Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Luni 21 Ianuarie 2019 - 16160 vizitatori azi
Breviar astrist - iulie 2017.

4 iulie insemna ZIUA ASTREI DEJ, cu un Program ce a cuprins: a) Te Deum pentru astristii morti, tinut la Biserica b) Un simpozion cuprinzand eseuri despre importante Personalitati dejene; c) Au fost prezentate cateva Vizite peste hotare, care au fost descrise in amanunt de catre secretarul Marza si Dl Iuga de Saliste; d) Centenar Marea Unire a fost o tema abordata cu multa atentie de catre primarul Costan Morar, Dr Radu Gavrila - presedintele Desp. ASTRA Dej, prof. Alina Talpos - presedinte Desp. ASTRA Somcuta Mare, prof. Ioan Seni - presedinte Desp. ASTRA Nasaud; Si ceilalti astristi nasaudeni s-au implicat in eveniment, astfel, col. Ioan Botan si-a prezentat cartea Liviu Rebreanu si "Pripasul lui Ion", prof. Mircea Darosi a prezentat revista Astra Nasaudeana Nr 9, profesorii Reghina si Ilie Mare au asigurat transportul delegatiei, prof. Gabriela Herta s-a referit la relatia astristilor nasaudeni cu astristii dejeni; prof. Ioan Seni a trecut in revista numeroase pagini astriste comune, integrand si personalitatile astriste nasaudene sau dejene implicate; Zorin Diaconescu - Bistrita s-a aplecat cu multa responsabilitate spre tema Centenarului Marii Uniri care va avea loc anul viitor, 2018.

 

5 iulie - la Bistrita, directorul Ioan Pintea si vicepresedintele CJ Vasile Puica au inlesnit intalnirea bistritenilor cu academicianul Alexandru Zub, cu reprezentantii Junimii si ai Convorbirilor literare de la Iasi. Alexandru Zub s-a nascut in 12 octombrie 1934, la Varfu Campului, judetul Botosani si este un istoric roman, membru titular al Academiei Romane din 2004. Deoarece a organizat in 1957 o manifestare studenteasca cu ocazia implinirii a 500 de ani de la inscaunarea lui Stefan cel Mare, considerata ilegala de catre autoritati, a fost condamnat la zece ani de inchisoare, din care a executat sase, ca detinut politic. Academicianul Zub este director al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi, de asemenea este seful Sectiei de istorie a Academiei Romane si unul dintre reperele vietii publice romanesti. Domnia Sa crede ca Romania are azi o pozitie geopolitica deosbit de favorabila determinata de  prezenta ei in NATO si UE, nu atat pentru meritele noastre, cat mai ales pentru interesul marilor puteri mondiale

 

6 iulie se anunta oficial ca editia a XXI-a a Taberei internationale de cultura si civilizatie romaneasca "Acasa la noi" este sustinuta de CJ printr-un proiect finantat, acordat Despartamantului ASTRA Nasaud, prilej potrivit pentru astristii nasaudeni si bistriteni ca impreuna cu Societatea pentru Educatie si Dezvoltare Europeana - presedinte prof. Ioan Neagos, si alti parteneri sa promoveze un Program adecvat. 

7 iulie, la Muzeul Graniceresc Nasaud avea loc Expozitia de pictura "Stelele Pamantului", artist plastic - Georgeta Maria Bar din Bistrita, si lansarea de carte: "Si toamna infloresc trandafirii", autor Dumitru Alexandru Bar - ambii bistriteni fiind membri ai ASTREI nasaudene. Organizatori: Cercul ASTRA oras Nasaud, presedinte Floarea Ples si Muzeul Graniceresc, director Dr Lucian Vaida, la care s-au alaturat cu aprecieri deosebite pr. Crin Triandafil Teodorescu, Victoria Fatu-Nalati, Mircea Darosi, Romulus Berceni, Alex Olteanu (Bistrita), Ioan Seni, Ana Vaida, iar surorile  Ceuca Maria cls. a V-a si Ioana cls a VII-a, D-na Cornelia Horobet (Bistrita), Amalia Tuturuga cls. a VI-a (Salva), Luminita Cotu cls. a XI-a si prof. Ana Vaida au adus un spor de frumusete serbarii prin interpretarile lor artistice poetice sau folclorice.

8 iul La Josenii Bargaului - se derula Colocviul "Asociatia ASTRA pe Bargau", in care primarul Nicolae Vrancean isi prezenta comuna Joseni, cu implinirile si proiectele sale; moderator a fost av. Pavel Stirbu (care a facut si o donatie pentru ASTRA); dir. Felicia Majer si-a prezentat Scoala pe care o manageriaza; vicepresed. Vasile Puica aducea salutul CJ; pr prof Simion Cristea  prezenta relatia dintre patriarhul Miron Cristea si primarul Danila Sut; Ioan Seni prezenta implicarea ASTREI in evenimentele majore ale tarii; Ioan Mititean a prezentat Antologia scriitorilor nasaudeni - Destine literare; Floarea Ples prezenta experienta Cercului ASTRA Nasaud, incurajandu-i pe astristii din Joseni (lider - Mihai Beltag); Romulus Berceni insista pe ecourile patriotice a faptelor pozitive de azi; Mircea Darosi remarca rolul personalitatilor bargaoane in cultura Bargaului, amintindu-i pe Aurel Rau, Dinu Flamand s.a.; Ioan Botan insista pe Pripasul lui Ion din opera lui Liviu Rebreanu; Leon Catarig aducea in discutie greutatile Muzeului din Rebrisoara, dar aprecia laudativ reusitele Muzeului din Joseni; Lucretia Mititean elogia activitatea in sine a bargaoanilor din Joseni; Mihai Beltag insista pe ceea ce se poate face pe plan cultural la nivel local, oferind oaspetilor si cartea sa editata recent; Remus Deac - a prezentat succint istoricul comunei; dr Rares Chiuzan  s-a referit la starea de sanatate din comuna; pr Ioan Nechita promova realismul bisericii ortodoxe in ecumenismul pe care-l promoveaza azi; Maria Holbura, Dna Purghel s.a. pledau pentru teme de interes local. Felicitari celor ce-si prezinta trecutul si prezentul, proiectand viitorul prin sesiuni sau simpozioane

 

17-24 iulie - Judetul BN a avut ca oaspetí pe copiii din Ialoveni, R Moldova, care au fost gazduiti de Manastirea din Rebra-Parva - staret pr Chiril Zagrean, de unde au vizitat zilnic punctele turistice ale judetului: Muzeul Graniceresc, Sediul ASTREI cu Galeria academicienilor; avand pranzul si motorina asigurate de primarul Mircea Romocea si viceprimarul Dorin Vlasin. Au mai fost vizitate Casele memoriale Cosbuc si Rebreanu, Centrul de creatie populara "Virginia Linul", Manastirea Salva, iar in Municipiul Bistrita: au fost primiti de vicepresedintele CJ, Puica Vasile cu suveniruri si masa de pranz, au vizitat Complexul Muzeal, Complexul Su galete, turnurile medievale, statuia lui Andrei Muresanu, Biserica Reformata cu urcare in turn, avandu-i ghizi pe distinsii profesori Vasile Duda, Danut Archiudean si agentul turistic Antonina Marian. La Beclean au fost primiti de pr protopop Doru Zinveliu, au avut intrarea gratuita la Baile Figa prin grija primarului Nicolae Moldovan, iar pranzul le-a fost asigurat de prof. Ioan Neagos si patronul Matei Pop. Ulterior, grupul a vizitat Manastirea Nicula, Salina Turda, orasul Cluj s.m.a. Grupul a mai fost sustinut material de pr. Iuliu-Marius Morariu, Ana Filip, Ioan Seni, Floarea Ples s.m.a. Multumiri celor care i-au sprijinit... In aceeasi perioada, prof. Gabriela Herta s-a implicat in sustinerea grupului de basarabeni din Floresti (cu pr.  Florin Boldirescu), grup care a fost cazat la Manastirea de la Ilva Mare - staret Maicuta Hristofora, pr. Daniil Ureche.

 

Grupul din Ialoveni (R Moldova) - la CJ BN in sala festiva

 

La CJ BN - scimb de suveniruri intre vicepresedintele Vasile Puica si dir. Vera Balan (Ialoveni)

 

La CJ BN, grupul de la Ialoveni cu vicepresedintele Vasile Puica, I Seni, M Menut, A Marian, D Archiudean, R Fercana, I Neagos, L Iliescu, A Berendea, Al Armean s.m.a.

 

Grupul de la Ialoveni - la Nasaud, in sediul ASTREI cu viceprimarul Dorin Vlasin, presedinta Fl. Ples, presedinta Ana Filip, Ioan si Lucretia Mititean, Silviu Rus, Ioan Seni...

30 iulie, la Lesu, avea loc a 49 editie a Rapsodiei Triscasilor - amfitrioni: primarul Ioan Pop si directorul Nicolae Lupsan; In deschidere, in cadrul cenaclului "Anton Cosbuc", D-nele Veronica Osorheianu si Ioana Precup si-au lansat cele mai proaspete volume editate: Cartea si satul Ecouri ale receptarii unui volum, respectiv In genunchi la umbra crucii, ambele carti fiind primite cu multa emotie, caldura si bucurie. In prima carte, D-na Osorheian aduna ca-ntr-un manunchi de spice impresiile cititorilor la cartea sa editata cu un an inainte, Cuib de lumina - Scoala din Lesu, idee indrasneata, curajoasa, aproape unica, dar de o admirabila reusita. Cartea D-nei Ioana ne dezvaluie emotiile ce o stapanesc la frumoasa varsta a senectutii: "Iarna-mi cerne flori pe tample/ Anii rand pe rand s-au dus/ Cu pasi repezi prin troiene/ Ma apropii de apus.." Au fost prezentate si alte volume de catre prof. dr Vasile Filip, Ioan Seni (Pe langa aprecieri la cartile D-nelor Precup si Osorheian, a prezentat si cartea D-lui I Mititean, Valea Ilvelor izvor de spiritualitate romaneasca). Aprecieri pertinente si oportune au avut in cadrul cenaclului D-l primar Ioan Pop, presedinta Floarea Ples, prof. Mircea Darosi, Rodica Fercana, Marioara Precup (prin cantec), Valer Petrehus si numerosi alti localnici. Din partea ASTREI au mai fost prezenti familia Maria si Nechita Bumbu, Rodica Darosi, Ioan Botan, Leon Catarig, Romulus Berceni... Felicitari celor ce-si onoreaza trecutul si prezentul prin simpozioane, sesiuni stiintifice, lansari de carte etc, promovandu-si patrimoniul local si specific, valorificand potentialul intelectual si artistic pe care-l au. 

 

   Ioan Seni.

0 comentarii4382 vizualizări06 august 2017
rss 2.0
rss 2.0