Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sport Joi 26 Noiembrie 2020 - 6 vizitatori azi
Holograma lui Iuliu Hatieganu, in dialog cu Ioan Aurel Pop, la "Centenar in Alb si NegrU".

Comunitatea clujeana sarbatoreste, la un an de la Centenarul Unirii de la 1918, un altul, la fel de drag si important: Centenarul Clubului "Universitatea" Cluj. Venita ca o urmare fireasca a intemeierii Universitatii Romanesti la Cluj, infiintarea "U" Cluj a adus, iata, un secol de istorie sportiva, plina de personalitati si de performante, de emotie si de atasament. Asociatia "Sepcile Rosii 1919" a considerat ca o datorie de onoare cinstirea acestei emotionante aniversari, printr-un eveniment de calitate, care sa readuca emotia unor momente esentiale din istoria de 100 de ani. Drept urmare, alaturi de Scena Urbana, a pus la cale un concept cu adevarat inedit: "Centenar in Alb si NegrU"

Evenimentul se va desfasura pe 18 octombrie 2019, de la ora 19:19, in Parcul Sportiv Universitar "Prof. dr. Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca si va avea doua parti:

· un dialog imaginar intre generatii, intre doua mari legende ale Universitatii: academicienii Iuliu Hatieganu, intemeietorul clubului "U", sub forma de holograma, si Ioan Aurel Pop, actualul rector al Universitatii Babes-Bolyai.

· o piesa de teatru cu titlul "Acasa... la Cluj"- are in centru un moment de cotitura si adanca emotie in istoria Universitatii: intoarcerea, in 1945, din bejenia de la Sibiu, strans legata de sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Tot parte din piesa-spectacol este o reconstituire…speciala a unui meci istoric. Aici, organizatorii pastreaza surpriza pentru final: componenta echipelor si alte detalii vor fi anuntate etapizat, pana la marele Centenar, pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

"Sarbatorim primul CENTENAR, primii 100 de ani ai UNIVERSITATII. Au fost multe bucurii si multe tristeti. Pentru ca asa este "U", imprevizibil. Au fost momente senine, cu soare. Au venit si momente grele, mohorate. Apoi a rasarit soarele din nou si ne-am ridicat. Nu stii niciodata ce iti aduce ziua de maine. Cum sa nu iubesti Universitatea? E "echipa elanurilor nestavilite", cum o caracteriza marele Ioan Chirila.

Totusi, de ce am ales acest moment din viata Universitatii pentru evenimentul nostru? Consideram ca pribegia clubului "U" la Sibiu, in perioada 1940-1945, reprezinta un moment fundamental in istoria clubului. Reliefeaza filonul national care a caracterizat clubul pe parcursul intregii sale existente. Iar momentul intoarcerii ACASA are cu adevarat o mare incarcatura emotionala: niste tineri modesti, "adunati cu tulnicul de pe dealuri" au luptat pe teren cu o echipa scrobita, plina de superioritate. Rezultatul: "U" a castigat cu un sec 4-0 si a devenit definitiv echipa Clujului si a Ardealului", spune Calin Misan, presedintele Asociatiei "Sepcile Rosii 1919".

 

Dincolo de acest reper al fanilor, "Centenar in Alb si NegrU" isi propune sa transmita in tara si in strainatate trei mesaje despre Cluj:

1. Cluj-Napoca este un oras in care fotbalul depaseste granitele sportului: cei 100 de ani de "U" Cluj se suprapun, practic, cu una dintre cele mai intense perioade din viata orasului.

2. Clujul este un hub al inovatiei si al creativitatii: spectacolul vine cu inovatii din punct de vedere tehnic, prin mixul de momente "high tech" puse in scena - holograme, transmisiuni live, efecte video si audio - menite sa creeze un arc de cerc peste timp.

3. Cluj-Napoca este un oras in care spatiul public se reinventeaza: cultura a parasit demult zonele conventionale (sali de teatru, opera) si iese in strada frecvent, cu spectacole adresate comunitatii - Scena Urbana o demonstreaza cu fiecare eveniment.

 

"Centenar in Alb si NegrU" este un concept care s-a nascut la solicitarea Asociatiei "Sepcile Rosii 1919". Colaborarea Scenei Urbane cu suporterii Universitatii a inceput acum trei ani, la prima editie a evenimentului "Haide "U" pe Scena Urbana". A devenit traditie ca, la inceputul anului universitar, pe strada Mihail Kogalniceanu, in fata sediului central al Universitatii Babes-Bolyai, membrii Peluzei Sepcile Rosii sa vina, alaturi de suporterii tuturor sectiilor sportive ale clubului Universitatea, pentru a ne aminti cantecele galeriei, acompaniati de o orchestra simfonica. Este un moment emotionant pe care il vom repeta si anul acesta, pe 29 septembrie.

 

Si, iata, il vom continua firesc cu un Centenar inedit, desfasurat intr-un loc pe care ni l-am dorit demult pus in valoare prin toate valentele sale: Parcul Sportiv Universitar "Prof. dr. Iuliu Hatieganu". Pentru ca ideile care ne unesc sunt mult mai importante decat cele care ne despart! Am incercat mereu, prin evenimentele Scenei Urbane, sa promovam acele valori care redefinesc sau evidentiaza comunitatea si spatiul urban. In cadrul evenimentului "Centenar in Alb si NegrU" sarbatorim 100 de ani de bucurii, alaturi de un club care s-a constituit pe tot parcursul existentei sale ca un nucleu cu impact major in comunitatea clujeana", spune arhitectul Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane si presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania - filiala Transilvania (OART).


Evenimentul este organizat in parteneriat cu FC Universitatea Cluj si U-BT Cluj-Napoca si se bucura de sprijinul Consiliului Local si al Primariei Cluj-Napoca si de sustinere din partea Banca Transilvania.

 

 

 

CONTACTE (doar) PENTRU PRESA:

Daniela Maier (coordonator Scena Urbana, presedinte OART): 0744 695 874, secretar@oartransilvania.ro

 

Bogdan Blaga (vicepresedinte Asociatia Sepcile Rosii 1919):  0745 905 827, bogdanblaga@yahoo.com

0 comentarii6314 vizualizări17 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0