Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Familie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Referendumul pentru casatorie si respectarea Constitutiei.

Cea mai mare initiativa civica a poporului roman, aceea care a implicat milioane de semnatari, aproape o suta de mii de voluntari si o ampla analiza din partea Curtii Constitutionale atunci cand a avizat-o, a fost, in acelasi timp, in mod nefericit si cea mai contestata initiativa democratica si constitutionala a poporului roman, in mod paradoxal, chiar de catre factori politici si institutionali.

Spunem aceasta pentru ca, la trei ani de la strangerea milioanelor de semnaturi si la doi ani de la avizarea constitutionala a initiativei, poporul roman inca nu a avut Referendumul solicitat legal prin parcurgerea tuturor etapelor procedurii de initiativa cetateneasca.

Aceasta in sine si ar fi fost de ajuns pentru semnalarea gravitatii incalcarii democratiei constitutionale in Romania. Dar se pare ca nu e de ajuns.

Pentru ca unul dintre motivele ne-organizarii referendumului a fost acela ca se impune modificarea legii de organizare a referendumului - aceasta brusca revelare juridica aparand dupa ce Camera Deputatilor a adoptat cu majoritate covarsitoare legea de aprobare a initiativei cetatenesti - a inceput un lung sir de amanari generate de acest nou proiect legislativ, respectiv modificarea legii cadru de organizare a referendumului.

In aceasta noua bucla politico-legislativa creata in calea referendumului, impotriva legii de organizare a referendumului, USR, PNL si presedintele Klaus Iohannis au sesizat de mai multe ori Curtea Constitutionala. Pe data de 19 iunie anul curent, Curtea Constitutionala a Romaniei a respins cea de a cincea sesizare, constatand ca este inadmisibila calea de atac promovata de presedintele tarii atunci cand, in loc sa promulge legea, acesta a inteles sa formuleze o noua cerere de sesizare a Curtii Constitutionale.

Astfel, in ziua de 19 iunie 2018, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. a teza intai din Constitutie si al art. 11 alin. 1 lit. a si art. 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, obiectie formulata de Presedintele Romaniei. In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, obiectia de neconstitutionalitate, Decizia fiind definitiva, general obligatorie si dispus a fi comunicata  Presedintelui Romaniei.

In aceste conditii, devin incidente, dispozitiile art. 77 alin. 3 din Constitutia Romaniei potrivit cu care daca Presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea.

Asadar, odata reconfirmata constitutionalitatea legii de organizare a referendumului, a devenit o evidenta faptul ca - indiferent cati ani au trecut, cate tergiversari, blocari, sesizari neintemeiate sau inadmisibile au facut USR, PNL sau presedintele - initiativa cetateneasca a milioane de romani a ajuns acum la momentul promulgarii legii de organizare a referendumului.

Pentru ca nici desconsiderarea, nici tergiversarea, nici furtuna Strategiei privind educatia parentala pro diversitate de gen, aparuta ca din senin exact in aceeasi perioada la Ministerul Educatiei Nationale, nici macar calitatea de presedinte al unei tari iesite de un sfert de veac din totalitarism, nimic nu ne poate distrage atentia de la Referendum ca exercitiu de suveranitate a poporului roman si nimeni nu poate incalca termenul imperativ prevazut de art. 77 alin. 3 din Constitutia Romaniei. De aceea, pentru ca nu mai suntem in "epoca de aur" a comunismului - cand Constitutia tarii era exemplara, dar totalitarismul se masura in numarul de victime - zilele urmatoare, vom fi martorii respectarii Constitutiei, respectiv vom fi martorii promulgarii legii de organizare a referendumului.

 

Avocat Ana-Corina Sacrieru

 

1 comentariu12481 vizualizări29 iunie 2018




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0