Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sport Duminica 27 Septembrie 2020 - 1856 vizitatori azi
Din 2014 "sanitarul apelor" in raul Sieu.

Sigur ca suntem in plin sezon hibernal si asta ne face, sa gandim la proiecte si stategii, pentru sezonul de pescuit 2014. Ma bucur, ca inca mai exista tineri, care indragesc aceasta pasiune a pescuitului sportiv. Mai mult, sant indrazneti si se gandesc la viitorul pescuitului bistritean.

Cand vorbesc de ‘sanitarul apelor‘ ma refer la specia stiuca, specie care din pacate in ultimii ani, este in regres pe apele publice din judetul nostru, capturiile fiind tot mai rare. Avand in vedere situatia data, tagma pescarilor bistriteni, impreuna cu initiatorii Ovidiu Arsinte si Cristian Salajan, in colaborare cu Asociatiile de pescari au demarat proiectul repopularii raului Sieu cu stiuca.

Pentru unii pare sa fie o nebunie, iar pentru altii o greutate prea mare, pus-a in spatele pescarilor, dar una peste alta proiectul a demarat.

Sigur ca va exista o etapa de strangere a fondurilor, fie din donatii sau sponsorizari, pana in primavara anului viitor. Proiectul are in vedere achizitionarea a 10.000 buc. de alevini (stiuca 5 cm) care vor fii deversate in puncte strategice a raului Sieu.

Acum sigur ca vor fii multi care vor vocifera si vor spune ca aceste stiuculite se vor prapadii… fie mancate de alti rapitori, fie neacomodarea cu noul habitat. Evident ca va exista si un procent mai mare sau mai mic de mortalitate, aceasta chestiune este inevitabila indiferent de specie.

Au mai fost discutii si idei, in sensul in care cea mai optima alegere ar fii achizitionarea stiucilor de o vara, asta insemnand o dimensiune de 23cm. Sigur ca sansele sa traiasca in noul habitat este mai mare decat al alevinilor dar pretul de achizitie este altul. Avand in vedere faptul ca stiuca este specia care se reproduce prima, respectiv in lunile februarie si martie, alevinii au timp suficient sa creasca, pana celelalte specii vor ecloza. Plecand de la aceasta premiza speram sa avem si sorti de izbanda.

Daca ne referim la Esox Lucius (Stiuca) sau mai bine zis la alevini, din punct de vedere a literaturii de specialitate putem trage cateva concluzii si anume: Din punct de vedere al hranei, stiuca, in stadiul de larva-alevin-pui, trece prin trei stadii diferite:

1.Larvele 10-12 mm sunt preponderent fitoplanctonofage

2.Alevinii de 15-20mm sunt zooplanctonofagi

3.Puii de 30-80 mm sunt ihtiofagi

Daca habitatul poate oferii larve de peste in cantitate suficient de mare, stiuca devine ihtiofaga de la varsta de 25-30 de zile sau chiar mai putin. Daca habitatul nu-i ofera larve sau pui de peste, ramane consumatoare de zooplancton si insecte pana spre finele primei veri. In lipsa altori pesti, este canibal inascut.

Mentionez faptul ca stiuca nu poate fi hranita cu hrana artificiala in nici un stadiu de dezvoltare a sa. Densitatea la populare trebuie sa fie de 500-1000 exemplare /ha. Se obtine productii de 10-50 exemplare/ha cu greutatea medie de 200-300g/exemplar (cca 10 kg/ha).

Pescarii bistriteni sant invitati sa faca donatii in acest scop la magazinul de profil «Fir Intins» Bistrita unde s-a pus la dispozitie o urna, dar si celor care iubesc natura si apa. La finele acestei campanii se va organiza o tombola cu premii constand in articole de pescuit.

Nu pot sa inchei acest articol inainte de a va spune ca s-a deschis sezonul de pescuit la copca. Ca urmare a temperaturilor din ultimele zile toate lacurile si raurile sant inghetate. Grosimea ghetii este intre 12-16 cm,suficienta pentru a practica pescuitul la copca.

Fir Intins  !

Marius Rus.


Decembrie - Calendarul Pescarului

Pestii sunt retrasi la adancime, in namol, unde temperatura ramane constant 4 C.

  Babusca, obletul se pot prinde rar la apa libera si mai bine la copca, cu sange, libelule, viermusi;

  Bibanul - cade bine la copca, mai ales imediat ce ingheata apa, cu pestisor viu, dandineta. Mananca si  rame, viermusi, libelule insa mai slab ca in noiembrie;

  Carasul - la copca rar, cu libelule, viermusi;

  Cleanul - la apa adanca, cu pluta sau la fund, cu sange inchegat, intestine de pasare, rame rosii, pesti vii, paine;

  Mreana- cade rar la rama

  Scobarul- in zilele insorite de decembrie puteti avea parte de partide foarte frumoase de pescuit. Poate fi prins in aceasta perioada cu intestine de gaina sau bucatele de ficat;

  Stiuca da rezultate la copca, cu peste viu si dandineta, precum si in apa libera si adanca, cu naluci recuperate lent.

 

0 comentarii1869 vizualizări15 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0