Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 26 Februarie 2021 - 39454 vizitatori azi
"Cetitor, deparaziteaza-ti creierul!"

Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici-Bistrita, organizeaza in 10 ianuarie 2011 a doua editie a "Intalnirilor de luni", eveniment literar bilunar, moderat de scriitorul Dan Coman.

In cadrul seriei de intalniri desfasurate sub sloganul "Cetitor, deparaziteaza-ti creierul!" vor avea loc lansari de carte, concerte, dezbateri precum si o serie de lecturi publice de la care nu vor lipsi cei mai importanti scriitori romani contemporani.

"Intalnirile de luni" isi propun sa promoveze lectura in randul tinerilor, sa ii atraga spre literatura si biblioteci, demonstrand totodata ca literatura este un fenomen viu.

 

A doua editie va avea loc luni, 10 ianuarie, ora 18, la Galeriile UAP.

Prima parte a intalnirii il va avea ca invitat special pe scriitorul Marin Malaicu Hondrari, care va sustine o lectura din ultimul sau roman, "Apropierea", aparut in 2010 la Editura "Cartea Romaneasca" si va vorbi despre cartile si autorii care l-au format.

 

In a doua parte a serii, in cadrul cenaclului literar al Bibliotecii judetene, tinarul bistritean Alexandru Vasies va citi din poemele sale.

 
 

Marin Malaicu-Hondrari a publicat cartile:

 

Zborul femeii pe deasupra barbatului , ed. Eikon, 2004, premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj,

Cartea tuturor intentiilor, ed. Vinea, 2006, ed. Cartea Romaneasca, 2008, editia a II-a

Apropierea, Ed. Cartea Romaneasca, 2010

 

Prezent in antologiile de poezie Camera, La Neagra si Jazz si poezie

Traieste in Spania din februarie 2002 pana in februarie 2007. A tradus  poezie din limba spaniola (Alejandra Pizarnik, Roberto Bolaño, Nicanor Parra) pentru revista electronica LiTerra, pentru revistele Tribuna, Transilvania, Euphorion si Poesis International. Scrie in 2009 si 2010, in limba spaniola, doua texte critice in catalogul bienalei de sculptura din Asturias, Spania. Din 2007 pana in prezent este responsabil de proiectul Forma si Dialog, din cadrul Muzeului de Arta Comparata din Singeorz-Bai.

 

 "Este o mare bucurie ca, intr-o zi - dupa ce de ani intregi s-au prabusit peste tine tone de carti inutile, necinstite, snoabe, mincinoase, nerusinate sau numai plictisitoare - sa dai si de o carte, in fine, adevarata. Am avut acest rar noroc cind am descoperit Cartea tuturor intentiilor a lui Marin Malaicu-Hondrari Am citit-o cu sentimentul, tot mai accentuat, ca am dat de o floare de mina desfacuta-n obscuritate, si care trebuie neaparat scoasa la lumina. Publicata si difuzata cum trebuie, cartea lui Marin Malaicu are, cred eu, sansa sa devina o carte-cult, definitorie pentru o generatie, asemenea Lupului de stepa a lui Hesse sau a faimosului Pe drum de Kerouac. Scriitura este impecabila, alba, denotativa, fara ostentatie sau ornamente. Prin transparenta acestui geam simplu se zaresc insa peisaje psihice stranii, in care visceralul expresionist si gratia suprarealista coexista. O carte curata, puternica intelectual, a unui om care-a trait fapte nebunesti si a avut forta sa le noteze la rece. E cartea care ne imbogateste azi si pe noi, cei ce iubim cu adevarat literatura."

(Mircea Cartarescu despre "Cartea tuturor intentiilor")

Alexandru Vasies, nascut in 1993 la Bistrita, este in prezent elev al Colegiului National "Andrei Muresanu" in clasa a XI-a. A castigat premiile revistelor Porto Franco si Cafeneaua literara (Concursul National de poezie Porni Luceafarul... 2010), premiul revistei Poesis (Festivalul National de poezie Nicolae Labis 2010) si premiul I la sectiunea poezie in cadrul concursului S’LOVE 2010..

A participat la Festivalul de poezie si muzica de camera de la Bistrita 2010 si a citit in cadrul editiei a XXIX-a a Institutului Blecher.

A debutat recent in numarul 3 al revistei Poesis International.

 

 

                            Cetitor, deparaziteaza-ti creierul! Literatura e vie!

Ne vedem luni!

 

 

 

 

0 comentarii2135 vizualizări06 ianuarie 2011
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0