Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
Tabara "Acasa la noi" - editia a 25-a 17-24 iulie 2019 (episod II).

Dupa cazarea celor doua grupuri - cei din Straseni la Manastirea Parva-Rebra, in grija staretului Chiril Zagrean iar cei din raionul Floresti la Cabana turistica a patronului Emil Iugan, fiecare gazda asumandu-si cazarea si masa acestor grupuri pentru perioada 17-24 iulie 2019, cele doua grupuri au fost primite la sediul Despartamantului Nasaud de presedintii ASTREI, prof. Ioan Seni si ec. Floarea Ples, unde membrii grupurilor au facut cunostinta cu imaginea tinutului nasaudean prin momentele istorice prezentate de cei doi lideri, insistandu-se pe imaginea celor 21 de academicieni, personalitati care si-au inceput studiile in scolile nasaudene, finalizandu-le cu doctorat in diverse universitati europene.

Marea majoritate dintre academicieni s-au numarat printre membrii ASTREI, ca membri activi, fondatori si pe viata. S-a accentuat rolul ASTREI in zilele noastre, insistandu-se pe cele 25 de editii ale Taberei "Acasa la noi", editii prin care sute de copii de peste Prut au fost primiti in tinutul nasaudean pentru a se putea informa cu privire la istoria noastra comuna, la unitatea de limba si cultura, la soarta noastra viitoare. Alte multe informatii au primit grupurile de copii si insotitorii lor la Biblioteca oraseneasca "Veronica Micle", la Centrul orasenesc de turism, la Casele Memoriale George Cosbuc si Liviu Rebreanu, la Muzeul Graniceresc nasaudean, respectiv, la intalnirea cu primarul orasului - prof. Mircea Romocea, care le-a oferit si masa de pranz.

Dialogul sincer, schimbul de suveniruri, momentele artistice alcatuite din versuri si cantece triste despre soarta Basarabiei au constituit principalul continut al schimbului de experienta dintre gazde si oaspeti. Tot in versuri patriotice din opera poetilor Grigore Vieru si Adrian Pauneascu le-a raspuns tanarul director al Casei de Cultura - Ionut Nistor. La mare inaltime au fost explicatiile ghizilor de la punctele turistice vizitate. La sediul ASTREI si la Primarie, grupurile de copii au primit carti, sucuri si dulciuri. S-au consemnat impresii si in Cartile de Onoare ale locurilor vizitate.

Aceleasi clipe pline de caldura, respect si solicitudine le-au intalni copiii oaspeti si la Beclean unde au fost primiti de directorul Colegiului National "Petru Rares" - prof. Cristi Nicula si de scriitorul Cornel Cotutiu, un apropiat al ASTREI Iasi si al astristilor de peste Prut, ambii fiind sustinatori activi ai Taberei internationale "Acasa la noi", tabara la care un sprijin consistent acorda anual si primarul orasului - ing. Nicolae Moldovan. Intrarea libera la Baile Figa si masa de pranz i-au facut pe oaspetii basarabeni sa se simta ocrotiti si respectati "ca acasa" si incet, incet sa inteleaga ce li s-a intamplat in timpul regimului comunist de sorginte sovietica.

Grupul ocrotit de D-l Emil Iugan, avand ca lider pe prof. Olga Lesenko s-a implicat in programul infratirii dintre comuna Sant si localitatea Limbenii Noi din Basarabia, cu versuri si cantece patriotice care oglindeau starea trista a Basarabiei de azi, apoi, punandu-le la dispozitie microbuze locale, copiii din raionul Floresti au putut vizita punctele turistice din zona izvoarelor Somesului Mare, au putut cunoaste indeaproape functionarea fabricii de cherestea de la Lunca Ilvei, au vazut Pepiniera, au putut schimba pareri cu localnicii din aceasta parte de judet.

Celalalt grup, cazat la Parva-Rebra a fost ajutat de presedinta Floarea Ples sa viziteze Casa pictorului verde de la Nepos - Nechita Bumbu, respectiv colectia muzeala a D-lui Gh. Nechiti de la Feldru. In ziua urmatoare au vizitat Cimitirul vesel de la Sapanta, Memorialul Durerii de la Sighetul Marmatiei si Manastirea de la Barsana, urmand ca luni, 22 iulie, cele doua grupuri sa fie primite la Bistrita de directorul Ioan Pintea la Biblioteca Judeteana si de vicepresedintele Vasile Puica, in sala festiva a CJ BN. Profesorul Ioan Neagos (Consortiul "Pentru o Romanie europeana") se implica in asigurarea mesei de pranz pentru cele doua grupuri.

Va vom informa si despre finalizarea taberei si impresiile copiilor.         

 

Prof. Ioan Seni

0 comentarii3780 vizualizări22 iulie 2019




rss 2.0
rss 2.0