Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sport Luni 01 Martie 2021 - 17536 vizitatori azi
Exodul pescarilor bistriteni.

Dezamagire mare in randul pescarilor bistriteni si a celor care iubesc natura,lucru vizibil tot mai des pe fetele acestora.Uneori considerati pleava societatii,catalogati "incurca lume"atunci cand sesizeaza toate nenorocirile ,care se intampla pe rauri,in paduri si tot ce inseamna mediul inconjurator.Cand ,acum ,traim apocalipsa apelor interioare ale judetului nostru si aici ma refer la Somesul Mare,Sieu si Budac,care sant mutilate de excavatoarele si buldozerele balastierelor si a noii reconstructii a "socialismului asa zis democratic"prin marile proiecte hidrotehnice amplasate pe albiile raurilor,in pofida faptului ca de trei ani aceste rauri sant arii protejate,incluse in categoria Siturilor Natura 2000,ceea ce inseamna ,ca aici nu au ce cauta ,balastiere si utilaje aferente acestora.

Sa nu mai amintesc "cenusa si cimentul" care curge agale pe Bistrita in jos,intersectandu-se cu Sieul la Saratel ,intoxicandu-l pana la varsare in Somesul Mare la Cociu.Apoi pe langa toti poluatorii acestor minunate ape au rasarit si balastierele ,precum ciupercile dupa ploaie,iar, tabloul apocaliptic, se incheie cu braconierii care nestingheriti de nimeni culeg si ultimele scoici de pe substratul apelor.

Pe fondul acestor situatii,pescarii au luat drumul pribegiei pe alte meleaguri ,unde natura pare a fii mai prietenoasa ,iar partidele de pescuit ,da satisfactiile scontate.

In numar mare acestia colinda apele judetelor Salaj ,Cluj ,Mures si Maramures,relatandu-mi de foarte multe ori ca sant multumiti de ponderea piscicola a raurilor din aceste zone,dar in acelasi timp scarbiti de ceea ce se intampla in judetul nostru.O alta tagma ,a pescarilor ,au renuntat de mult timp sa mai pescuiasca pe raurile interioare ale judetului ,tocmai din motivele enuntate mai sus,si au ales lacurile private.

Dar parca de ceva timp incoace pescarii

se strang in grupuri mai mici sau mai mari si pleaca in cautare de aventuri pe alte meleaguri. Ca e Spania, Portugalia, Irlanda, Italia, Ungaria sau mai stiu eu ce tari, romanii pescuiesc tot mai des in ape straine. N-ar fi nimic rau in asta, daca nu i-ai vedea cat de scarbiti se duc si cat de incantati se-ntorc. Scarbibi de ce e la noi, incantati de ce gasesc la ei. Nu-i poti opri sa faca astfel de comparatii, mai ales cand au dreptate.

In Romania platesc taxe mari pentru balti care nu (mai) au peste, in strainatate platesc taxe mici si prind din belsug. Asta ca sa nu mai vorbim de conditiile oferite contra acestor taxe, de organizare, de curatenie, de ce vreti voi. De fapt, acesti aventurieri se autoexileaza si din necesitatea de a pescui civilizat, nu doar pentru ca ar fi epuizat apele de la noi. Pescarii dau vina pe asa-numitii patroni de balti ca-i jupuiesc fara sa le dea nimic in schimb, cei din urma ii acuza pe pescari ca le braconeaza baltile, toti sunt porniti impotriva celorlalti. In tot acest iures in contrast perfect cu linistea care ar trebui sa domneasca pe balti, nimeni nu mai are timp de cei care vor sa invete pescuitul. De cei care ar trebui initiati corect. De cei care nu stiu sa puna intrebari complexe si carora li se raspunde arogant.

De cei care cer o lamurire simpla pe un forum pescaresc si primesc injuraturi marinaresti. Acestor pescari in devenire o sa incercam noi in articolele urmatoare sa le mijlocim transmiterea unor informatii elementare corecte. Nu neaparat prin editarea unor rubrici speciale pentru cei cu "mamaliga in geam". Dar periodic vom avea materiale ce vor raspunde unor intrebari de baza ridicate de oameni care incearca sa faca pasul in aceasta lume,a pescuitului.

 

Noiembrie - Calendarul Pescarului

In luna noiembrie avem cele mai slabe rezultate la pescuit comparate cu tot restul anului. Totusi, in luna noiembrie sunt posibile surprize la rapitori. La pescuitul stationar se folosesc momelile animale ca libelule, viermusi, rame. La pescuitul lansat se folosesc naluci si ascilante recuperate incet.

Babusca si obletul, in apa limpede, se prind cu libelule si viermusi;

Bibanul - in apa tulbure cu rama mare, apoi cu peste viu, naluci rotative mici, dandinete;

Cleanul si mreana - la fund cu rama alba;

Scobarul - ca in octombrie;

Stiuca se da bine la peste viu, mai ales in balti si cu lanseta la peste mort, in montura si naluci recuperate lent.

Crap - foarte rar mai maninca ceva in luna noiembrie si daca o face, poate fi prins numai cu momeli cu valori energetice mari. Ramele de gunoi groase pot fi bune.

.

Marius Rus

.

0 comentarii1827 vizualizări09 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0