Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 28 Septembrie 2020 - 5412 vizitatori azi
Fabricat in Rancu Salvei.(90 de poze)

Duminica, 8 decembrie a avut loc la Runcu Salvei, lansarea monografiei satului, monografie realizata de catre profesorul Vasile Lechintan alaturi de istoricii Adrian Onofreiu si Mircea Prahase. Pe langa cei trei coordonatori ai monografiei satului si comunei Runcu Salvei, un rol esential in realizarea lucrarii a avut-o Vasile George Dancu, fiu al satului si totodata seful editurii Eikon din Cluj-Napoca. Lucrarea cuprinde aproape 900 de pagini in care sunt prezentate toate datele referitoare la Runcu Salvei de la prima atestare documentara si pana in prezent, la ea dandu-si concursul peste 30 de coautori care au contribuit la realizarea celor 17 capitole de baza ale monografiei. Evenimentul lansarii cartii "Fabricat in Runcu Salvei" a avut loc la Caminul Cultural din localitate, unde la invitatia primarului Anchidim Pavelea, au raspuns prezent o seama de politicieni locali sau nationali printre care amintim pe fostul ministru Vasile Sebastian Dancu, deputatul Ioan Oltean-presedintele PDL BN sau liderul judetean PSD-Emil Radu Moldovan-presedintele CJ-BN. De asemenea, pe langa sutele de invitati au fost prezenti numerosi fii ai satului, foarte cunoscuti acum in judet printre care amintim pe profesorul Ionel Tompa, colonelul in rezerva Gheorghe Pop, poetul runcanilor (badea) Vasile Dancu sau ultimul opincar din BN- Floarea Cosmi. Despre aceasta monografie au vorbit numerosi invitati de la Bistrita sau din tara, manifestarea incheindu-se cu decernarea diplomei de merit cultural pentru pictorul Marcel Lupse care a realizat tabloul ce ilustreaza monografia si acordarea de diplome de cetateni de onoare a comunei pentru Vasile Lechintan, Adrian Onofreiu si Mircea Prahase. Dupa aceasta lansare a monografiei, a fost prezentata noua biblioteca comunala realizata de catre runcani in colaborare cu Biblioteca Judeteana B-N condusa de catre poetul Ioan Pintea (fiu al satului) care a donat majoritatea cartilor din noua biblioteca din Runc ce cuprinde acum peste 10.00 de volume. Dupa plecare autoritatilor, runcanii s-au putut delecta cu un spectacol de muzica populara sustinut de Lenuta Purja alaturi de solisti si instrumentisti din zona.

 .

Marius Chiuzan.

 P.S. - Multumim lui Petru Miron care a donat zeci de exemplare ale monografiei "Fabricat in Rancu Salvei" pentru cei prezenti, dintre care un exemplar si pentru redactia Bistritanews.

 

0 comentarii2541 vizualizări09 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0