Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sport Duminica 23 Februarie 2020 - 12392 vizitatori azi
Stiuca in luna lui Brumarel....

Bun gasit prieteni. Am ajuns in octombrie luna cea mai propice pescuitului la stiuca si in general la rapitori. Sigur ca in aceste zile traversam, mai degraba zile cu temperaturi apropiate de noiembrie-decembrie fapt pentru care racirea apei accentuaza retragerea pestilor pasnici in adancuri, pregatindu-se de iernat, dand ocazie pescarilor sportivi sa practice pescuitul rapitorilor, in speta stiuca.

Ca pescari hionari ce suntem, ne-am luat echipamentul specific pescuitului la stiuca, cu momeli artificiale, ne-am imbarcat in caravana si am ales drept destinatie lacurile Faragau, Bala si Toldal.

Odata ajunsi pe aceste salbe de lacuri, ne-am informat despre regimul si regulamentul pescuitului sportiv, apoi cu echipamentul de spinning am inceput cautarea stiucilor "pierdute". Afirm aceste lucruri pentruca nu santem in Delta Dunarii, acolo unde este paradisul stiucilor, dimpotriva santem in cautarea lor prin judetele limitrofe a jud.nostru, pentruca sincer sa fiu aceasta specie din pacate lipseste la noi. Foarte rar o intalnim pe cursul raurilor Sieu si Somesul mare, cat despre capturarea ei si mai rar.

Fiind un impatimit in ceea ce priveste pescuitul la stiuca, ma bucur cand reusesc sa capturez una, doua exemplare intr-o partida de pescuit. Asadar am inceput cu lacul Bala, iar dupa aproximativ 3 ore am avut primul atac al dintoasei in apropierea malului, un exemplar undeva la 65 cm.

Trebuie sa remarc faptul ca stiuca rapitorul numarul unu, isi pandeste nemiscata prada care se apropie, pentru ca in momentul oportun sa atace fulgerator. Corpul fusiform este perfect adaptat pentru un demaraj fulgerator, care se dovedeste de prea multe ori mortal. Stiuca are o dezvoltare rapida, atingand in numai trei saptamani 15 mm, iar maturitatea sexuala la varsta de 3 ani, cand are aproximativ 700-800 de grame, si poate ajunge la exemplare de peste 20 de kg (cea mai mare stiuca prinsa in Delta avea 16 kg). Perioada de reproducere are loc dupa topirea gheturilor, adica in februarie-martie. Temperatura optima de hranire pentru stiuca este de 17-18C. Pentru mine cea mai eficienta momeala si cea mai des folosita este lingurita oscilanta. Rezultate bune se obtin cu woblere si linguritele rotative. O momeala recomandata in momentele de apatie ale stiucii, atunci cand nu musca la lingura este pestele viu.

In aceeasi zi, dupa multe lanseuri, schimband culorile oscilantelor am mai reusit sa capturez inca un exemplar, ce-i drept de talie mai mica undeva la 45cm.

In general stiuca prefera apele limpezi si oxigenate, cu vegetatie bogata. Lacurile mai adanci, zone cu adancimi mici si vegetatie cum ar fi japsele, canalele colmatate sau portiuni ale canalelor unde lipsa curentilor a dus la limpezirea apei. In afara perioadei de prohibitie care incepe pe 1 februarie si tine aproximativ 2 luni stiuca se pescuieste tot timpul anului. Exista insa perioade cand este mai greu de gasit: de exemplu primavara cand sunt atinse cotele de inundatie si pestii patrund pe suprafetele mlastinoase, stiuca urmarindu-i in aceste locuri. In lunile de vara, datorita vegetatiei si a bogatiei puietului, stiuca nu prea este atrasa de lingurite: se prind in special marlite. In schimb toamna cand puietul se retrage la iernat si bradisul a cazut pe fundul apei, se prind exemplarele mari. Perioada optima pentru pescuitul stiucii este luna octombrie.

Pentru impatimitii pescuitului la stiuca as dorii sa vin cu cateva sfaturi utile si anume: cei peste 700 de dinti foarte ascutiti ai stiucii pot taia cu usurinta nylonul, de aceea este nevoie de o struna de minimum 20 de cm pentru a evita taierea firului de pescuit, o spun si din experienta proprie am fost anul trecut(2012)cu un prieten pe Rosieni la lingurita si a intrat o stiuca de vre 3-4 kg la lingurita lui dar neavand inaintas de fir textil sau struna oteloasa a plecat stiuca cu tot cu lingurita, desi a reusit sa o aduca pana la mal.

Atentie cand eliberati carligele din gura stiucii; nu introduceti degetele, ci folositi un clestisor, iar pentru a deschide cavitatea bucala utilizati un cascator.

Pentru a-si mentine dintii ascutiti stiuca isi schimba dentitia in mod regulat, astfel pe luna noua beneficiaza de dinti noi, de aceea in aceasta perioada stiuca nu prea musca la lingura. Pe luna plina dintii sunt mai puternici si stiuca da dovada de agresivitate maxima. Aceasta teorie este valabila la modul general, deoarece nu toate stiuciile isi inlocuiesc dintii chiar in acelasi moment. Statistic s-a dovedit ca stiuca musca mult mai bine la lingura in perioadele cu luna plina.

Deasemenea factori care influenteaza pescuitul stiucii sant: fazele lunii care influenteaza dentatia stiucii. Pe luna plina se prinde cel mai bine;

factorii climatici: temperatura, presiune atmosferica si vantul. Vantul este un factor benefic, prin faptul ca valurile iscate de vant oxigeneaza apa.schimbarile bruste de temperatura sunt un factor negativ;

Daca in locul respectiv s-a pescuit intens la stiuca, aceasta este mai prudenta si rezultatele sant mai slabe. In schimb in locurile mai salbatice unde nu s-a pescuit la lingurita stiuca musca mai increzatoare. In ceea ce priveste nivelul apei, unul mai scazut face ca pestii din zonele inundabile sa se retraga rezultand o densitatea mai mare de stiuca.

Fiind luna lui brumar va provoc pescuitului la stiuca ....profitand de acest sfarsit de sezon al anului 2013.

 

Fir Intins

 

 

Octombrie - Calendarul Pescarului

Desi vremea se raceste, temperatura apei este in general superioara celei atmosferice. Pestii raman inca activi, hranindu-se inainte de a intra in iarna. Totusi, in comparatie cu luna septembrie, pescuitul la stationar scade in intensitate. Acum pestii trebuie cautati in locurile insorite iar momelile animale sunt preferate celor vegetale. Pescuitul cu lanseta este foarte fructuos indeosebi pentru stiuca si biban.

 

Avatul - se prinde mai bine in prima parte a lunii, apoi mai rar la naluci mici rotative;

Babusca si obletul la viermusi si libelule;

Bibanul la rame si naluci;

Carasul la rame, viermusi si mai rar la mamaliga;

Cleanul se gaseste la adancimi mai mari si merge la cuburi de branza topita;

Crapul, linul si platica incep sa prefere momelile animale; in balti si iazuri mai mananca si momeli vegetale;

Mreana - se prinde inca bine cu svaiter. Daca apa este limpede, merge si buchetul de viermusi si larve de rusalii. In apa tulbure rama grasa, alba si rosie sunt momelile preferate;

Obletul se prinde bine cu viemusi si libelule;

Rosioara prefera viermusi, libelule;

Scobarul ofera in acest anotimp un pescuit rodnic la momeli vegetale si animale;

Somnul mananca din ce in ce mai putin; tipari, broscute, rame;

Salaul se prinde la aceleasi momeli ca si somnul dar mult mai frecvent;

Stiuca merge foarte bine la peste viu si la naluci;

Vaduvita - idem septembrie;

 

 

Marius Rus.

0 comentarii7175 vizualizări05 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0