Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sport Duminica 28 Februarie 2021 - 448 vizitatori azi
Pescuitul recreativ in Bistrita-Nasaud.

Inca din primele zile ale anului 2018 pescarii bistriteni au fost prezenti cu betele in mana pe malurile apelor de la noi din judet. Asociatia  Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Bistrita-Nasaud singura contractoare a apelor din Bistrita-Nasaud pentru pescuit, avea la finalul anului trecut 2960 de membrii pescari. Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura prin ACTUL ADITIONAL nr.3/03.03.2015, da in folosinta AJVPS BN bazinele piscicole din apele colinare si de ses din judetul Bistrita Nasaud, pentru pescuit recreativ, incluzand aici Bazinul Somesului Mare cu afluentii principali Raul SieuRaul Bistrita Ardeleana, afluentii Paraul Budacului, Lechintei, Meles, Rosua, Salauta si toate paraiele afluente in acest bazin. Incepand cu 2017 ANPA transforma permisele pentru pescuit in PERMIS DE PESCUIT RECREATIV, incurajand o participare larga la pescuit, pescarii pot retine pestii de dimensiuni legale si in cantitate de 5 kg sau daca un  peste depaseste aceasta greutate poate fi retinut legal daca specia respectiva nu trebuie eliberata conform legislatiei. Pentru a pescui pe apele din Bistrita-Nasaud este necesar ca pescarii sa fie membrii AJVPS BN sau sa fie membrii intr-o asociatie cu care exista reprocitate: AJVPS MM, AJVPS SV, AJVPS MS, AJVPS CJ, AVPS CJ, la fel si membrii AJVPS BN putand pescui in toate apele administrate de parteneri.

In 2017 AJVPS BN a facut doua repopulari, una cu 2700 Kg peste si una cu 415 Kg peste, ambele perfect legale si autorizate de autoritatile in drept, conform Planului de Management aprobat de ANPA, care prin contract cere AJVPS BN o repopulare cu peste in fiecare an, cantitatea si speciile find prevazute in Planul de Menagement si avizate de autoritati anual. Facem cunoscut ca propaganda negativa legata de repopulare nu are un fundament legal AJVPS BN face toate actiunile de repopulare cu respectarea legalitatii si cu o prealabila consultare a specialistilor de drept in piscicultura, mediu, ihtiofauna, vanatoare si pescuit. AJVPS BN are angajati sapte Paznici de vanatoare si pescuit, cu atestate si avize in acest domeniu, cu drept de port arma de paza, pistol si un director in persoana lui ing.Valer Negrusa si el cu competenta totala in acest domeniu.

Tot acest sistem este pus in slujba pescarilor nu impotriva lor astfel ca nu incurajam braconajul, retinerea pestilor sub dimensiuni dar in acelasi timp nu avem ca prioritate sanctionarea pescarilor incercam constientizarea si participarea proactiva a acestora la activitatea de pescuit. Pornim cu prezumtia de buna credinta a tuturor pescarilor si orice neajuns va fi tratat individual, nu punand o anatema pe toti pescarii, incurajam pescuitul recreativ, nu suntem impotriva retinerii pestilor in mod legal permis, pe cei care doresc participarea la concursuri ca si Pescari Sportivi sub cupola AGVPS ROMANIA ii sustinem, incurajam mentinerea curateniei malurilor si ii rugam pe toti pescarii sa nu lase in urma plasticuri sau alte reziduri care nu sunt biodegradabile, incurajam sesizarea catre AJVPS BN a aspectelor negative vazute de pescari pe malurile apelor si promitem excaladarea acestor probleme la autoritatile in drept in urma sesizarii de catre pescari la AJVPS BN.

Cu permisul ANPA distribuit de AJVPS BN se poate pescui si in Lacul Colibita si pe toate apele de munte din judetul Bistrita-Nasaud care sunt in acest moment administrate de ANPA.

Pentru 2018 AJVPS BN a mentinut o plata a cotizatiei mai mica ca alte asociatii din zona in ideea de a facilita pescuitul recreativ in Bistrita Nasaud, in acelasi timp s-a introdus si o CONTRIBUTIE PENTRU POPULARE de 30 lei pentru fiecare membru. Repopularea fiind prevazuta si obligatorie prin contractul cu ANPA .

Astfel un pescar plateste cotizatie de membru 70 Lei + 30 Lei CONTRIBUTIE PENTRU POPULARE, femeile, pensionarii, copiii intre 14 si 18 ani, studentii si elevii pana la 25 ani, vanatorii membrii AJVPS BN, platesc 35 lei cotizatie + 30 Lei CONTRIBUTIE PENTRU POPULARE, copii sub 14 ani pot pescui fara taxa, in cazul lor daca doresc sa fie membrii pescari se aplica o reducere de 75% a cotizatiei.

Plata cotizatiei se poate face la Magazinul Vanatorul si Pescarul  in Bistrita pe str.Gheorghe Sinacai la binecunoscutul Sony, la sediul AJVPS BN  Bistrita pe str.Fazanariei langa padurea Shulevard, in Beclean la Ocolul Silvic la secretarul filialei Beclean si Paznicul de vanatoare si pescuit - Doru Marcan, la Ocolul Silvic Nasaud, Filiala de Vanatoare, la secretarul si Paznicul de vanatoare si pescuit inginerul Zaharie Gavriloaie, la toti acestia puteti primi orice informatii sau sesiza orice probleme de pescuit recreativ.

La cererea membrilor pescari s-a inceput activitatea de control pe ape pentru pescuit in acest sens exista parteneriate cu Jandarmeria Bistrita, Politia Bistrita si ANPA Filiala Transilvania Cluj in perioada prohibitiei si Garda de Mediu are competente de control la pescuit. Exista in studiu si problema cormoranilor pentru care avem un material inaintat la factorii decidenti din minister, pentru curatenia malurilor sunt responsabile autoritatile locale din zona, primariile din raza localitatilor respective, pentru alte probleme va rugam sa sesizati AJVPS BN urmand sa reclamam autoritatilor competente si sa urmarim demersul pana la solutionare.

 

VICE-PRESEDINTE AJVPS BN cu probleme de pescuit

Ing. Emil Iustian Alexandru.

 

 

.

 

 

Update 30 ianuarie  -  AGVPS Romania a confirmat ca un membru pescar AJVPS BN poate sa faca parte din oricate asociatii de pescari membre doreste cu plata cotizatiei la jumatate, interesul pescarilor bistriteni fiind in special la AJVPS SALAJ ...

 

0 comentarii6958 vizualizări29 ianuarie 2018
rss 2.0
rss 2.0