Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Luni 06 Aprilie 2020 - 2626 vizitatori azi
Pavel Tofan - un luptator pentru Marea Unire.

Originar din Neposul legendar, cunoscut si sub numele de Vararea, Petru Tofan a intrat in galeria fruntasilor nasaudeni, alaturi de Victor Onisor, deputat in prima Adunare Constituanta, Iulian Martian, coordonatorul Garzii Nationale din Nasaud si Enea Grapini, membru al Consiliului National Roman Central, care au luptat pentru realizarea Marii Uniri de la 1 DECEMBRIE 1918. Formatia  intelectuala a lui Petru Tofan se contureaza inca de pe bancile Gimnaziului din Nasaud si se intregeste in urma studiilor superioare din Budapesta, unde, in 1906 obtine diploma de medic veterinar. Se afirma cu repeziciune pe plan profesional  si ocupa mai tarziu functia de inspector in acest domeniu, la Cluj, de unde isi va intoarce adesea ochii mintii spre plaiurile sale natale. Fiind un om talentat in arta scrisului, Pavel Tofan publica numeroase articole in REVISTABISTRITEI, care ii sunt deosebit de apreciate in lumea rurala. Unele dintre acestea le semneaza cu pseudonimul DELAVARAREA, fapt pentru care, in perioada 1909-1910, a fost confundat cu Liviu Rebreanu.

In timpul primului razboi mondial este inrolat in armata ca medic veterinar-sef atasat comandantului Corpului II Armata din Valea Brenta a regiunii Tirol. Din memoriile sale aflate in manuscris la Arhivele Nationale din Bistrita, in fondul care ii poarta numele, se desprinde imaginea acelei perioade de adanci framantari cand se pregatea marele eveniment. Intors de pe frontul italian la Bistrita, intr-un concediu de 15 zile, Pavel Tofan constata ca in oras si in intregul judet, atmosfera era una tensionata, iar orasul parea un furnicar "proaspat ravasit, ale carui furnici alergau de-a valma in sus si-n jos, in dreapta si stanga si iarasi indarat, fara un pic de odihna’’.

Dintr-o legitimatie aflata in manuscris, tot in acest fond al Arhivelor Nationale Bistrita, datata 5 noiembrie 1918 si semnata de Leon Scridon si Dionisie Maior, reiese ca, "Pavel Tofan este membru al Sfatului National Roman din Bistrita,  si ca atare este trimis in Nepos, Feldru, Ilva Mica Sangeorz-Bai si Maieru, pentru a organiza sectiile acestor localitati din punct de vedere civil si militar si a asigura siguranta publica’’. Aceasta misiune de onoare si-o duce la indeplinire ca un adevarat luptator pentru faurirea actului national de la 1 Decembrie 1918. Din"Memorii’’ se desprind ideile sale inaintate privind unitatea nationala, idei pe care si le-a consolidat in focul luptei de pe front.Cateva zeci de pagini sunt dedicate actiunii de organizare a Garzilor Nationale de pe Valea Somesului, sunt descrise momentele de entuziasm de care sunt cuprinsi locuitorii acestui tinut. Tine conferinte sub egida Astrei, are intalniri cu intelectualii bistriteni si cu oamenii din satele somesene, in mijlocul carora se deplaseaza pe jos sau cu caruta, in conditii deosebit de grele. Era convins ca a sosit momentul sa declare deschis in fata oamenilor : "sintem liberi.’’ Avem dreptul sa hotaram asupra sortii si apartenentei noastre. Idealul nostru de sute de ani a fost si este Unirea cu toti fratii nostri romani, asa ca visul stramosilor nostri si al nostru il vedem astazi implinindu-se, prin urmare, vrem sa dispara hotarele artificiale dintre noi, vrem sa traim cu totii intr-o Romanie Mare"

Ramane uimit de haosul existent in acele zile, dar mai ales de gestul soldatilor cehi si slovaci din Regimentul de Infanterie al armatei austro-ungare stationat la Bistrita, care, pe 24 octombrie, "au spart o magazie din strada Ungureasca, furand efectele militare si vanzandu-le populatiei’’.Pulsul acelor zile este bine reliefat in memoriile lui Tofan: "Toata lumea romaneasca din oras era in mare fierbere…  Toti simteau ca nu poate sa li se intample nimic rau. Mai rau de cum le-a fost pana acuma nu le va fi niciodata. Toti vroiau sa contribuie cu puterile lor la renasterea unei sorti de mai bine a neamului nostru".

In urmatoarea perioada au fost infiintate garzi nationale in fiecare comuna. La Nepos, aceasta formatiune are in componenta sa pe Cifor David, preotul Moldovan George si invatatorul Petre Andron.Veterinarul Tofan, cel care pe 5 noiembrie 1918 primise legitimatia de "tribun al poporului", amintea in memoriile sale si despre atitudinea ostila a ungurilor din judet, care primisera ordin de la Partidul Maghiar din Cluj sa nu execute sub nici o forma ordinele Sfatului National. Putinele saptamani ramase pana la 1 Decembrie au fost tensionante, Sfatul National bistritean incercand din rasputeri sa faca fata situatiei create, mai precis jafurilor, spargerilor si razvratirilor din intreg judetul. Dar momentul implinirii marelui vis se apropia cu pasi repezi.Citand-o pe sotia lui Victor Onisor, membru in Sfatul bistritean, Pavel Tofan scria ca, atunci cand s-a urcat in trenul care pleca din Bistrita spre Alba Iulia, aceasta a zarit 37 de bistriteni gatiti "taraneste si cu cusme lungi". Insufletiti de cel mai adanc simtamant patriotic, ei au participat, alaturi de semenii lor ardeleni din alte judete transilvane, la Marea Adunare, care a avut loc la 1 Decembrie 1918 in orasul Unirii. Intre cei plecati la marele eveniment s-au aflat si neposenii : Pavel Tofan si Dionisie Maior, cel care, in 1927 va deveni prefectul judetului nostru.

 

Mircea Darosi.

 

0 comentarii4767 vizualizări28 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0