Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sport Joi 25 Februarie 2021 - 35316 vizitatori azi
PROGRAM DE ACTIVITATE pentru anul 2012 al DJST B-N.

Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Bistrita-Nasaud, institutie publica deconcentrata a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret isi desfasoara activitatea in baza Legii Educatiei Fizice si Sportului (69/2000), a HG 888/2001, a HG 776/2010 si a OG 15/2010, documente care fac referire la organizarea si functionarea directiilor judetene pentru sport si tineret. La baza activitatii DJST-BN sta Programul de dezvoltare al judetului pentru 2009-2012 emis de Institutia Prefectului si programul de activitate al directiei pentru anul 2012, documente intocmite de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Bistrita-Nasaud.

            Pentru a asigura eficienta programelor noastre consideram necesara canalizarea eforturilor spre urmatoarele directii:

                        I  ACTIVITATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

                        II ACTIVITATEA DE TINERET

                        III ACTIVITATEA DE BAZA MATERIALA        

 

            I. ACTIVITATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT parte integranta in educatia moderna a populatiei prin care se urmareste prioritar cresterea gradului de sanatate, intarirea organismului, cresterea mai mare a unor deprinderi motrice, realizarea unei mai bune socializari, etc. 

            Pentru realizarea acestui obiectiv, dezvoltarea activitatii sportive la nivelul judetului Bistrita-Nasaud ne obliga sa abordam urmatoarele domenii:

            1.  Modernizarea, novarea si eficientizarea Programului Promovarea Sportului de Performanta.

            2.  Diversificarea, largirea si modernizarea Programului Sportul pentru Toti.

            3.  Modernizarea si eficientizarea bazei materiale.

 

1. PROMOVAREA SPORTULUI DE PERFORMANTA.

            Anul 2012, fiind an olimpic al jocurilor olimpice de vara - Londra 2012, ne obliga pe toti factorii implicati in sportul de performanta sa aducem un suflu nou intregii activitati sportive judetene si sa sarbatorim cum se cuvine sportivii din judetul Bistrita-Nasaud ce vor reprezenta Romania la jocurile olimpice de la Londra.

            Din punct de vedere organizatoric, ne propunem sa continuam cu constituirea structurilor sportive. Pentru 2012 ne propunem: 20 asociatii sportive fara personalitate juridica, 5 cluburi sportive cu personalitate juridica si materializarea a cel putin 2 asociatii judetene pe ramura de sport.

            Referitor la principalele obiective, pentru anul 2012 ne propunem:

            - sportivi legitimati : 3200-3500

            - antrenori in activitate : 100-120

            - instructori in activitate : 150-250

            - arbitri in activitate : 200-250

            - medalii in etapele finale : 300-350

            - medalii in camp. internationale oficiale (JO, CM, CE, JMU,JB) : 20-25

- medalii in comp. internationale cu caracter de verificare: 50-60

- sportivi in loturile nationale: 60-65

- sportivi in loturile olimpice: 8 din care 1 pt JO de iarna

 

Pentru prima parte a anului, tinand cont ca jocurile olimpice de vara se desfasoara incepand cu a doua decada a lunii iulie pana in august se impune o mai mare preocupare in novarea programelor de pregatire, selectionarea din timp a celor mai valorosi sportivi ce vor fi nominalizati pentru noul ciclu de pregatire 2013-2016, diversificarea actiunilor sportive din calendarul judetean, inclusiv cel international.

Initierea unor programe de pregatire in regim de  cantonament pentru cele  mai importante sectii de performanta si cu reale perspective pentru obtinerea de rezultate.

Revolutionarea cabinetului de medicina sportiva prin darea in folosinta a Centrului de excelenta pentru structuri sportive, punerea in activitate a cabinetelor medicale si finalizarea dotarii acestora cu aparatura medicala necesara si clasificarea cadrelor medicale.

Continuarea actiunilor de informare a sportivilor si tehnicienilor pe tematica anabolizantelor si medicamentatiei interzise.

Demararea unei actiuni de selectie la nivelul intregului judet in colaborare cu principalele structuri sportive la ramurile de sport: atletism, box, handbal, haltere, schi fond.

Functie de bugetul aprobat pentru anul 2012 asigurarea din partea DJST BN de sprijin financiar structurilor sportive cu personalitate juridica prin transferuri nerambursabile.

Acordarea de sprijin principalelor structuri sportive de drept privat pentru accesarea de fonduri nerambursabile de la consiliile locale si consiliul judetean.

 

2. DIVERSIFICAREA, LARGIREA SI MODERNIZAREA PROGRAMULUI SPORTUL PENTRU TOTI.

            Principalele obiective ale acestui program  ce sta in fata actiunilor sportive de masa este imbunatatirea starii de sanatate .

 Pentru realizarea acestui deziderat se impune:

-   asigurarea unei mai bune informari prin toate mijloacele mass-media despre rolul benefic al exercitiului fizic, al miscarii pentru organism, pentru sanatate.

-   o mai buna cunoastere a locatiilor unde se practica culturismul, fitnessul, gimnastica de intretinere, inotul, turismul, facilitatile ce pot fii acordate.

-   Intensificarea colaborarii cu consiliile locale din teritoriul judetului, in conturarea unor programe accesibile tuturor categoriilor de populatie in practicarea exercitiului fizic si al sportului.

Consideram ca necesar, deschiderea unor centre proprii ale DJST BN, unde sa fie asigurat, pe langa conditiile superioare de a practica activitatile de intretinere, medico-sportive sa poata fii acordate si facilitati financiare participantilor.

            Este de asemeni necesar, constituirea pe langa cabinetele de medicina sportiva si a unor cabinete cu activitate recuperatorie.

Se impune o implicare mai consistenta din partea Directiei Judetene de Sanatate Publica  la nivelul centrelor de culturism, fitness, gimnastica aerobica si de intretinere, cu referire la programul activitatilor si clasificarea specialistilor.

            Nominalizarea unor centre permanente pentru initierea tinerilor si copiilor in practicarea inotului, schiului, tenisului, patinajului, artelor martiale si ciclismului.

            Asigurarea la bazele sportive a unor programe speciale, unde sa poata practica diferite ramuri de sport si sportivii amatori si care nu intentioneaza sa faca performanta.

            Avand in vedere vacantele scolare, consideram  necesar introducerea in programa scolara deschiderea unor cluburi de vacanta scolare in care accesul sa fie liber pentru toate categoriile de elevi, iar promotorii activitatilor sa fie asigurate de  profesorii de educatie fizica si sport.

            In cadrul sarbatorii unor localitati se impune introducerea in programele respective si a unor intreceri sportive care pot aduce un plus la calitatea manifestarilor in cauza.

            Consideram cu responsabilitate ca in cadrul programului "Sportul pentru Toti" este nevoie de multe noutati, fapt ce poate fii realizat prin organizarea unor schimburi de experienta internationale ce nu poate conduce direct la rezultate benefice.

            Daca bazele sportive simple sunt in pericol din ce in ce mai mare sa dispara, aceasta ne obliga sa regandim initierea bazelor sportive de cartier care sa poata fii frecventate de tineri si adulti, functie de timpul liber si necesitatile fiecaruia.

 

3. MODERNIZAREA SI EFICIENTIZAREA BAZEI MATERIALE.

            Cand vorbim despre progres in activitatea sportiva nu putem sa nu pomenim si despre baza materiala, sau cand vorbim despre baza materiala sa nu amintim nimic de performante.

            Acesti doi factori, respectiv performanta sportiva si baza materiala depind una de cealalta.

            La fel ca si performantele care se imbunatatesc de la an la an si materialele sportive si echipamentul sportiv sufera modificari in permanenta.

            Consideram ca in prezent dotarea cu materiale si echipament sportiv la nivelul judetului Bistrita-Nasaud este satisfacatoare daca facem referire la ramurile de sport: atletism, haltere, gimnastica artistica, handbal, fotbal, volei, arte martiale si tenis de masa.

            In ultimii ani, din cauza crizei economico-financiare, criza ce a cuprins si activitatea sportiva, ne-am vazut obligati ca baza materiala sa o lasam mai la o parte. In acest sens, nu a putut fii vorba  de reparatii capitale sau investitii noi.

            Totusi avem speranta ca va fii relansata economia si o parte din proiectele noastre se vor putea materializa.

            Chiar daca ne propunem o serie de lucrari cu bataie mai lunga, inclusiv in noul ciclu de dezvoltare 2013-2016 principalul este sa incepem.

            In primul rand consideram ca necesar sa nominalizam investitia de la Colibita ce are in proiect hotel sportiv, microcantina, sala de sport, un teren de sport sintetic 20/40, un patinoar sintetic si un debarcader.

            Functie de avizele si aprobarile pe care urmeaza  sa le obtinem de la Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret intentionam sa abordam incepand cu anul 2012 reparatii capitale la locatiile ce au apartinut Directiei Judetene pentru Tineret: sediul din municipiul Bistrita, Str. Independentei, Cabana de la Valea Blasnei si locatiile de la Telciu si Valea Mare.

            Ne propunem de asemeni realizarea bazei sportive de la Sanmihaiul de Campie.

            In modernizarea bazelor sportive din mediul rural o implicare aparte va trebui sa o aibe Asociatia Judeteana de Fotbal care prin omologarile pe care le are anual la terenurile echipelor de fotbal participante in campionatele judetene de fotbal Liga IV-a, Liga V-a si Campionatele de juniori, se impune mai multa exigenta.

            Este nevoie de o sustinere mai intensa a consiliilor locale in accesarea de fonduri guvernamentale pentru modernizarea bazelor sportive din mediul rural.

            De asemeni consideram ca este necesara lansarea unei campanii intense pentru amenajarea si modernizarea bazelor sportive scolare.

            Cunoastem cu totii care sunt  dificultatile construirii unor baze sportive noi dar si care sunt avantajele pastrarii cu grija a ce este deja dat in folosinta.

            In perspectiva dorim sa nominalizam o serie de noi baze precum si terenuri de tenis, terenuri de fotbal gazonate, o partie de schi alpin competitiva  la Piatra Fantanele si Colibita,  modernizarea partiei de motocros din Bistrita, o pista de Karting si un bazin de inot cu dimensiuni olimpice acoperit.

            In cazul in care economia va functiona, consideram ca totul este posibil inclusiv in acest domeniu de activitate modernizarea si dezvoltarea bazei materiale din domeniul activitatii sportive.

 

 

Compartimentul sport DJST BN.                                 

 

0 comentarii2891 vizualizări27 martie 2012
rss 2.0
rss 2.0