Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sport Duminica 27 Septembrie 2020 - 5884 vizitatori azi
Flagrant la braconaj pe raul Sieu.

Va salut prieteni ai pescuitului sportiv si stimati cititori. In acest articol mi-am propus sa descriu, desfasurarea concursului de pescuit a Cupei APS editia a IV-a 2013. Competitie care s-a desfasurat pe lacul Dorolea in data de 18.05.2013. Dar din cauza evenimentelor care s-au succedat cu mare repeziciune, in aceasta saptamana, ma simt obligat sa vorbesc despre cel mai periculos flagel, al pescuitului sportiv si anume braconajul.

Sportul cel mai raspandit in lume, pescuitul, foarte usor il poate duce pe practicant in sfera criminalitatii, cu intentie sau din necunostinta de cauza, fapt ce nu-i scuteste insa de pedeapsa. Multi dintre adeptii acestui sport cad in sfera criminalitatii, savarsind fapte de braconaj piscicol, fapte incriminate de legea penala, respectiv pedepsite cu inchisoarea.

Braconajul piscicol este definit ca si actiunea desfasurata in vederea obtinerii acelorasi efecte ca si prin activitatea de pescuit, fara a fi indeplinite conditiile legale pentru desfasurarea acesteia din urma.

Una dintre metodele folosite de braconieri, inclusiv la nivelul judetului nostru, este pescuitul "cu plase monofilament" de diferite improvizatii artizanale, respectiv cu ajutorul unor unelte neautorizate. Aceasta metoda este practicata in special in perioadele de prohibitie, cand speciile de pesti se grupeaza in bancuri mari.

Pentru prevenirea si depistarea cazurilor de braconaj din domeniul piscicol, se desfasoara diverse actiuni, celor care practica pescuitul ilegal confiscandu-li-se uneltele ilegale utilizate si intocmindu-li-se dosare penale.

Intr-un articol precedent, atrageam atentia pescarilor, cum si pe unde pescuies, avand in vedere faptul ca ne aflam in plina perioada de prohibitie. Apoi discutam la un moment dat despre un proiect ce vizeaza "kilometru albastru", o initiativa de bun augur, prin care se intentioneaza ca fiecare pescar sa fie un aparator al fondului piscicol, pe raurile interioare ale judetului nostru, un adevarat protector al naturii.

Sa derulam evenimentele din seara zilei de duminica 19.05.2013. "Dupa o zi de concurs grea, cu o mare incarcatura emotionala, mi-am propus cateva ore de relaxare pe marginea apei, departe de zgomotul orasului si a vietii cotidiene de fiecare zi. Inspre seara in jurul orelor 20:45-21:00 in timp ce ma plimbam pe malul raului Sieu in zona "La solare" pe malul dinspre Sieu-Sfantu am vazut si surprins doi pescari care ,pescuiau". Unul dintre ei pescuia cu trei lansete iar celalalt cu plasa monofilament, fiind in plina perioada de prohibitie, cand pescuitul este interzis conform legislatiei in vigoare,.,( referatul de aprobare nr. 694 din 4 februarie 2013 al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, luand in considerare prevederile:- art. 3 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2012 si Hotararea Guvernului nr. 48/2013 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si pentru modificarea unor acte normative in domeniul mediului si schimbarilor climatice, ministrul mediului si schimbarilor climatice emite urmatorul ordin: SECTIUNEA 1 - Zone si perioade de prohibitie

Art 1.

(1) Se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 8 aprilie - 6 iunie inclusiv.)

In acel moment m-am adresat civilizat celor doi pescari , care erau pe malul opus in imediata invecinatate a loc. Sieu -Odorhei, de altfel o zona fierbinte, unde se practica braconajul ,cerandu-le respectuos acestora sa scoata lansetele si plasa monofilament din apa si sa plece acasa. Din pacate acestia au refuzat si unul dintre ei , mi-a adus cuvinte jignitoare. In acel moment , m-am deplasat in zona unde parcasem masina, luandu-mi camera de filmat si legitimatia care atesta functia care o detin in cadrul asociatiei si am traversat albia raului Sieu, ajungand la cei doi mentionati mai sus. M-am legitimat si in momentul cand am pornit camera, unul dintre acestia a devenit violent, amenintandu-ma si aruncand cu pietre dupa mine. Toata scena am reusit sa o filmez si sa o transmit mai departe presei. Am sunat la serviciu de urgenta 112, cerand ajutorul politiei in vederea identificarii acestor braconieri. In cele din urma am ajuns la postul de politie din loc.Sieu-Odorhei, unde am depus o plangere. Pe baza imaginilor care vor fi si proba in vederea anchetei , in timp record cei doi au fost identificati. 

Din informatiile pe care le am , cei doi au mai fost prinsi la braconaj in luna noiembrie a anului 2012, astfel incat avem de a face cu recidivisti in ceea ce priveste braconajul piscicol. 

S-au intocmit dosare de cercetare penala conform lefislatiei in vigoare ( Lege rep. nr. 192 din 04/19/2001 fondul piscicol, pescuitul si acvacultura Monitorul Oficial nr. 627 din 09/02/2003 Republicata in temeiul art. III din O.U.G. 76/2002 pentru modificarea si completarea Legii 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura, publicata in M.Of. 455 din 27 iunie 2002, dandu-se articolelor o noua numerotare.

Legea 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura a fost publicata in M.Of. 200 din 20 aprilie 2001 si a fost modificata si completata ulterior prin O.U.G. 76/2002, publicata in M.Of. 455 din 27 iunie 2002, aprobata cu modificari prin Legea 42/2003, publicata in M.Of. 51 din 29 ianuarie 2003.

Art.61

(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani

a) prinderea pestelui cu unelte de plasa si cu pripoane in raurile si lacurile din zona de munte, precum si in raurile colinare si de ses;

 b) pescuitul prin orice metode si mijloace al pestilor sau al altor vietuitoare acvatice si al reproducatorilor, in

perioada de prohibitie, precum si distrugerea pontelor depuse in zonele de reproducere naturala;

Art. 62.

(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 5 ani la 10 ani urmatoarele fapte:

a) pescuitul electric, cu exceptia celui practicat in scop stiintific, pescuitul cu materiale explozibile, cu substante

toxice sau narcotice, pescuitul cu unelte de plasa monofilament, pescuitul neautorizat in timpul noptii cu unelte de

plasa;

In vederea savarsirii infractiunii de braconaj piscicol acestia s-au ales cu dosare penale conform purtatorului de cuvant al IPJ Bistrita-Nasaud.

 Esti Pescar?Esti Sportiv?Fii pescar sportiv!!!

.

Marius Rus.

.

Foto 2-3 - Marius Chiuzan.

 

 

0 comentarii3906 vizualizări24 mai 2013
rss 2.0
rss 2.0