Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sport Marti 25 Februarie 2020 - 4034 vizitatori azi
Floris Bistrita la Jocurile Mondiale de Dans Sportiv din Kaohsiung - Taiwan.

Intr-o perioada in care Romania este blamata pentru economia ei precara, pentru incetineala cu care se contureaza infrastructura, pentru scaderea prestantei institutiilor statului, pentru imaginea stirbita a profesorilor si a medicilor care au facut cinste scolii romanesti pana nu demult, un grup de copii idealisti din Bistrita, pregatiti de antrenoarea lor, Florica Budusan, intr-o centrala termica dezafectata, pusa la dispozitia lor din intelegerea primariei, fac lobby Romaniei peste hotare de ani buni.

Incepand din anul 2005 numele clubului de dans sportiv "Floris" Bistrita s-a facut remarcat prin participarea cu formatiile sale la campionatele nationale, obtinand 8 titluri de campioni nationali la standard si doua la sectiunea latino. Anul acesta formatia de dans sportiv, sectiunea standard, a clubului "Floris" este pentru a 8-a oara campioana nationala.

Dar valoarea pe plan national nu este evidenta decat atunci cand este confirmata prin aprecierea internationala. Ocuparea locului 7 la Campionatul Mondial de Dans Sportiv din 25 noiembrie 2012 si situarea printre primele 5 tari din lume a atras atentia reprezentantilor WDSF. Asa se face ca anul acesta dansatorii bistriteni sunt invitati sa ia parte la Jocurile Mondiale de Dans Sportiv, care se vor tine in Kaohsiung - Taiwan, in perioada 15 - 21 septembrie 2013. Jocurile Mondiale de Dans Sportiv sunt organizate de WDSF cu sustinerea guvernului chinez din Taipei si a Consiliului Local al orasului Kaohsiung.

Participarea la o competitie internationala ar onora orice stat care detine o astfel de resursa culturala, dar in situatia Romaniei sportivii sunt pe cont propriu, siliti sa bata la toate usile pentru a face rost de resurse materiale pentru deplasare si subzistenta, fara a lua in calcul aspectele de ordin tehnic: antrenarea in sali de sport de imprumut prin intelegere directorilor unor scoli, participarea la cantonamente exclusiv pe banii parintilor, in conditiile in care un dansator sportiv se formeaza in ani de zile de munca asidua, iar corelarea a opt perechi presupune o chimie greu de realizat pana si de cele mai reputate cluburi din tara care, treptat, au renuntat la ideea de formatie de dans sportiv. 

In fata acestor realitati neputinta de a-si demonstra valoarea este dezarmanta, iar dansatorii clubului "Floris" se confrunta cu situatia de a nu putea onora cu prezenta un eveniment mondial la care multi nici nu pot visa. Motivul: lipsa unor surse de finantare care sa faca posibila deplasarea si cazarea sportivilor, in conditiile in care s-au aplicat peste cinci proiecte de finantare din care s-a obtinut o sustinere modesta prin FRDS si una acordata prin concursul de proiecte initiat de Consiliul Judetean BN, neexistand posibilitatea pentru o sustinere mai consistenta.

Dansatorii clubului "Floris" din Bistrita inca mai spera ca ceea ce fac ei este important pentru orasul, judetul si tara lor, ca numai prin cultura Romania poate sa se reabiliteze in fata lumii. Tinerii acestia nu vor sa creada ca lupta de unii singuri pentru a duce o imagine curata a Romaniei in cealalta parte a lumii. Ei nu doresc decat sansa sa demonstreze ce pot si sa li se dea ocazia sa-si reprezinte tara in numele careia participa de ani de zile la competitii cu o jurizare severa, alaturi de mari tari europene, urcand alaturi de ele pe pozitii tot mai bune.

Sacrificiile pe care le fac membrii formatiei clubului "Floris" presupun asumare si decenta, ei suportand din buzunarele parintilor sau ale lor personal o parte din costurile de deplasare si de cazare. Pentru a-si spori sansele de a participa la aceasta competitie ei au renuntat chiar la rigorile in care ar trebui sa-si desfasoare cantonamentul final. De obicei acesta se desfasura la Reghin, intr-un spatiu adecvat dansului sportiv de performanta atat prin dimensiunea parchetului si dotarile specifice salilor de dans, cat si prin masa si cazarea oferite in incinta complexului pentru a economisi timpul afectat antrenarii.

Anul acesta, incepand cu data de 1 septembrie, pentru ca nu au bani suficienti pentru deplasarea la Jocurile Mondiale de Dans Sportiv, membrii formatiei impreuna cu rezervele si antrenoarea lor pot fi vazuti in sala de sport a Scolii Gimnaziale Nr. 5, "Lucian Blaga", luand masa la o pizzerie din zona, procurandu-si fructe si apa prin gospodarire proprie, si odihnindu-se la amiaza pe saltelele din sala de sport in saci de dormit adusi de fiecare de acasa.

O formatie de dans sportiv de performanta ca cea existenta in Clubul de Dans Sportiv "Floris" este posibila doar dupa multi ani de munca in pereche, la individual, a sportivilor. Este momentul materializarii progresului notabil al sportivilor, fara de care se pierde munca de ani buni de formare tehnica si un astfel de nivel nu se mai poate atinge decat in timp indelungat. 

Prin nivelul de performanta atins in anul 2012 CDS Floris Bistrita este unic in tara ca nivel de reprezentare nationala si ocupa locul V ca tara in plan international.

 

Conform regulamentului de dans sportiv pe formatii, la fiecare patru ani trebuie schimbata intreaga abordare tematica, tehnica, muzicala, coregrafica si vestimentara a programului cu care formatia intra in concurs. Prin urmare formatia de dans sportiv standard anul acesta va aborda o alta imagine, care sa fie caracterizata de un inalt grad de noutate, de modernitate si de creativitate. Stabilirea compozitiei de dans care sa respecte normele prevazute de regulamentul pentru formatii trebuie sa fie insotita de antrenamente si de coordonare de specialitate intr-un spatiu adecvat de care clubul nu dispune, drept pentru care se apeleaza la parteneri si la schimburi cu colaboratori.

Formatia ROCK THE WORLD de anul acesta aduce ca elemente de noutate:

- alegerea unei teme rock adaptata la dansul de societate si bune maniere.

- pregatirea unor noi compozitii de dansuri pe o tema inedita, care sa contina miscari dinamice si grad ridicat de dificultate, ridicand numarul de schimbari de ritm de la 10 la 16;

- executarea impecabila a compozitiilor alese in spectacole cu public;

- depasirea performantelor precedente prin efectuarea unor cantonamente de pregatire tehnica si fizica intensiva; 

- utilizarea eficienta a tehnicilor de predare pentru obtinerea unor rezultate superioare in executia dansurilor de catre sportivii bistriteni si promovarea calitatii actului cultural;

- imbinarea metodologiei de predare cu practica concretizata prin rezultatele obtinute anterior care sa le permita sportivilor calificarea la Campionatele mondiale si mentinerea identitatii culturale romanesti in strainatate.

Jocurile Mondiale din Taiwan, de anul acesta, isi propun sa includa dansul sportiv in categoria sporturilor olimpice, prin inscrierea in competitie a mai multor tipuri de dansuri considerate sportive:

- dansatori in scaune cu rotile

- majorete

- dansuri western

- dans sportiv individual - standard

- dans sportiv individual - latino

- dans sportiv formatii - standard

- dans sportiv formatii - latino

- show de dans sportiv -standard

- show de dans sportiv - latino

- hip-hop

- salsa

- dans acrobatic

- boogie-woogie.

 

 

 

 

0 comentarii2107 vizualizări03 septembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0