Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Vineri 21 Februarie 2020 - 1548 vizitatori azi
CONDAMNAM PROFANAREA MORMINTELOR EROILOR ROMANI!

Asociatia Nationala Cultul Eroilor "Regina Maria" a luat la cunostinta cu stupoare si indignare de profanarea mormintelor a 52 de eroi romani cazuti in Primul Razboi Mondial. Profanare in Cimitirul International de la Valea Uzului! Batjocura! Crucile de la capataiul eroilor romani au fost acoperite cu saci negri, de plastic, pentru strans gunoiul. Acoperite si legate strans, la baza, sa ramana acolo cat mai mult.


Condamnam acest act de barbarie!

Fapta odioasa nu s-a petrecut, cum s-ar putea crede, in timpul ocupatiei horthyste. Nu! Profanarea e recenta. E din primavara anului 2019! Ea nu e nici singulara si nici intamplatoare. Face parte dintr-un sir de acte ostile, parte a mai multor actiuni specifice unei asa-zise rescrieri a istoriei, initoiate dupa anul 1989 de elemente extremiste din minoritatea maghiara din Romania. 


A crede ca indivizii respectivi sunt de capul lor, in primitivismul si barbaria lor, care aminteste de intunecatul ev mediu, a crede ca UDMR si autoritatile administratiei din aceasta parte a Romaniei nu vad si nu aud, este o naivitate! Sirul profanarilor si provocarilor este lung, pentru ca autorii sunt inversuna si in urmarirea scopului lor. Dar acesta este lung si pentru ca organele abilitate ale Romaniei suverane si democrate au manifestat o rusinoasa ingaduinta, slabiciune,indiferenta.

Condamnam atitudinea acestor organe!

Istoria cimitirului de la Valea Uzului a inceput in anii Primului Razboi Mondial. Acesta a fost infiintat de autoritatile austro-ungare, pentru inhumarea a 350 de militari maghiari cazuti in luptele purtate in zona respectiva. Dupa terminarea razboiului si intregirea Romaniei, cimitirul a fost preluat si ingrijit de autoritatile romane.
Mai tarziu, in perioada 1926-1927, Societatea Cultul Eroilor, ale carei traditii sunt continuate astazi de Asociatia Nationala Cultul Eroilor "Regina Maria", a amenajat la Valea Uzului un cimitir international, in care, alaturi de parcelele existente, au fost reinhuma si cu onorurile cuvenite, militari de diferite nationalitati cazuti in luptele din aceea zona. In total, cimitirul numara la acea data 149 de eroi romani (majoritatea din Regimentul 27 Infanterie si Regimentul 4Vanatori) si 1155 de ostasi straini (794 de unguri, 108 germani, 4 rusi, 3 sarbi, 2 austrieci, 2 italieni si 242 neidentificati). S-a construit si o capela pentru oficierea slujbelor religioase. Poarta de acces purta insemnele Societatii Cultul Eroilor.


Decenii intregi, cimitirul nu a suferit deteriorari provocate intentionat si nici profanari. Aceasta pana in anul 1994! Sub pretextul reamenajarii si reabilitarii cimitirului, trimisii primariei din Sanmartin au scos crucile de lemn de la capataiul militarilor romani, rusi, germani, italieni, sarbi, austrieci.

Unele cruci au fost date putregaiului intr-o stiva ingramadita la radacina unui brad, iar altele au fost facute cenusa in rugul aprins intr-un sant din afara cimitirului. Mai mult! A fost doborat la pamant si distrus obeliscul Glorie eroilor romani, ridicat de Ministerul Apararii Nationale, in anul 1985. Locul nu a ramas insa gol. Pe acela a fost instalat un alt monument, cu inscriptia: Inchinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenara .

De atunci, intrarea in cimitir se face pe o poarta tipic secuiasca. Finantarea lucrarilor a fost asigurata cu fonduri de la comunitatea locala si de la Ministerul Apararii Ungar! 
Cunosc autorita ile Romaniei suverane cele petrecute la Valea Uzului? Si-au dat ele acordul tacit? Cunosc ca, practic, cimitirul nu mai este international, ci doar al eroilor maghiari?

Cutremurator si condamnabil, raspunsul este Da, la toate intrebarile. 


Totul s-a facut in dispretul eroilor, al legilor Romaniei si al legilor internationale privind protejarea operelor comemorative de razboi. Asociatia Nationala Cultul Eroilor "Regina Maria" a semnalat, la timpul respectiv, atat Guvernului, cat si Parlamentului Romaniei, acest caz de devastare si maghiarizare a unui cimitir international. Protestele noastre nu au avut absolut niciun ecou, ani si ani. 


Abia in 2018, intr-o actiune finantata de Ministerul Apararii Na ionale si de bugetul local al orasului Darmanesti, judetul Bacau, s-au demarat lucrarile de reamenajare a unei parcele a eroilor romani, ridicandu-se 52 de cruci si un monument de granit .


Respectul nostru, eroi ai Patriei! Respectul tuturor cetatenilor acestei tari! Nu al tuturor! Nu respect, ci ostilitate. A cui ostilitate? A membrilor asa-zisului Grup de actiune Valea Uzului,sinistri profanatori cu saci de gunoi. Ostilitate si profanare sub pretextul ca mormintele eroilor romani au fost amplasate ilegal in cimitirul onorific Valea Uzului.Nerusinare! Ipocrizie!

Tocmai cei care au distrus un cimitir international si au aruncat crucile de pe mormintele eroilor romani invoca respectarea legii! Daca autoritatile din Darmanesti au incalcat legea, de ce acest "grup de actiune ValeaUzului" n-a apelat la lege? De ce a preferat faradelegea? Prin actul lor barbar si-au aratat primitivismul, ostilitatea si ura impotriva romanilor. Jignitor si revoltator nu numai pentru memoria ostasilor romani cazuti in razboi, ci si pentru noi, fiii, nepotii si stranepotii lor. 


Actiunile profanatorilor se afla sub protectia acoperitoare a perfidiei. A celei promovate de autoritatile administratiei locale din judetul Harghita. Actiuni similare lor, semne evidente ale sfidarii legilor tarii in care traiesc, a legilor internationale privind protectia operelor comemorative de razboi.


Condamnam aceasta atitudine!

In numele memoriei eroilor romani, noi, cei aproape 80 000 de membri si simpatizanti ai Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria", protestam energic fata de acest act de profanare, sfidator si revoltator. Cerem organelor in drept anchetarea celor intamplate in cimitirul de la Valea Uzului si aducerea in fata justitiei a vinovatilor. Legi avem! 


Cerem organelor abilitate sa ia masuri urgente, pentru ca acest cimitir de laValea Uzului sa redevina ceea ce a fost: un cimitir militar international. Pentru aceasta actiune, solicitam si sprijinul ambasadelor tarilor care au militari-eroi inmormantati in acel cimitir. 


Facem apel la liderii politici romani si europeni sa condamne ferm orice acte de profanare a mormintelor ostasilor cazuti in razboaie, indiferent de nationalitatea careia ii apartin. 
Apelul nostru este si crezul nostru! Asociatia Nationala Cultul Eroilor"Regina Maria" manifesta preocupare si fata de comemorarea si locurile de veci ale militarilor straini, fie ca acestia au fost camarazii eroilor romani, fie inamicii lor.
Cine isi inchipuie ca, prin transformarea crucilor unor eroi in cenusa si putregai, ori prin acoperirea lor cu saci de gunoi, poate distruge adevarul, se insala. Memoria istoriei nu putrezeste si nici cenusa nu se face!


SURSA
Biroul Executiv Central al Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria"

0 comentarii3829 vizualizări04 iunie 2019
rss 2.0
rss 2.0