Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 28 Septembrie 2020 - 5340 vizitatori azi
O MANIFESTARE CULTURALA DE EXCEPTIE.

La Centrul Cultural "Virgil Sotropa" de la Oficiul Postal Nasaud 1 a avut loc, in organizarea Asociatiei Culturale, Filatelice si Numismatice "Posta Nasaudeana", a Cercului Filatelic "Iuliu Moisil" si a Cercului Cultural "Virgil Sotropa", o ampla manifestare culturala, care a cuprins: o expozitie de desene ale elevilor de la Clubul Elevilor Nasaud intitulata "Draga iarna!", sub indrumarea profesorului Mircea Gava Mihalache, expozitie de pictura apartinand pictorilor Virginia Branescu, Angela Gaurean si +Valer Galan, pictura si machete de Gelu Sabo, sculptura de Ioan Peter si lucrari de artizanat apartinand Mihaelei Nechiti.

            A urmat simpozionul dedicat personalitatii profesorului Nichifor Somesan, de la a carui nastere s-au implinit 90 de ani. A fost prezentat un Remember apartinand pictorului Andrei Medinski, fost student al profesorului, de catre elevii Daniela Moldovan, Adrian Cotu si Gelu Nastuta de la Colegiul Silvic "Transilvania" Nasaud; despre viata si activitatea profesorului au mai opinat prof. Romulus Berceni, prof. Ioan Radu Nistor, Ioan Rebrean si Valer Petrehus si au fost admirate sase tablouri pictate de cel sarbatorit.

            Valer Petrehus a prezentat un material legat de aniversarea de catre ROMFILATELIA a 50 de ani de la crearea Muzeului Culturii Populare Traditionale ASTRA de la Sibiu. In acest context, a fost vernisata si expozitia tematica de pictura apartinand lui Nechita Bumbu: "Mori si valtori din Tara Nasaudului".

            S-a consemnat apoi debutul literar in  Agora literara de la Cluj-Napoca a elevului Iosif Ciunterei si s-au prezentat trei noi aparitii editoriale: Muchia malului, de Menut Maximinian, prezentata de Ioan Mititean si Mircea Darosi, Datini strabune din Tara Nasaudului si Mantuirea, un dar divin, in prezentarea autorului Cornel Filip Domide.

            Despre viata si opera academicianului Virgil Sotropa au vorbit prof. Maria Ileana Gonda si elevele Alina Rus si Estera Vacar.

Asa cum a devenit deja un obicei la manifestarile din acest centru cultural, a fost sarbatorita o personalitate locala in viata. De aceasta data, elevii Daniela Moldovan si Iosif Ciunterei i/au facut o surpriza profesorului Radu Baes, de la al carui debut literar s-au implinit 40 de ani. Ei au subliniat, printre altele, ca prof. Radu Baes a fost primul care a alcatuit o culegere de folclor de pe Valea Gersei (in colaborare), primul care a publicat o monografie a unui liceu nasaudean dupa 1944, primul care a introdus numele satului sau  in circuitul literaturii romane cu Povestile Gersei, cel care a scris (in colaborare) prima monografie a unui oficiu postal din tara etc. S-au recitat doua poezii religioase adecvate momentului apartinand poetului Radu Baes (Numele Lui  si Magii de la Rasarit).

Pe marginea celor prezentate au mai opinat Dorina Buia, Lucretia Mititean si Romulus Berceni.

Realizatorii acestei reusite manifestari culturale au fost Valer Petrehus si Radu Baes.

.

Iosif Ciunterei.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

 

 

 

0 comentarii2289 vizualizări11 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0