Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Vineri 29 Martie 2024 - 14587
PROFESOR SILVIA POP CU SINCERA ADMIRATIE SI DEOSEBIT RESPECT.

Cand spui Silvia Pop din Blaj, ai in fata ochilor oglinda unui suflet nobil, plin de vise, sperante si impliniri, traind in timp, in istorie, strabatand un lant al intamplarii ce au format destinul uni om de cultura, de mare valoare. Cand spui Blaj spui vatra de cultura si civilizatie romaneasca in care s-a pecetluit destinul D-nei prof. Silvia Pop.

            Fiica de tarani romani, Gheorghe si Maria - icoane a bunatatii: oameni intelepti, blanzi, harnici, impovarati de munca, curajosi si hotarati, au traversat o perioada tumultoasa castigandu-si painea cu sudoarea fruntii, iubind munca si glia stramoseasca, iubind pe Dumnezeu, calitati dobandite si de fiica lor - Silvia.

D-na Silvia si-a dedicat viata profesiei de dascal - profesor de Limba si Literatura Romana in mai multe unitati scolare, incepand cu Scoala Generala din com. Magherani - Regiunea Autonoma Maghiara (1959-1960) si incheind cu Liceul Agricol Blaj (1968 - 1994) si Colegiul National "Gheorghe Sincai" Blaj.

            A fost un profesor devotat meseriei, avea o insumare de calitati pastrate pana in zilele de azi, care i-au dat si ii dau un farmec aparte: prezenta fizica placuta, eleganta, sensibilitate, sinceritate, iar infatisarea domniei sale radiaza de bunatate si intelegere. Vorba calda, blanda, inteligenta, putere de munca, cunoastere, responsabilitate, cinste, talent si succes.

D-na Silvia Pop este dascalul de altadata care a stiut sa puna lumina in fiecare actiune intreprinsa: la catedra isi stia menirea pe care o are la altarul intelepciunii, intelegand misiunea de dascal in lumea romaneasca pentru educarea si formarea generatiilor de elevi, precum si in actiunile de culturalizare sustinand conferinte, cursuri de perfectionare, etc.

            Intr-un articol dedicat Aniversarii celor 45 de ani de la intemeierea Liceului Romanesc din Sangeorgiul de Padure, d-na Silvia scrie: "Aici am invatat sa lucram pentru a cultiva in constiinta elevilor (care nu-si cunosteau limba), respectul pentru Limba Romaneasca care e plina de sens, dar mai ales plina de sentiment. In ea se afla ascuns sufletul si geniul romanesc, in ea poporul nostru isi exprima credinta crestina".

            Ca atare, a stiut dintotdeauna sa construiasca in armonie cu oamenii, cele mai frumoase si utile activitati legate de cultura poporului roman, dedicandu-se idealurilor Asociatiunii Transilvane pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman - ASTRA blajeana, avand calitatea de presedinte a Despartamantului Astra Blaj din anul 1995 si pana in zilele noastre.

       Sub conducerea domniei sale Despartamantului Blaj se revigoreaza si cunoaste o perioada de profunda schimbare si dinamizare, se ocupa de proiecte de mare anvergura, pe baza de voluntariat, cu o gandire aparte si o abordare originala, atragand de partea dumneaei un numar mare de astristi si colaboratori, pe care a reusit sa-i convinga ca prin activitatile astriste au sansa sa fie cunoscuti, au sansa sa se afirme, sa-si prezinte creatiile proprii indiferent de domeniu, dar care definesc activitatea astrista: istorie, stiinta, educatie (scoli), literatura (arta scrisului), cultural-artistic, biserica, sanatate, tineret, etnocultura - arta in pictura, sculptura, artizanat, care popularizate prin expozitii reprezinta metoda cea mai eficienta si placuta de reflectare prin creatie a obiceiurilor, traditiilor populare ce nu trebuie sa dispara.

            Prin Astra d-na Silvia Pop a devenit cunoscuta in tara si in afara tarii prin modul cum a stiut sa-si popularizeze si sa infaptuiasca traditiile, obiceiurile, preocuparile si sa descrie importanta istorica a Blajului: prin discursuri pline de continut, cu propuneri concrete, abordate intr-un stil fin si elegant, o placere s-o asculti, a devenit prietena cea mei indragita a astristilor printre care se numara si astristii nasaudeni.

            In anul 2012 am vazut-o pentru prima data pe d-na Silvia la o activitate astrista de la Sibiu, i-am ascultat discursul plin de sens si invataminte in care inteligenta, calmul si frumusetea in vorbire mi s-au lipit in suflet, ii port respect si recunostinta!

            D-na Silvia stapaneste arta scrisului, este un scriitor talentat si priceput publicand numeroase articole, eseuri, recenzii, note in reviste si presa locala, zonala si nationala.

            Este fondator si redactor sef al revistei "Astra Blajeana", fondator si director al Editurii "Astra  - Despartamantul Timotei Cipariu Blaj", initiator de Cenacluri literare, sesiuni stiintifice, simpozioane, conferinte si seminarii, concursuri si tabere de creatii, expozitii, concerte, spectacole, colocvii literare, concursuri de poezie patriotica si muzica religioasa, festivaluri s.a.m.d.

            La festivalul de poezie "Ocrotiti de Eminescu", editia a XVI-a, organizat in anul 2016, la Concursul National de poezie: Creatie si Recitare, alaturi de elevii si studentii din 21 de judete din tara si din Republica Moldov a participat si Despartamantul Astra Nasaud, cu un grup de elevi de clasa IX-a de la Colegiul National "George Cosbuc", pregatiti in cadrul Clubului Copiilor din Nasaud de prof. Maria Gonda, care s-au bucurat de succes, au fost premiati.

            D-na Floarea Ples in articolul Intitulat "Nasaudul si Blajul - unite prin Eminescu" aparut in Cotidianul bistritean "Rasunetul" si in Revista "Astra Blajeana" din luna Martie 2016, a scris pe larg despre eveniment.

            D-na Silvia Pop prin tot ceea ce a infaptuit in promovarea idealurilor Asociatiunii Astra a devenit o personalitate marcanta a Blajului, prin demnitatile pe care le-a ocupat  dea lungul vietii la nivelul urbei blajene si la nivelul Asociatiunii Astra, fiind rasplatita cu zeci de premii si distinctii (medalii, diplome, titluri, etc.) amintind doar cateva: din partea Primariei Municipiului Blaj, din partea Prefecturii si Consiliului Judetean Alba, din partea multor centre si institutii culturale din tara si din afara tarii, din partea Astrei Centrale Sibiu si a multor Despartaminte astriste printre care si Despartamantul Astra Nasaud care i-a acordat d-nei Silvia Pop Titlul de membru de onoare a Despartamantului (1997) si alte Diplome de Excelenta si de Onoare in semn de pretuire.

            D-na Silvia Pop este Cetatean de onoare a Municipiului Blaj si al comunei Sancel, este un OM de omenie, este sufletul Astrei Blajene, un exemplu pentru astristi si nu numai - felicitari!

            De ziua dumneavoastra, la implinirea binecuvantatei varste de 80 de ani, primiti cele mai calde urari de sanatate, bucurii si impliniri alaturi de cei dragi, si sa innobilati mai departe cu aceeasi pasiune si daruire idealurile culturale Blajene!

 

            Ples Floarea

       presedinta cercului Astra - oras Nasaud

 

mai 2017  Nasaud .    

 

0 comentarii3283 vizualizări10 mai 2017




rss 2.0
rss 2.0