata, Liviu Rebreanu in Lauda taranului roman, tot asa, in aceasta Monografie de suflet a satului Lusca, scriitorul Ioan Mititean evidentiaza minunatele calitati ale luscanilor, vazuti ca buni gospodari, tarani care-si pastreaza obiceiurile si traditiile, care-si iubesc pamantul si roadele, isi iubesc meseriile casnice traditionale, se lauda cu performante indrasnete in pastorit, in constructii, in cultura pomilor, in trairile spirituale de peste an... Apreciaza laudativ acest volum Dan Popescu, Floarea Ples s.m.a.

15 ian: Au loc depuneri de coroane la busturile Mihai Eminescu si Veronica Micle. Au vorbit despre opera poetilor prof. Mircea Darosi (presedintele Sectiunii Literare ASTRA), prof. dr. Traian Cepoiu (Prahova), prof. Ioan Seni, care insista pe actualitatea poemului eminescian  "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie". In grupul numerosilor nasaudeni s-au distins pr Ovidiu Sermesan, Liviuta Istrate si Florin Perseca, cu ansamblul  Nasaudeanca, care au sustinut un recital de vers si cant; In sediul ASTREI discutiile despre opera celor doi poeti a continuat prin interventiile D-nei Floarea Ples, Ioan Mititean, care si-a prezentat si vol. Amintiri de peste rau, Ed. Ecou Transilvan, 2016; Romulus Berceni, viceprimarul Dorin Vlasin, Gabi Herta (Romuli), prof. dr. Gh Ples, Lucretia Mititean, Valeri Toderici, Tr. Cepoiu, Mircea Darosi, Ioan Seni care insista ca-n viitor, de 15 Ianuarie, in sediul ASTREI sa fie prezentate cat mai multe carti de autor, inaugurarea facand-o in acest an D-l Mititean, cu volumul sau. S-a mai referit si la pregatirea Adunarii anuale din 11 febr. 2017.

 

In sediul ASTREI, cu aceasta ocazie, la loc de cinste, alaturi de portretele academicienilor nasaudeni a fost amplasat si un tablou cu chipul poetului Mihai Eminescu. Profesorul dr.  Gheorghe Ples a dezvaluit celor prezenti ipoteza trecerii marelui poet prin orasul Nasaud, in anul 1866, la doar 3 ani de cand renumitul Colegiu National "George Cosbuc", pe atunci graniceresc, si-a deschis portile. Directorul Silviu Rus ii felicita pe toti astristii si le multumeste tuturor pentru participare. 

 15 ian. In Biserica din Cristestii Ciceului - prof. Nadia Urian (lider local ASTRA) si copiii din Scoala sa prezinta un moment poetic dedicat lui Mihai Eminescu.

16 ian. Membrul de onoare al ASTREI Nasaud, D-l Alexandru Pugna primea decizia de numire ca secretar de stat in Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. Sa fie intrun ceas bun. Felicitandu-l, ne simtim sprijiniti si incurajati.

18 ian la Dej: Avea loc lansarea Antologiei literare a astristilor dejeni "Semne si sensuri", cuprinzand 22 de astristi talentati in poezie, proza scurta, eseu, reportaj, teatru etc; Presedintele dr. Radu Gavrila a nuantat si succesele ASTREI Dej in cei 27 de ani de activitate astrista rediviva. Andrei Moldovan si Zorin Diaconescu din Bistrita au conferentiat si moderat la lansarea Antologiei; Tr. Cepoiu, Gabi Herta, Ioan Seni, Mircea Darosi, Ioan Botan, Floarea Ples, Ioan si Lucretia Mititean au raspuns creativ la aceasta invitatie, demonstrand ca prin acest parteneriat, astristii dejeni sunt foarte bine reprezentati in scrierile nasaudenilor si ca starea de bine promovata prin schimburi de experienta poate contamina si creste proportional cu bunele intentii astriste.

23-24 ian. In volumul antologic "Itinerarii axiomatice ale culturii iesene", lansat de Ziua Unirii la Iasi, sunt cuprinsi si astristii nasaudeni cu studiile lor, astfel: Ioan Mititean - "Eminescu, revizor scolar, prieten cu "Badita" Ion, dascal si povestitor",  Lucretia Mititean - "Un carturar nasaudean la Iasi - Alexandru Husar", prof. dr. Gheorghe Ples - "Interactiuni culturale Iasi-Nasaud, in secolele XVI-XX", Mircea Darosi - "Gavril Istrate - Opera filologica si literara", Rodica Fercana - poezii dedicate unirii si lui Eminescu, Floarea Ples - "Optimizarea vietii astriste la nivelul Cercurilor si Despartamintelor" si pictorul Nechita Bumbu - "Iasul si Nasaudul unite prin ASTRA", carora li s-au alaturat prof. Rodica Tanase (Colegiul Economic Nasaud) si prof. Petru-Dan Tanase (Colegiul Silvic "Transilvania" Nasaud) - cu "Marele om de cultura, Nicolae Iorga". In acelasi cadru a avut loc si festivitatea de premiere a Concursului National "Orasul meu - marturie a culturii europene", unde eleva Ilovan Claudia, de la Colegiul Silvic "Transilvania" Nasaud, indrumata de prof. Petru-Dan Tanase, a luat premiul II la sectiunea "Arta vizuala - pliante".

27 ian. Directorul Casei de Cultura - Silviu Rus oferea nasaudenilor o seara de teatru educativ, cu o piesa a lui Sorin Misiriantú (Cluj-Napoca), indreptata impotriva consumului de droguri. In aceeasi seara avea loc traditionalul Bal al Astrei Dej la care au participat si astristi din zona noastra: Elena Gabriela Herta, familia Toderici (Telciu), familia Vlasin (Mintiu)...

29 ian avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, lansarea volumului "Istoria Transilvaniei", autori - Ioan Aurel Pop si Ioan Bolovan, un eveniment de referinta in cultura noastra nationala, la care participau multi conjudeteni printre care si scriitorul Cornel Cotutiu, prof. Gabriela Herta... Ferice de cei care au reusit sa participe la eveniment si sa-si procure cartea. Ne-o dorim si-n librariile din Bistrita si Nasaud.

 

Prof. Ioan Seni.

0 comentarii6881 vizualizări09 februarie 2017
rss 2.0
rss 2.0