Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sport Marti 25 Februarie 2020 - 4562 vizitatori azi
Localizarea Rapitorilor Partea II.

 

Bun gasit prieteni. Continuam si in acest numar cu partea a doua a localizarii rapitorilor.Prezenta curentilor, viteza acestora , hrana si zonele de hranire sunt, principalii transportatori de hrana, specific apelor curgatoare, insa apar si in lacurile mari de acumulare, prin actiunea vantului sau in zonele de varsare a raurilor si paraielor care le alimenteaza. In rauri, datorita conformatiei albiei si prezentei diferitelor tipuri de structuri (bolovani, arbori scufundati sau prabusiti in maluri, praguri si gropane formate in zonele cu substrat de duritate diferita, intinsuri cu prundis, aglomerari de bolovani, insule etc.) iau nastere curenti cu viteze si sensuri diferite, care formeaza anafoare si valtori sau suvoaie puternice, la marginea carora apar zone cu curenti negativi (apa se roteste si curge in sens invers).

 

Acesti curenti transporta hrana si formeaza areale predilecte de hranire pentru pestii prada si asigura terenul de vanatoare propice pentru speciile de rapitori, care, evident, aleg sa vaneze tot aici. Pe langa rolul de transport al hranei, o alta functie importanta a curentilor este aceea ca asigura oxigenarea apei si conditii pentru incubarea si eclozarea icrelor. Viteza si forma curentilor modeleaza permanent conformatia albiei si cursul raurilor, determinand distributia si zonele de cantonare si vanatoare ale diferitelor specii de rapitori.In lacuri, cursurile de apa care le alimenteaza sunt o sursa de hrana pentru pestii prada, fapt ce determina rapitorii sa aleaga pragurile si structurile din aceste zone ca teritorii de cantonare si vanatoare. Pe structurile submerse din lacuri se formeaza si se dezvolta hrana de origine vegetala si animala pentru majoritatea speciilor de pesti pasnici care asigura hrana rapitorilor. Curentii formati de viteza si directia vantului influenteaza la randul lor comportamentul si localizarea rapitorilor. In zilele toride de vara, cand temperatura ridicata a apei determina scaderea continutului de oxigen, se observa o reducere a nivelului de activitate din partea pestilor. In aceste conditii, aparitia unui vant usor sau moderat determina oxigenarea apei si o animare a rapitorilor, dar pe perioade lungi un vant puternic determinat de schimbarea frontului atmosferic poate schimba radical zonele de vanatoare. Fenomenul se datoreaza faptului ca pestii prada urmeaza directia curentilor, spre malurile batute de vant, sau se retrag la adapostul structurilor si atrag dupa ei si rapitorii care-i vaneaza. Variatiile de nivel ale apei si oscilatiile nivelului apei sunt un alt factor care inflenteaza radical comportamentul pestilor, in special atunci cand apar brusc si se deruleaza rapid.

Cresterea sau scaderea brusca a nivelului unei ape, fie ea rau sau apa statatoare, determina un comportament defensiv din partea pestilor, care aleg sa se refugieze in zonele cu apa adanca, la adapostul structurilor submerse, iar activitatea de hranire se reduce mult sau chiar inceteaza pentru o perioada. Nu acelasi lucru se intampla insa daca fluctuatiile de nivel se produc lent.

Daca apa scade treptat pestii continua sa se hraneasca normal, urmand nivelul apei si adapostul structurilor submerse, dupa cum invers, daca apa creste treptat ei ies in mal, spre zonele inundate.

Practic, aceste zone inundate ofera un plus de hrana pestilor pasnici, iar rapitorii vin dupa ei. Observam acum ca arealul de vanatoare creste mult, iar atacurile apar pe zone extinse.

Schimbarile de sezon

Primavara, durata zilei creste treptat, apele se incalzesc, gheata dispare iar nivelul apelor creste, acoperind zone din ce in ce mai intinse. Incalzirea solului se produce mai repede, culoarea intunecata a acestuia absorbind mai usor caldura soarelui, fapt ce determina o incalzire mai rapida a apelor din mal, mai ales in zonele cu apa mica.

Pestii pasnici, indiferent de specie, se indreapta instinctiv spre aceste zone cu ape mai calde si bogate in hrana. Rapitorii, la randul lor, parasesc zonele in care au iernat, se ridica in masa apei si urmeaza indeaproape bancurile de pesti prada. Nivelul de activitate creste treptat, se hranesc intens si constant, pregatindu-se de perioada de boiste, cand la toate speciile se observa o incetare a activitatii de hranire.

Depasirea perioadei de boiste este marcata din nou de cresterea activitatii de hranire, care atinge un maxim in perioada de vara, pana la jumatatea toamnei. Racirea apelor marcheaza din nou scaderea activitatii pestilor, pana la un nivel minim in perioada de iarna, cand apele sunt inghetate.

Marius Rus.

0 comentarii1750 vizualizări08 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0