Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Luni 06 Aprilie 2020 - 2592 vizitatori azi
ASTRA si MAREA UNIRE.

Inca de la infiintarea sa, in 1861, ASTRA, s-a implicat cu toate fortele in pregatirea si faurirea Romaniei Mari, contribuind in chip substantial prin  dorinta si actiune la maretele realizari istorice de slavire a tarii  si neamului romanesc. Societatea Culturala Transilvana se implica si azi  pe baza de voluntariat in valorificarea faptelor istorice,  prin stiinta, arta si cultura, actiuni dense si bogate in informatii. Sub tutela Astrei Beclean, presedinte prof. dr. Ligia Danila, in colaborare cu biserica si Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, prin inspectorul de religie prof. Cherhat Adrian, a organizat in sala festiva de la catedrala, Simpozionul "Unirea, poporul a facut-o", avand ca invitati  carturari din despartamintele din vecinatate: Cluj, Dej, Soncuta Mare, Nasaud, Carei, ce-si unesc fortele  in organizarea unor actiuni de amploare, ca buni vecini si colaboratori, in interesul progresului prin cultura. Si-au exprimat gandurile: Ligia Danila, Vasile Tutula, Ioan Seni, prof. Adrian Cherhat, cu completari facute de dr. Rurac Anatolii, Lucretia Mititean, Floarea Ples, Ioan Mititean si Ioan Botan.

La sediul Astrei nasaudene, prin grija presedintei Cercului orasenesc, ec. Floarea Ples, in colaborare cu Liga Scriitorilor Romani, Filiala Nasaud  si Cultul Eroilor Bistrita, s-a serbat Unirea Basarabiei  cu Romania de la 27 martie. Au expus domnii: Ioan Seni, Vasile Magerusan, Ioan Cordovan, Ioan Botan, Ioan Mititean, Mircea Darosi, Lucretia Mititean, col. Vasile  Gaftone. La aceasta activitate cu continut istoric a participat si o clasa de elevi  de la Scoala Gimnaziala "Mihai Eminescu", aflata in saptamana intitulata "Scoala Altfel", sub indrumarea unor dascali deosebiti.

M-a bucurat nespus de mult prezenta elevilor, care au facut cunostinta cu personalitati ale Unirii, cu eroi ai  Unirii, cum sunt: George Pop de Basesti, Vasile Goldis, Stefan Ciceo Pop, Pan Halipa si multi altii, zeci si sute de personalitati, de deputati si delegati imputerniciti, care la 27 martie si 1 Decembrie  1918 au hotarat la Chisinau  si Alba Iulia UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA, respectiv UNIREA CEA MARE. S-au impletit informatiile istorice, cu poezia  si muzica incheindu-se  manifestarea dedicata CENTENARULUI cu cantecul lui Veta Biris "Basarabie frumoasa".

 

       Ioan Mititean

0 comentarii4697 vizualizări01 aprilie 2018
rss 2.0
rss 2.0