Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Familie Luni 16 Decembrie 2019 - 1346 vizitatori azi
"Copilul meu - prioritatea mea". VIZIUNE SI OBIECTIVE.

Multi parinti privesc cresterea copiilor ca fiind experienta de viata cu cele mai multe bucurii, dar si cu mari frustrari, in special cand copiii ajung la dificila varsta a adolescentei. Acest amestec de bucurie si frustrare in cresterea copiilor este direct influentat, pe de o parte, de calitatea relatiei pe care o avem cu copiii nostri, si pe de alta parte de calitatea relatiei dintre parinti.

Cum putem face fata provocarilor mari pe care le avem ca si parinti si ce ar trebui sa stim pentru a raspunde intr-un mod potrivit si benefic, in fiecare context parental in care ne gasim?

Prin intermediul lectoratelor, workshop-urilor si intalnirilor personale fiecare cadru didactic pune la dispozitie un cadru prin care parinti cu personalitati diferite, cu stiluri diferite de crestere a copiilor si cu situatii diferite de viata sunt mai bine pregatiti si gasesc raspunsuri, speranta si ajutor.

Parinti ivor aveaocazia:

  • Sa exploreze domeniile cu potential de crestere in privinta educarii copiilor;
  • Sa intareasca comunicarea dintre ei si   copiii lor;
  • Sa identifice elementele de stress si sa invete cum sa administreze stresul in procesul de crestere si educare a copiilor;
  • Sa discute despre stilul lor parental si despre modul in care tata si mama pot forma o echipa foarte buna;
  • Sa identifice si sa resolve problemele parentale care apar.

Avem convingerea ca, pe langa toate aceste beneficii, increderea si satisfactia parintilor vor creste dincolo de asteptarile lor.

Am organizat la clasa intalniri cu parintii.Am invitat persoane specializate in consilierea familiilor.Am initiat un program de educare in scopul imbunatatirii relatiilor parinti-copii.

          In cadrul acestui program, Family Life organizeaza activitati prin care vine in sprijinul parintilor."Family Life" este un departament al Fundatiei Romania Pro-Culture, care isi propune sa vina in sprijinul familiilor din Romania, ajutand la consolidarea casniciilor si oferind un cadru de invatare si aplicare a principiilor sanatoase in viata de familie.

Programele abordeaza subiecte practice cum ar fi cresterea copiilor, administrarea finantelor in casnicie etc.

Principiile prezentate in cadrul programelor dezvoltate de "Family Life" au la baza etica crestina, deoarece aceasta perspectiva asupra familiei ajuta la crearea unui climat de acceptare si respect intre soti, oferind in acelasi timp, o baza pentru cresterea unor copii care vor imbratisa valori sanatoase pentru vietile lor.

 

I. Lectoratul pentru parinti-  "PUTEREA DE A FI POZITIV"

            Atitudinile si mesajele transmise zilnic de catre parinti au o influenta mai mare asupra identitatii copiilor decat toate celelalte evenimente. Aceste experiente aparent nesemnificative, dar repetate, ,reprezinta primele "culori" folosite la "pictarea portretului" copiilor nostri.Fiecare copil se naste cu un anumit tip de personalitate, intr-o anumita cultura, si intr-o anumita familie, iar lucrul acesta  influenteaza viata, convingerile, comportamentul. De asemenea, modul in care parintii isi inteleg rolul este influentat de mediul in care au crescut si s-au format. Foarte multi parinti sunt preocupati de pregatirea academica a copiilorlor, lasand pe locul doi dezvoltarea caracterului. Cu toate acestea, copiii au nevoie sa fie invatati cum sa faca alegeri intelepte in viata, respingand acele lucruri care nu ii ajuta in dezvoltarea lor ca persoane mature, responsabile. Parintii au pareri si standarde diferite in ceea ce priveste disciplinarea si recompensarea copiilor lor.Disciplina si recompensele sunt cele mai importante resurse pe care le pot folosi in formarea caracterului copiilorlor. Puterea de a fi pozitiv se regaseste in puterea Cuvantului lor. "Din plinatatea inimii vorbeste gura" . De aceea, alegerea cuvintelor potrivite incepe in inima noastra. Aceasta inseamna ca ceea ce spunem arata, de obicei, ceea ce simtim in realitate fata de altii. Daca inima noastra este plina de iubire si de compasiune, vorbireanoastra va fi pozitiva si ziditoare.Alegerea cuvintelor potrivite presupune efort intelectual si judecata sanatoasa. Chiar si inteleptul rege  Solomon "a meditat si a cercetat atent" ca "sa gaseasca cuvinte placute si sa scrie intocmai cuvintele adevarului"."Moartea si viata stau in puterea limbii" .Chiar si atunci cand cineva spune ceva ce ne supara, faptul de a raspunde cu blandete poate avea rezultate pozitive.O sora bine intentionata i-a spus mamei: "Ce pacat ca n-ai reusit sa-l educi asa cum trebuie!". Mama s-a gandit un moment si a raspuns: "E adevarat ca lucrurile nu merg prea bine acum, dar eu continui sa-l educ. Acest raspuns bland  a contribuit la pastrarea relatiilor armonioase intre cele doua surori si l-a incurajat pe fiul surorii, care a auzitconversatia. El a inteles ca mama lui nu-si pierduse speranta cu privire la el. Acest lucru l-a incurajat sa puna capat tovarasiilor rele. 

  Capacitatea de a ne exprima gandurile si sentimentele in cuvinte  este, intr-adevar, un dar minunat.Sa gasim momentul potrivit pentru a vorbi, straduindu-ne sa alegem cuvinte potrivite si facand eforturi pentru ca vorbirea noastra sa fie mereu placuta. Astfel, ne vom folosi puterea limbii pentru a le aduce vindecare celor care ne asculta si pentru a folosi creativ si pozitiv pretiosul dar al vorbirii.

 

Profesor invatamant primar, Salanta  Daniela

Scoala Gimnaziala Nr. 1 Bistrita

 

0 comentarii4823 vizualizări20 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0