Ziua armatei romane a fost sarbatorita si la Nasaud, in sala mica a Casei de Cultura, organizata de Asociatiunea Transilvana nasaudeana, cu implicarea mai multor cercuri astriste: Bistrita, Valea Bargaului, Rebrisoara, Salva, Cosbuc si Ilva Mare. O veste buna, care ma bucura in calitate de vicepresedinte al Despartamantului, este ca cercurile noastre sunt tot mai eficiente, unindu-si gandurile si sentimentele in favoarea culturii si respectarii traditiilor locului.
Despre semnificatia acestei zile a vorbit colonelul Ioan Gaftone, fiu al tinutului nasaudean, respectiv de pe Valea Salautei, comuna Telciu, din acel colt de rai cu privelisti marete si fermecatoare, de unde si-a dobandit aceasta stare de spirit tonica si optimista. Prin expunerea prezentata a adus un minunat tribut iubirii de neam si tara, construind inca un edificiu spiritual in onoarea armatei romane, retraind ceva ce a crescut in sine - identitatea, iubirea fata de inaintasi, precum si morala crestina.
Cuvintele sale si ale celorlalti militari care au luat cuvantul, au reprezentat vocea unei constiinte privind viata atat de incarcata a ostasilor romani de-a lungul istoriei.
Istorie, leagan, destin si poezie, sunt cuvintele rostite de astrista Lucretia Mititean, care prezinta gandurile marelui poet de la Hordou, privitoare la romanii ce si-au luat mainile de pe coarnele de la plug, de pe sapa si ruda de la car, de pe coarnele de bivoli prinsi la jug, plecand acolo unde este foc si fum, ridicand steagu-n vant, strigand "Traiasca tara!", jurand pe cer, ca "cine isi calca juramantul, fie-i blestemat mormantul. Dumnezeu cu noi de-acum!"
Cu fapte esentiale din viata ostaseasca vine si veteranul astrist Ioan Seni, cu sentimentul datoriei fata de tara, fata de ostasii romani si maretia faptelor lor, precum si presedintele Despartamantului col. Ioan Botan, care redeschide poarta spre istoria armatei romane cu vitregiile razboiului, visele si sperantele spre mai bine, cu parfum de daruire, adevar, prospetime si poezie, oferind diplome de recunostinta cadrelor militare rezerviste prezente in sala.
Surpriza zilei ne-o face doamna Claudia Talpos, care daruieste tuturor a doua carte a sa, intitulata "Ultimul zvon din anotimp", convinsa ca tot ce se cumpara se consuma, dar ce se daruieste se inmulteste. Autoarea a adunat cu rabdare intre copertele acestei carti tot ceea ce simte, adica trairile ei de suflet, cu mesaje care vin din adancul fiintei sale. O carte scrisa cu cuvinte ce au putere, unind visul cu viata prin redescoperirea pe sine, ascultandu-si tacerea pubertatii si tineretii. O carte ce vindeca suflete si largeste notiunea de prietenie, care nu se pierde niciodata, se pierd doar oamenii falsi dintr-o prietenie.
Ganduri curate despre cartea sosita in dar, adusa in prim-plan de presedinta Cercului Oras, Floarea Ples, si-au exprimat si cititorii: Viorica Calo, Gabriela Seni, Ioana Lapusneanu, av. Somesan din Bistrita, Lucretia Mititean, mentionand ca autoarea de azi si-a cucerit un loc in literatura romana.
In final, presedintele Filialei Nasaud a Ligii Scriitorilor Romani, spune ca prezenta scriitorilor in Asociatia Culturala Transilvana aduce vigoare si optimism, ridica prestanta cercurilor, le da forta creatoare, cartea fiind plina de farmec, ne atrage, ne captiveaza, ne incanta si ne indeamna sa pasim pe cai aspre catre stele (Per aspera ad astra).
Ioan Mititean
0 comentarii | 1722 vizualizări | 27 octombrie 2022 |