Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Stiinta-tehnica Vineri 02 Decembrie 2022 - 14587
"Noaptea Cercetatorilor Europeni" .

Va invitam sa fiti alaturi de noi la un eveniment inedit - "Noaptea Cercetatorilor Europeni - SCIENCE4FUTURE", eveniment initiat de catre Comisia Europeana in cadrul programului HORIZON 2020, apelul H2020-MSCA-NIGHT-2020.  Acest eveniment este o premiera pentru judetul Bistrita-Nasaud si va avea loc on-line, pe data de 27.11.2020, intre orele 15:00-24:00, desfasurandu-se simultan in peste 400 de orase din Europa.

 Aceasta actiune este cea mai renumita initiativa de popularizare a stiintei, avand o traditie de 15 ani, perioada in care a crescut o generatie de tineri, unii imbratisand chiar cariera de cercetator, gratie faptului ca au cunoscut farmecul acestei activitati.

"Noaptea Cercetatorilor Europeni" are drept scop informarea publicului larg intr-un mod interactiv, folosind un limbaj accesibil, cu privire la cercetarea stiintifica si la impactul acesteia asupra vietii cotidiene, dar, in aceeasi masura, promovarea stiintei, inovatiei si cercetarii. De asemenea, isi propune prezentarea cercetatorilor, a vietii si a carierei acestora unui public larg, in special tinerilor. 

Timp de o seara, publicul larg va avea oportunitatea de a participa activ la desfasurarea experimentelor stiintifice, de a discuta cu cercetatori, dar si de a face cunostinta cu rezultatele stiintifice si cu modul lor de implementare in judetul Bistrita-Nasaud.

La acest eveniment vor participa peste 30 de institutii publice si private care au in activitatea lor componenta de cercetare si inovare, fiind acoperita o plaja larga de domenii de cercetare si implementare, impartite dupa cum urmeaza:

 Sectiunea I - "Viitor prin trecut": isi propune cresterea gradului de constientizare cu privire la valoarea patrimoniului cultural, natural si istoric, evidentiind munca depusa de specialisti in cercetarea si conservarea acestora.

 Sectiunea II - "Sanatate si bunastare printr-un mediu inconjurator curat": isi propune sa sporeasca intelegerea de catre public a riscurilor de mediu naturale si antropice, sa prezinte tehnologiile nepoluante, posibilitatile de utilizare a surselor de energie regenerabile, precum si managementul durabil al deseurilor si reciclarea.

 Sectiunea III - "Dezvoltarea economica a judetului prin tehnologie si inovatie": vrea sa demonstreze, pe baza exemplelor de succes din judet, ca o dezvoltare durabila este posibila numai prin tehnologii moderne si inovative, care la randul lor se bazeaza pe stiinta si cercetare.

Vrem sa aratam cum sunt implementate rezultatele cercetarii stiintifice in toate sectoarele economiei si cum ajung in viata de zi cu zi a oamenilor prin intermediul produselor si serviciilor.

Pentru a face evenimentul mai interactiv si pentru a stimula creativitatea, am lansat cinci concursuri pentru copii si tineri:

1. Concurs de desene cu tema "Viitorul meu intr-un mediu curat", categoria de varsta - 6 - 10 ani (clasele 0-IV);

2. Concurs: "Reciclare creativa": fotografiile creatiilor vor fi incarcate pe site-ul evenimentului si expuse intr-o galerie foto, categoria de varsta - 6 -10 ani (clasele 0-IV);

3. Concurs de eseuri privind cea mai buna prezentare a unei personalitati nascute in judet, organizat pentru doua categorii de varsta: 10 -15 ani (gimnaziu) si 16-19 ani (liceu)

4. Concurs de fotografie/pictura cu tema "Stiinta si inovatia altfel", categoria de varsta - 16 - 22 ani (elevi de liceu si studenti);

5.  Concurs de eseuri cu tema "De ce stiinta si inovatia", categoria de varsta 16 - 22 ani (elevi de liceu si studenti).

 Toate detaliile, regulamentul de concurs, fisa de inscriere si descrierea premiilor se gasesc pe site-ul evenimentului: www.noaptea-cercetatorilor.ro, termenul limita de inscriere la aceste concursuri fiind 25 noiembrie ora 24.00.

 Acestea nu sunt singurele concursuri pe care le pregatim pentru copii si tineri! Vor fi lansate si alte concursuri de cultura generala, detaliile legate de lansarea acestora urmand sa apara si pe pagina de Facebook a evenimentului: fb.me/NoapteaCercetatorilorEuropeniBistrita.

 La Bistrita, evenimentul este organizat de catre Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca - Extensia Universitara Bistrita, ICPE Bistrita SA si Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, cu sustinerea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, a Primariei Bistrita, a Camerei de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, a Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, a Asociatiei Culturale Grigore Moisil si a Clubului Rotary Bistrita.

 

Cu stima,


Barta Andras-Istvan,

director Extensia Universitara Bistrita

 

Rabosapca Irina

manager proiect.

  

0 comentarii798 vizualizări20 noiembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0