Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 28 Septembrie 2020 - 5348 vizitatori azi
Concert de jazz sustinut Lucian Ban si Mat Maneri.

BISTRITA, Miercuri 4 Decembrie 2013, ORA 19:00 - SINAGOG. Lucian Ban - Mat Maneri (USA) in turneu de promovare a albumului ECM Transylvanian Concert.

Dupa ce a fost prezentat in luna octombrie intr-un turneu american pe coasta de vest, albumul Transylvanian Concert, produs in luna mai a acestui an de prestigioasa casa de discuri ECM, si semnat de pianistul de origine romana stabilit la New York, Lucian Ban, si de violistul american Mat Maneri (nominalizat Grammy), va fi introdus publicului romanesc din Cluj, Timisoara, Oradea, Bistrita si Satu-Mare, intr-un turneu transilvanean ce incepe pe 1 decembrie.

Autorii surprinzatorului album vor concerta pe 4 decembrie de la ora 19:00, la Bistrita in organizarea Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud si are loc in frumoasa Sinagoga Veche Bistrita, spatiu cu multiple valente culturale.

Albumul Transylvanian Concert - din inima Transilvaniei, in paginile publicatiilor internationale
Rezultat al unui concert extraordinar inregistrat in inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Targu Mures, albumul "Transylvanian Concert" - al carui titlu a fost sugerat de chiar Manfred Eicher, directorul celebrei case de discuri ECM Records - se bucura de elogiile presei mondiale.

New York Times scrie ca e vorba despre "un album minunat si nelinistit de la casa de discuri ECM - inregistrat in tara de origine a dlui Ban - album ce releva interesul comun al creatorilor sai pentru imbratisarea misterului". Prestigioasa revista de specialitate All About Jazz vorbeste despre "momente de neasteptata frumusete". Village Voice New York remarca faptul ca "Transylvanian Concert e unul din acele albume care te transporta instantaneu - prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulseaza, introspectii conturate, bucurie gypsy. Poate sa fie transcendent", in vreme ce Jazz Weekly apreciaza ca e vorba despre "O colectie de sonate moderne care sterg granita dintre jazz si clasic, un amestec de piese si sunete similar cu o liturgie moderna". Celebra revista Jazz Times plaseaza noul album "cat se poate de aproape de goth-jazz".

De partea aceasta a oceanului, cunoscutul cotidian The Guardian spune despre Ban ca "sugereaza un Keith Jarret, un Monk si un Abdullah Ibrahim de la inceputurile lor, stiluri amestecate cu infuzii din muzica clasica a secolului XX", iar despre album ca "are propria frumusete melancolica, dar si o exuberanta greu de stapanit". La randul sau, London Jazz News scrie ca "Lucian Ban si Mat Maneri au extras nu numai seriozitatea profunda a acestei muzici, ci si umorul subtil si bucuria", iar Neue Zurich Zeitung observa ca "Elemente din universuri muzicale diferite sunt conectate intr-o maniera delicata si releva propria viziune asupra lumii. Nu una ermetica, ci una universala - amestecata cu o stare melancolica".

Albumul poate fi gasit si comandat prin www.andante.ro distribuitorul oficial ECM in Romania si in retelele Carturesti si pe website-ul www.carturesti.ro

Lucian Ban - Mat Maneri
Foto: Claire Stefani / ECM.

 

1 comentariu1848 vizualizări01 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0