Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sport Marti 26 Mai 2020 - 16018 vizitatori azi
MODIFICARI ALE CODULUI FISCAL, DE LA 1 IANUARIE 2016, IN BENEFICIUL FOTBALULUI ROMANESC.

Federatia Romana de Fotbal a participat activ la sesiunile de dezbateri organizate in 2015 in cadrul grupului de lucru dedicat modificarii Codului Fiscal, cu propuneri menite sa adapteze cadrul normativ la realitatile fotbalului romanes. Intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016, noul Cod Fiscal contine multiple modificari, unele dintre acestea care vizeaza activitatea sportiva din Romania. Activitatea Federatiei Romane de Fotbal, prin departementele Juridic si Politici Publice, in sensul adaptarii contextului normativ in beneficiul fotbalului romanesc, este una continua. Astfel, sunt planificate modificari ale urmatoarelor: 

- Legea 4 privind violenta pe stadioane
- Normele de aplicare la noile prevederi ale art. 181 din Legea 69/2000 cu privire la finantarea sportului din bani publici
- Legea insolventei
 
Iata principalele noutati din Codul Fiscal cu implicatii directe asupra fotbalului romanesc si modul in care se vor putea transpune aceste modificari in viata fotbalului:
 
Articol modificat: Art. 25 (4) lit. i)
Implicatii: Plafonul sponsorizarilor se ridica de la 0.3% la 0.5%, acestea putandu-se reporta pe o perioada de 7 ani. Propunerea initiala a FRF a fost ridicarea plafonului la 1%. Practic, din 2016, societatile comerciale au posibilitatea sa directioneze mai multi bani, prin sponsorizari, catre fotbal. Aceasta modificare reprezinta o provocare pentru cluburi, care isi pot atrage astfel surse de finantare consistente si transparente prin dezvoltarea zonelor de marketing, comercial si comunicare.
 
Articol modificat: Art. 62 lit. w)
Implicatii: Cluburile care aspira la participarea in competitii continentale, precum si cele care obtin participarea in aceste competitii, vor avea de acum posibilitatea de a oferi prime neimpozabile, pentru calificare si pentru participare. Astfel, pe de o parte, se incurajeaza performanta sportiva, atat la nivelul competitiilor interne, cat si in parcursul european al cluburilor romanesti, in acelasi timp asigurandu-se un cadru de impozitare in beneficiul cluburilor. 
 
Articole modificate: Art. 139 (2), Art. 140, Art. 146 - (6)
Implicatii: Cluburile au obligatia de a plati 5 categorii de contributii sociale platite individual si de angajator. In urma acestei modificari normative, in situatia in care un club acorda salarii mai mari decat cuantumul «5 X  salariul mediu brut», doua dintre aceste categorii de contributii sociale pentru aceste salarii (asigurarea sociala platita individual, asigurarea sociala platita de angajator si asigurarea de sanatate platita individual) vor fi plafonate in cuantumul «5 X salariul mediu brut». Propunerea initiala a FRF a vizat aplicarea acestui plafon pentru toate categoriile de 
contributii sociale. Se asigura astfel o relaxare fiscala pentru cluburile de fotbal din Romania si, totodata, un beneficiu fiscal pentru cluburile 
care isi respecta obligatiile de plata contractuale fata de jucatori si staff.
 
Articol modificat: Art. 291 (3)
Implicatii: Scaderea cotei TVA de la 24% la 5% pentru accesul la evenimente sportive vine atat in beneficiul cluburilor, care, in calitate de organizatori ai evenimentelor fotbalistice vor putea obtine surse de finantare sporite, cat si in avantajul iubitorilor de fotbal, care vor putea beneficia de preturi mai mici pentru biletele la partidele de fotbal. 
 
Articol modificat: Art. 456  (1)
Implicatii: Prin includerea in categoria listelor de imobile neimpozitabile si a celor detinute de federatiile sportive, Federatia Romana de Fotbal isi va consolida bugetul si va putea directiona aceste sume, care constituiau impozite, catre proiectele dedicate dezvoltarii fotbalului romanesc.
 
0 comentarii2233 vizualizări04 ianuarie 2016
rss 2.0
rss 2.0