Familie Luni 16 Iulie 2018 - 9696 vizitatori azi
FAMILIA DINTR-UN PARINTE SI COPIL/COPII, VA MAI FI OCROTITA DE STAT DUPA REFERENDUM?

Am observat cu totii in ultimele zile reluarea atacurilor impotriva initiativei sutinute de cei aproape 3 milioane de romani printre care si 62.000 cetateni din judetul nostru, atacuri declansate de votul recent din Camera Deputatilor acordat legii de revizuire a art. 48 din Constitutie. Facem precizarea ca pentru organizarea referendumului de revizuire a Constitutiei mai este necesar si votul a 2/3 din membrii Senatului.

Raspunsul la intrebarea din titlu este DA, familia formata dintr-un singur parinte si copii va fi ocrotita in continuare de catre stat! Aceasta forma de familie nu va fi afectata in nici un fel de inlocuirea in art. 48 alin. 1 din Constitutia Romaniei, a sintagmei intre soti cu un barbat si o femeie, inlocuire sustinuta de Coalitia pentru Familie. De fapt nu se solicita altceva decat simpla copiere a unei definitii existente deja de doi ani in Codul Civil al Romaniei. Din partea Coalitiei pentru Familie, avocata Ana-Corina Sacrieru precizeaza ca "Nu este nevoie sa fii jurist sa observi ca teza finala a art. 48 alin 1 din Constitutie, respectiv aceea care trimite la familie ca raport juridic izvorat din calitatea de parinte, nu face obiectul revizuirii. La fel cum nu fac obiectul acestei revizuiri nici dispozitiile art. 48 alin. 3 din Constitutie, respectiv acelea care consacra drepturile tuturor copiilor - indiferent daca sunt crescuti de un singur parinte, de doi parinti necasatoriti sau de orice alta rude avand astfel de drepturi - ca fiind egale cu cele dintr-o familie compusa din mama si tata si in egala masura ocrotite. In mod similar si tot in interesul copiilor este consacrata legislativ si ocrotirea parintelui singular care creste si ingrijeste copii."

Cu alte cuvinte, in Constitutia Romaniei se va revizui numai teza care se refera la casatorie, fara a fi modificate drepturile parintesti mentionate in teza din finalul alineatului 1, iar alineatul 3 din art. 48 care precizeaza "Copiii din afara casatoriei sunt egali in fata legii cu cei din casatorie" ramane deasemenea nemodificat.

Este drept ca ne putem intreba care-i motivul pentru care in presa centrala se vorbeste cu atata patos despre o incercare de redefinire a familiei, in sensul restrangerii unor drepturi ale familiilor cunoscute - monoparentala, extinsa sau largita sau formata dintr-un barbat si femeie necasatoriti dar cu copii. Asa cum s-a aratat, nu este vorba de o redefinire a familiei ci numai de o clarificare in Constitutie a modului cum se pot incheia casatoriile. In plus, prin Decizia 580/20.07.2016 Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat constitutionala aceasta initiativa sustinuta de milioane de romani si a apreciat-o ca fiind un demers democratic.

Initiativa sustinuta de Coalitia pentru Familie este singura care a strans un numar atat de mare de sutinatori si este singura initiativa civica de revizuire a Constitutiei care a ajuns atat de aproape de atingerea obiectivului final. Reprezentantii Coalitiei se asteapta ca referendumul sa fie organizat in toamna si de asemenea se asteapta la o prezenta masiva a cetatenilor Romaniei la votul final.

 

R.D.

Coalitia pentru Familie Bistrita-Nasaud.  

0 comentarii5026 vizualizări23 mai 2017
rss 2.0
rss 2.0