Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Vineri 21 Februarie 2020 - 780 vizitatori azi
Impreuna cu astristii nasaudeni la adunarea anuala din 9 februarie 2019.

Asociatiunea ASTRA, Despartamantul Nasaud a tinut cea de a 29-a adunare anuala sambata, 9 februarie 2019. Am facut parte din delegatia care a reprezentat ASTRA Dej, Despartamantul "Dr. Teodor Mihali " la aceasta adunare , delegatie condusa de presedintele despartamantului, dr.ec. Radu Gavrila si din care au mai facut parte doamna profesor Camelia Puscasu si doctorandul in istorie, Marian Horvat.

            Intotdeauna vin cu placere la Nasaud, "orasul academicienilor", oras in care, in 1863 s-a infiintat  Gimnaziul Graniceresc Nasaudean, unde au invatat George Cosbuc si Liviu Rebreanu, dar tot la Nasaud au studiat si alti 17 viitori academicieni romani.

            In prezent orasul este foarte bine gospodarit de destoinicul primar, Nicolae-Mircea Romocea.

            Sambata dimineata am ajuns cu bine la sediul ASTRA, Despartamantul Nasaud, situat in incinta Casei de Cultura "Liviu Rebreanu" (manager Ionut Nistor).

            Ne aflam in "judetul Cosbuc-Rebreanu", asa cum spune talentatul scriitor din Beclean, prof. Cornel Cotutiu in dedicatia la cartea pe care mi-a daruit-o, "Impotriva uitarii", aparuta la Bistrita in 2018.

            Dupa inregistrarea prezentei am primit mapa cu revista "Astra nasaudeana", nr.12/2018, cu "Raportul anual cuprinzand manifestarile dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018)", "Proiectul de activitati pe anul 2019" si "Rezolutia celei de-a 29-a Adunari anuale a Despartamantului  ASTRA Nasaud".

            Ne-a bucurat intalnirea cu astristii nasaudeni si cu oaspetii acestora: Ioan Seni, Floarea Ples, familia Mititean, Romulus Berceni, Mircea Darosi, prof.dr. Gheorghe Ples, Ioana Lapusneanu, Gabriela Elena Herta din Romuli si cu toti ceilalti. Am fost incantati sa ne vedem cu prieteni astristi din Reghin (juristul Ilie Octavian Frandas), cu doamnele de la Somcuta Mare (Alina Angela Talpos, Corina-Sanda Muntean, Anca Pascui, Ioana Buhai, Claudia Carmen Dragos), cu Leon Catarig din Rebrisoara, cu frumoasele nasaudence in splendide si autentice costume populare: Alina Ceuca si Sabina Galan, dar si cu alti participanti.

            Am admirat si cele trei expozitii deschise la Casa de Cultura "Liviu Rebreanu" din Nasaud, cu ocazia acestui eveniment: expozitia de pictura a lui Nechita Bumbu din Nepos, expozitia etnografica a lui Gheorghe Nechiti din Feldru si cea fotografica apartinand secretarului despartamantului, Ovidiu Maghiar.

Prezentarea revistei "Astra nasaudeana", 12/2018 a fost realizata de catre profesorul Mircea Darosi.

Parasim Casa de Cultura "Liviu Rebreanu" din Nasaud, strajuita la intrare de busturile lui Mihai Eminescu si Liviu Rebreanu si ne indreptam spre Primaria din Nasaud, situata tot in Piata Unirii, unde, in sala festiva va avea loc Adunarea  Anuala a Despartamantului ASTRA, Nasaud.

 Se intoneaza Imnul National al Romaniei si Imnul ASTRA, in excelenta interpretare a Corului "Laudatio" al Bisericii Nr, 2 din Nasaud, preot dr. George Celsie, dirijor prof. arhidiacon Cornel Pop.

Pe prof. arhidiacon Cornel Pop l-am intalnit prima data in urma cu 45 de ani, in 1974, cand am vizitat Nasaudul impreuna cu mai multi colegi si elevi de la scoala din satul natal al primarului de atunci al Nasaudului, Augustin Mateut.

In continuare, preotii din oras au rostit rugaciunea "Tatal nostru" si au binecuvantat adunarea. A fost aprobata ordinea de zi, iar prof. Ioan Seni, presedintele despartamantului a prezentat oaspetii, precum si comisiile de lucru ale adunarii. Asistenta a ascultat cu interes mesajul primarului orasului Nasaud,prof. Nicolae-Mircea Romocea, care, pe langa realizarea unui program complex de proiecte si investitii de modernizare a orasului este si un sprijinitor constant al activitatilor culturale, inclusiv al celor organizate de ASTRA, Despartamantul Nasaud.

De o maxima atentie s-au bucurat cele doua conferinte: "Trecut, prezent si viitor in evolutia natiunii romane", sustinuta de generalul de armata in rezerva prof. univ. Dr. Mircea Chelaru, istoric, fost Sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane si "Lumea in care traim", conferinta prezentata de domnul prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta. Moderator a fost primarul orasului Nasaud, prof. Nicolae-Mircea Romocea.

            Pe marginea celor doua conferinte, care au fost apreciate de participanti, intr-un spirit democratic si al confruntarilor libere de idei a avut o interventie pr. Ioan Pintea,directorul Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud. Doua mesaje poetice au fost prezentate in continuare: Silviu Grigore Guzu din Poiana Ilvei a recitat poezia (creatie proprie), "Marea Unire", iar Ionut Nistor, managerul Casei de Cultura "Liviu Rebreanu" a recitat o poezie de Adrian Paunescu.

Cei prezenti au audiat apoi rapoartele anuale ale adunarii: Raportul anual al Desartamantului Nasaud, prezentat de presedintele despartamantului,prof. Ioan Seni,  Raportul financiar pe anul 2018, de ec. Vica Istrate,secretar finaciar, Raportul Comisiei de Cenzori pe anul 2018, de catre ec. Mariana Bumbu, presedintele Comisiei de Cenzori, Proiectul de activitati pe anul 2019, de vicepresedintele Despartamantului, Ioan Mititean, iar Rezolutia Adunarii de domnul Romulus Berceni, vicepresedinte al despartamantului.

            Au urmat mesajele oaspetilor, discutii, aprecieri, propuneri. Mesajul ASTRA Dej, despartamantul "Dr. Teodor Mihali" a fost prezentat de catre presedintele despartamantului, dr. ec. Radu Gavrila, care a anuntat si componenta delegatiei dejene.

Masa astrista si spectacolul artistic s-au derulat la Restaurantul "Somesul" din Nasaud, "cu artisti consacrati si astristi talentati". Si la restaurant au continuat pozele si inregistrarile realizate de un foarte bun profesionist, domnul Emilian Puitau.

            Nu am parasit Nasaudul inainte ca delegatia dejeana sa nu se retraga la un ceai, impreuna cu prietenele noastre Ioana Lapusneanu din Nasaud si Gabriela Elena Herta din Romuli. Am pornit spre Romuli pentru a o conduce pana acasa pe doamna Elena Gabriela Herta si apoi ne-am intors la Dej, bucurosi si fericiti dupa o zi de neuitat.

Felicitari astristilor nasaudeni pentru realizarile din anul 2018, felicitari celor implicati in excelenta organizare a adunarii anuale din 9 februarie 2019, invitatilor si tuturor participantilor.

 

Prof. Gheorghe Giurgiu,

Membru ASTRA Dej, Despartamantul "Dr. Teodor Mihali"


.

Foto - Marius Chiuzan

.

0 comentarii4865 vizualizări12 februarie 2019
rss 2.0
rss 2.0