Familie Luni 16 Iulie 2018 - 9680 vizitatori azi
Parteneriatul civil - efect major in diminuarea importantei casatoriei si a familiei.

Coalitia pentru Familie a transmis astazi liderilor partidelor parlamentare si liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor o scrisoare prin care solicita respingerea propunerii legislative cu privire la parteneriatele civile, aflata in dezbaterea Camerei Deputatilor (decizionala). Printre motivele solicitarii se numara suprapunerea juridica si conceptuala intre parteneriat si casatorie, parteneriatele civile urmand sa se substituie casatoriei in formarea unei familii. Astfel, propunerea legislativa are ca scop modificarea radicala, conform unei agende ideologice, a legislatiei familiei, in contra valorilor culturale si istorice ale societatii romanesti. In scrisoare se mai arata ca incurajarea concubinajului prin legiferarea parteneriatului civil este contrara intereselor copiilor, conform concluziilor unor studii internationale de amploare.

Mai jos, scrisoarea integrala:

 

Bucuresti, 27 februarie 2017.

 • D-lui Liviu Dragnea, Presedintele Partidului Social Democrat
 • D-lor Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, Co-presedinti ai Aliantei Liberalilor si Democratilor
 • D-nei Raluca Turcan, Presedinta Partidului National Liberal
 • D-lui Nicusor Dan, Presedintele Uniunii Salvati Romania
 • D-lui Kelemen Hunor, Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania
 • D-lui Eugen Tomac, Presedintele executiv al Partidului Miscarea Populara

Cc:

 • D-lui Ion Marcel Ciolacu, liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor
 • D-lui Constantin Avram, liderul grupului parlamentar al ALDE din Camera Deputatilor
 • D-lui Varujan Pamuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor

 

 

Analizand propunerea legislativa cu privire la "parteneriatele civile", aflata in dezbaterea Camerei Deputatilor, Coalitia pentru Familie, structura reprezentativa a societatii civile, solicita membrilor Parlamentului sa o respinga, din urmatoarele motive:


1. Definitia parteneriatului civil este cvasi-identica definitiei casatoriei, suprapunerea conceptuala si juridica a celor doua fiind aproape totala. Astfel, parteneriatele civile devin o institutie paralela casatoriei si se vor substitui acesteia in formarea unei familii[1].

Unul din argumentele principale ale promotorilor initiativei este existenta a sute de mii de cupluri heterosexuale care ar avea nevoie de aceasta lege pentru a fi protejate. Acestia omit insa ca, din moment ce drepturile partenerilor urmeaza sa fie foarte asemanatoare cu cele ale sotilor, legea nu va aduce, in fapt, nimic nou pentru cuplurile coabitante barbat-femeie.

O diferenta majora o identificam in schimb la capitolul "indatoriri": spre deosebire de casatorie, parteneriatul nu da nastere unei obligatii la fidelitate reciproca (in toate aspectele acesteia)[2], instituind un laxism moral cu totul nespecific dreptului romanesc.

Apreciem ca, in fata posibilitatii de a intra intr-o relatie care le va conferi aceleasi avantaje dar ii va obliga la mai putin, tinerii vor fi demotivati sa se mai casatoreasca. Amanarea casatoriei, care si asa se face la o varsta tot mai ridicata[3], are impact asupra deciziei de a procrea. Nu intelegem cum poate fi aceasta schimbare una de dorit intr-o societate aflata in cea mai grava criza demografica din istoria sa, cu nivelul nasterilor regresand pana la cel al anilor 1880 si cu o imbatranire galopanta a populatiei, aflata in al 28-lea an de scadere[4]consecutiva dupa 1990.


2. Principala victima a recunoasterii si incurajarii concubinajului, prin legiferarea "parteneriatului civil", va fi copilul.

Fiind un simplu contract care omite valori esentiale, parteneriatul civil nu confera stabilitatea caracteristica unei casatorii, deci nu va putea oferi mediul optim pentru cresterea, dezvoltarea si educarea corespunzatoare a copiilor.

In 2015, Wendy Manning, sociolog la Bowling Green State University (SUA), a publicat rezultatele unui studiu[5] vast privind concubinajul si efectele sale asupra copiilor. Concluzia principala a studiului este ca primele victime ale concubinajului, aflat in crestere in ultimele decenii, sunt copiii. Din datele furnizate de Manning precizam:

 • persoanele care traiesc in concubinaj sunt mult mai sarace ca persoanele integrate in familii, venitul mediu in cuplurile coabitante fiind la jumatate fata de venitul familiilor intemeiate pe casatorie;
 • 32,5% dintre caminele unde partenerii traiesc in concubinaj sunt sub pragul de saracie, fata de doar 10-11% in cazul familiilor intemeiate pe casatorie;
 • partenerii care traiesc in concubinaj tind sa fie mult mai putin educati ca sotii;
 • concubinajul e mult mai instabil ca mariajul; in medie, rezista doar 18 luni;
 • doar unul din trei copii care se nasc in urma concubinajului traiesc cu ambii parinti pana la varsta de 12 ani, fata de 75% dintre copiii ai caror parinti sunt casatoriti;
 • copiii care locuiesc cu adulti care coabiteaza "au" cel putin trei perechi de "parinti" diferiti pana la majorat;
 • copiii crescuti de adulti aflati in concubinaj sunt mai putin sanatosi, au performante scolare mai slabe si sunt mai inclinati spre delicventa decat copiii crescuti in familii intemeiate pe casatorie.

De asemenea, sociologul american Bradley Wilcox a publicat, foarte recent, un studiu constatand aceleasi aspecte: concubinajul este potrivnic intereselor copiilor[6].

De altfel, propunerea legislativa privind parteneriatul civil nu face in nici un fel de referire la situatia copiilor rezultati din aceste uniuni, acestia ramanand copii din afara casatoriei, fara deci a beneficia de prezumtia de paternitate.


3. Scopul real al parteneriatului civil este sa confere statut legal de familie cuplurilor de acelasi sex

Oricine observa, cu buna credinta, evolutia in timp a acestei institutii artificiale si paralele casatoriei denumita "parteneriat civil" ajunge la aceasta concluzie. Aducerea in prim-plan a "sutelor de mii de cupluri heterosexuale coabitante" care "necesita protectie" este doar o manipulare destinata sa comute centrul real al dezbaterii.

Chiar unul dintre parlamentarii care a votat favorabil proiectul in Comisia de Drepturile Omului a afirmat ca in opinia sa parteneriatele civile ar fi necesare pentru a "respecta dreptul la viata de familie al tuturor cetatenilor tarii, indiferent de sex sau orientare sexuala". Ceea ce se omite din acest rationament este ca relatiile intr-un cuplu unisex nu pot constitui "viata de familie", cele doua tipuri de cupluri fiind structural diferite, ca atare neputand pretinde un tratament egal din partea legii.

Sociologic, familia este consacrata ca un grup de persoane care relationeaza in baza unor legaturi de sange, casatorie sau adoptie. Cuplurile unisex nu se includ in niciuna dintre aceste categorii. In schimb, acordarea statutului de familie unui astfel de cuplu ar atrage primirea tuturor celorlalte drepturi ale unei familii nucleare, chiar daca ele nu sunt solicitate expres de actualul proiect, printre care si adoptia sau accesul la "fabricarea" de copii prin reproducere asistata cu tert donator/mama surogat. Cu alte cuvinte, miza parteneriatului civil este ca viitoarele generatii sa creasca intr-o tara in care cuplurile unisex sa fie recunoscute si protejate de lege la paritate cu familia nucleara. Este, evident, o schimbare majora, radicala, a unei legislatii care de-abia a fost confirmata prin Noul Cod Civil!

Cu respect reamintim membrilor Legislativului Romaniei ca legea nu apare din neant si nici nu poate fi rupta de realitatile sociale, ci este legata de acel ansamblu de norme etice obiective, bazate pe inclinatiile firesti ale naturii umane si pe caracterul rational si personalist al acesteia, pe care societatea le impartaseste in majoritate[7]. Doar sistemele totalitare au pretins ca pot fabrica legi din nimic, impunand schimbari cu forta unei societati careia acestea ii erau straine.

De aceea, nu este posibil ca membrii Parlamentului sa faca abstractie de opinia majoritara cu privire la familie, mai ales in imprejurarile actuale in care, in urma sustinerii a 3 milioane de cetateni, asteptam o revizuire a Constitutiei si un referendum, exact in scopul protejarii definitiei corecte a familiei.

 

 

CONCLUZIE

Parteneriatul civil va avea ca efect major diminuarea importantei casatoriei si a familiei nucleare si schimbarea radicala a structurii si rolului determinant pe care familia inca il joaca in Romania. Este o forma extrem de agresiva de "revolutie culturala" conform unei agende ideologice destinata sa provoace mutatii sociale profunde. Nu poate fi in interesul statului sau al societatii in ansamblu adoptarea unei astfel de legi.

De aceea solicitam Parlamentului Romaniei respingerea propunerii legislative privind parteneriatele civile si totodata trecerea cu urgenta la adoptarea unui program coerent si consistent de incurajare a formarii de noi familii prin casatorie si de redresare demografica prin sporirea natalitatii. In fata schimbarilor demografice pe care chiar specialistii Academiei Romane le considera "dramatice", responsabilitatea ce le revine nu mai poate fi in niciun fel eludata.

 

In acest sens, reamintim ca cele "50 de masuri in sprijinul familiei" constituie o prima si modesta contributie a Coalitiei pentru Familie la vindecarea gravelor boli de care sufera societatea romaneasca, acum, la un secol de la Marea Unire.

 

 

 

___________

[1] In expunerea de motive la propunerea legislativa se face referire la "recunoasterea familiilor formate in afara sferei casatoriei" - exprimare care ridica inclusiv intrebarea in ce masura propunerea de lege este conforma cu Constitutia, care limiteaza formarea de noi familii (in lipsa rudeniei sau adoptiei) la casatorie!

[2] Art. 309(1) nCC comparativ cu art. 1(2) al proiectului legii parteneriatului civil.

[3] Varsta primei casatorii la femei si respectiv barbati a crescut de la de la 22,1 si 25,3 ani in 1990, la 27,0 si 30,0 ani in 2013 (INS).

[4] Recorduri demografice istorice in 2016: Cel mai mic numar de nascuti-vii de dupa 1876 si cel mai mare spor negativ din istorie, Curs de guvernare, 13.02.2017, http://cursdeguvernare.ro/recordurile-demografice-ale-anului-2016-cel-mai-mic-numar-de-nascuti-vii-de-dupa-1876-si-cel-mai-mare-spor-negativ-din-istorie.html

[5] Cohabitation and Child Wellbeing. Wendy D. Manning, Future of Children, vol. 25 / no. 2 / fall 2015, https://www.princeton.edu/futureofchildren/publications/docs/Cohabitation.pdf

[6]Ties that Bind - Children in the Age of Cohabitation. Foreign Affairs, 14.02.2017, www.foreignaffairs.com/articles/2017-02-14/ties-bind

[7] Nu din legi trebuie dedus Dreptul, ci legile trebuie extrase din ceea ce este Drept: non ex regula jus sumatur, sed ex jure quod est, regula fiat.

 

0 comentarii5894 vizualizări27 februarie 2017
rss 2.0
rss 2.0