Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Sambata 15 Decembrie 2018 - 6138 vizitatori azi
Breviar astrist - iunie 2017.

1 iunie, bunici si nepoti, motivati ca-ntotdeauna, au dat valoare si sens semnificatiei acestei zile. 

 2 iunie, la Blaj, presedinta ASTREI - prof. Silvia Pop, la cei 80 de ani era onorata de astristii blajeni si de cei din tara, cu un volum omagial in care era prezentata personalitatea sa, impodobita cu fapte atat din domeniul profesiei, cat si din cel astrist, atat de bogat si personalizat, fapt pentru care i s-a acordat titlul de Cetatean de Onoare al or. Blaj. Sute de diplome ii etalau performantele. Era pretuita atat de ortodocsi, cat si de greco-catolici, atat de localnici, cat si de oaspeti. Respect si pretuire i-a oferit administratia locala prin primarii si consilierii orasului. Cu daruri si suveniruri au fost prezenti si astristii nasaudeni: Floarea Ples, Ioan Seni, familia Ioan si Lucretia Mititean, Ana Filip, Iuliu-Marius Morariu, Ioan Botán, Nechita Bumbu si Grigore Lungu.

1-10 iunie a fost finalizat nr. 9(35) al revistei Astra Nasaudeana, revista care a consemnat pentru eternitate cele doua recorduri obtinute de nasaudeni: Cel mai mare numar de persoane imbracate in port popular romanesc si Cel mai mare numar de persoane care au jucat simultan acelasi joc popular - Roata de la Runc. La fel de importante sunt materialele ce se refera la ASTRA in actualitate,si cele cuprinse in capitolele Istorie, Religie, Literatura, Scoala si educatie. Contam pe efortul colaboratorilor si a celor ce vor sa publice la noi.

10 iun Corul Laudatio al Bisericii nr 2 Nasaud a participat la Reuniunea corala Bartolomeu Anania, editia a VIII-a, alaturi de coralele din Campulung, Hunedoara, Zalau, Reghin si Bistrita. Amfitrion - Prof dr Dorel Cosma. Un adagio a adus si parintele pr Nicolae Feier, care a prezentat personalitatea Mitropolitului Anania Bartolomeu, referindu-se si la importanta festivalului. Astristii din corul Laudatio au trait clipe de inalta reusita.

11 iun Prin bunavointa pr. dr. George Celsie, a slujit si a cantat in Biserica 2 Nasaud, Pr Eugen Mihai Raita, incantandu-i pe credinciosii bisericii cu pricesnele: Cat de marit, Ridica-voi ochii mei la ceruri, Iubite-voi Doamne, La raul Vavilonului, Doamne pe noi miluieste-ne, La Crucea de la Golgota, Lumina lina...

11 iun Preotii si astristii nasaudeni sunt alaturi de protopopul de Nasaud, Ioan Dambu, in clipele grele prin care a trecut, la disparitia sotiei sale si trecerea ei la cele vesnice. Fie-i placuta aducerea aminte.

14 iun. Astristii Romulus Berceni si Ioan Seni admirau Proiectul educational de Ziua educatiei derulat in Colegiul National "George Cosbuc" sub forma unui dialog intre generatii pe tema reusitei in viata. Au cules aplauze Romelia si Cristi Cosma, Rebeca Ani, Gabriela Sermesan, Crina Muresan, Claudiu Cordos si mai ales Sorin Gazdac. Amfitrionul actiunii - prof. Camelia Berceni s-a bucurat de aprecierea intregii asistente.

16 iun. La sfarsit de an scolar Despartamantul nasaudean oferea Premiile ASTREI pentru media anuala cea mai mare obtinuta pe profil (matematica-informatica, filologie, pedagogic, stiintele naturii, silvic, economic, gimnaziu), in scolile nasaudene, dupa cum urmeaza:  In COLEGIUL NATIONAL "GEORGE COSBUC" NASAUD: Profil Gimnazial: cu media 9,96, elevii de clasa a V-a:  Bachis Ovidiu, Buzila Alexandra, Linul Niculina;  Profil Matematica-informatica: cu media 10, elevii din cls. a XII-a A: Bozbiciu Liviu, Caldarea Cristian, Mititean Adrian, Paul Tarlisan; Profil Stiintele Naturii: cu media 10, elevele din XII S: Ciobanu Lavinia si Vasile Cristina; Profil Filologie: cu media 10, eleva  Cosma Cristiana; Profil Pedagogic: cu 9,85, eleva Scridon Maria, a XI-a P; In COLEGIUL SILVIC "TRANSILVANIA" NASAUD: Profil Silvicultura: Purcil Ionut, 12 A - 9, 36; Profil St. Naturii: cu 9,16, Mariciuc Vasile, 12 B si Alboaru Gabriela, 12 C; Profil Protectia Mediului: Lazar Gh Bogdan, 12 B - 8,87; In COLEGIUL ECONOMIC NASAUD: Profil Teoretic/Real: Timoce Vladut Adrian, XII A - 9,18; Profil Tehnologic/Servicii: Suia George-Isac, XII C - 9,68; In SCOALA GIMNAZIALA "MIHAI EMINESCU" NASAUD: Gimnaziu: cu media 10, clasa A VIII-a A: Vencsel Victor, Pop Natalia; clasa a VII-a A: Mocanu Teodora, Rusu Teodora, Solcan Iulia, Tanase Luisa; a VII-a C: Gonda Bogdan, Dobricean Ioan, Pasca Cosmina; a VI-a A: Luscan Alex, Marian Alex, Motofelea Simona, Grozav Ionut, Seica Delia; a VI-a B: Ironim  Anton; a V-a A: Closca Dinuta, Creta Alina, Ilies Adriana,  Izvoran Stefan, Pop Anda; a V-a B: Rus Sofia;  Felicitari tuturor elevilor performanti pentru vointa de a se numara printre invingatori; felicitari profesorilor care i-au stimulat pe elevi spre numeroase performante, inclusiv aceasta; felicitari parintilor care si-au incurajat propri copii spre un astfel de succes.  Multumiri membrilor cotizanti ai ASTREI care mentin aceasta societate culturala; multumiri tuturor celor care ofera anual 2% din impozitul incasat ASTREI; multumiri oamenilor de bine care sponsorizeaza ASTRA in numeroasele ei activitati, inclusiv in asigurarea premiilor si diplomelor pentru aceasta performanta, nominalizandu-i pe domnii: director dipl. Dorel Sima (Intex), Emil Iugan (MisGrup), Viorel Nascu (Axa), Elena Griga (Plastinvest), pr protopop Ioan Dambu s.a. Pretuire statornica tuturor.

19 iun Ioan Lazar ("R") semnaliza aparitia revistei Astra Nasaudeana, nr 9(35) "o revista de tinuta, pentru sufletul si inima astristilor, fiind o revista apreciata si recunoscuta pe meleagurile Nasaudului, judetului si in tara, pentru tinuta valoroaselor articole de cultura si opinie, din tinutul Despartamantului Astra Nasaud. Merita apreciata staruinta si tenacitatea directorului, prof. Ioan Seni - presedintele Despartamantului Astra Nasaud si redactorul sef Mircea Darosi, presedinte al Sectiunii Literare a Despartamantului Astra Nasaud, in aparitia si continuitatea acestei "perle astriste"…

20 iun. La Muzeul Graniceresc nasaudenii admirau Expozitia de fotografii a D-lui Dumitru Rotari,  Muntele din inima mea., expozitie vernisata de directorul Muzeului - Dr Lucian Vaida si la care au opinat cu multa verva preotul Crin Triandafil Teodorescu, prof. Lucian Bichigean, Ioan Seni, Ioan Botan, Floarea Ples, dr Gh. Ples, apreciind frumosul descoperit in natura si adus prin intermediul fotografiei, in spatiul expozitiei. 

23-25 iun. Delegatia Societatii Culturale "Limba noastra cea Romana" din Chisinau - scriitorul Val Butnaru si presedinta Societatii - jurnalist Valentina Butnaru au vizitat sediul ASTREI Nasaud, admirand galeria academicienilor nasaudeni si intretinandu-se cu astristii Ioan Seni, Floarea Ples, Lucretia si Ioan Mititean, Ioan Botan, Romulus Berceni, Silviu Serdesniuc si viceprimarul Dorin Vlasin. Seara, delegatia a fost gazduita la Manastirea de la Ilva Mare prin grija Maicutei staret Hristofora si a pr. Daniil Ureche. A doua zi delegatii au vizitat Muzeul Cuibul visurilor, intalnindu-se cu familia profesorului Sever Ursa si ceilalti astristi: Icu Craciun, Iacob Naros, Dan Popescu, Liviu Ursa precum si cu ceilalti maiereni sau oaspeti implicati in sarbatorirea programului de Sanziene - prof. dr. Vasile Filip, Mircea Darosi, Ioan Mititean, artistii santani - Pomohaci, Filipoi si Viorica Hojda, Amalia Tuturuga din Salva. Au impresionat si grupul de fetite - Sanzaiene cu coronite. A fost lansata cartea Disparitia lui Teo Neamtu a scriitorului Val Butnaru. De la Ilva Mare erau prezenti Sabina Galan familia Olimpia si Pavel Berengea, gazdele de la Manastire iar din Beclean - familia Leon si dr Ligia Danila, Catarig Leon din Rebrisoara, Ovidiu Maghiar, familia Maria si Ioan Botan, Ioan Seni si Floarea Ples din Nasaud. De la Maieru, astristii nasaudeni si delegatii din Chisinau au ajuns la Romuli unde presedinta Astrei locale - prof. Gabriela Herta a moderat un program astrist deosebit, in prezenta primarului Ioan Monita, a delegatiei ASTRA din Dej - dr Radu Gavrila, Raveca si Petre Vlasin, a astristilor nasaudeni si locali prezenti: initierea Cenaclului local "Gavril Dologa", care va fiinta pe langa biblioteca scolara si cea comunala, initierea monografiei localitatii, inscrieri de noi membri la ASTRA, depunerea de flori la monumental eroilor. In ultima zi, delegatii din Chisinau au fost oaspetii astristilor din Beclean.- presedinte prof. dr. Ligia Danila.

 

25 iun. Diploma Astrei a fost oferita de managerul Casei de Cultura - Silviu Rus, Doamnei Liviuta Istrate la implinirea a 40 de ani de activitate artistica si infiintarea ansamblului artistic de tineret, "Nasaudeanca". 
 

26 iun. Ziua Drapelului national a fost abordata cu solemnitate si diversificat, astfel: a fost sfintit  drapelul primit de la Prefectura jud. BN prin pr Florin Rus si Greabu Lucian; Despre istoricul drapelului au vorbit col. Ioan Botan si prof. Ioan Seni (power point); Au fost prezentate cartile D-lui col. Ioan Botan prin spiciurile Floarei Ples, Ioan Seni, Ioan Mititean, dr. Gh. Ples; Omagiu drapelului au adus prin cantec patriotic: Alina Ceuca si Amalia Tuturuga (Salva), Cornelia Horobet (Bistrita), Sorin Gazdac, Lucian Bichigean si Gavril Vaida; prin poezie: Leon Catarig (Rebrisoara), Lucretia Mititean si Floarea Ples; La reusita actiunii si-au adus aportul Cercul Astra oras - presedinte Floarea Ples, amfitrionul si moderatorul actiunii; Sectiunea istorica - presedinte col Ioan Botan, Sect. bisericeasca - presedinte Lucian Greabu, Sect. literara - presedinte prof. Mircea Darosi, Sect. artistica - presedinte Sorin Gazdac si Liga Scriitorilor nasaudeni - presedinte Ioan Mititean. Felicitari si multumiri tuturor.

28-30 iun, O delegatie de nasaudeni: lect. univ. dr. Denisa Manea, asist. univ. Ciprian Baciu - ambii de la Extensia UBB Nasaud, Alexandra Buburuzan si Anuta Luchi - studente la aceeasi Extensie, Ioana Lapusneanu - delegatul Primariei Nasaud si Ioan Seni - presedintele Desp. ASTRA Nasaud, au participat la editia a XV-a a Festivalului international "Nufarul alb", la Cahul, unde s-au afirmat formatii artistice din opt tari: Ucraina, Turcia, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Bulgaria, Moldova si Romania. Astristii Universitatii din Cahul: lector - Maria Barba - presedinta, conf. dr. Aurelia si Victor Axentii, conf. dr. Ludmila Baltatu si colegii lor ne-au primit in sala Centrului de Cultura Romaneasca, de fapt in sediul ASTREI din Universitate, o locatie unica in maretia ei, intalnind aici lucrarile stiintifice si revistele ce consemneaza schimburile de experienta dintre cele doua universitati, din Cluj-Napoca si din Cahul, dar mai ales revistele si literatura astrista din tara, primite in dar de la filialele ASTREI din Sibiu, Cluj, Baia Mare, Blaj, Iasi, Harghita-Covasna, Dej s.a., iar din tinutul Nasaud, toate obiectele de arta populara sau de costum taranesc, daruite la intalnirile anterioare, de astristii din oras, din Salva, de pe Valea Ilvelor, a Salautei sau a Somesului Superior. Aici s-au facut schimburile de suveniruri dintre delegatii nasaudeni si localnici, iar diplomele ASTREI precum si cele semnate de primarul din Cahul - Nicolae Dandis vor marca pentru totdeauna frumusetea acestei intalniri. Rectorul Universitatii din Cahul - prof. univ. dr. Andrei Popa a primit delegatia nasaudeana in biroul sau, unde, prin demersurile D-nei Denisa Manea si initiativele rectorului, relatiile dintre cele doua Universitati, pe de-o parte si relatiile dintre orasele Cahul si Nasaud, pe de alta parte, pot lua forme si dimensiuni onorabile. Multumiri si recunostinta merita primarul si rectorul din Cahul, astristii universitatii, dar si primarul Nasaudului - prof. Mircea Romocea si CL care au sustinut consistent acest demers, D-na Denisa Manea, colegii si studentii sai...

29 iun, astristii nasaudeni Rodica Fercana, familia Mititean, Floarea Ples, Ioan Botan, Cornelia Horobet erau prezenti la Cenaclul "Artur Silvestri" din  Cluj-Napoca unde D-na Fercana si-a prezentat cartile recent editate si premiile internationale obtinute pe linie de creatie literara, fiind laudativ apreciata de Al. Florin Tene, Cornelia Bodea, Voichita Palancean-Veres, Iulian Patca s.a..

 

Prof Ioan Seni - presedinte Desp. ASTRA Nasaud.

 

 

 

 

 

 

0 comentarii5222 vizualizări10 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0