Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Rock la scoala altfel.

Activitate cultural-artistica de tinuta la Colegiul National "Andrei Muresanu"

Iubitorii de blues, rock si metal au avut posibilitatea de a-si petrece timpul in mod placut in sala de sport a Colegiului National "Andrei Muresanu" incepand cu ora 11. Activitatea face parte din seria evenimentelor proiectului "Muzica - mesager al antiviolentei".

Membrii trupelor "Young Spirit", "Hemera’s", "Junk head", "The linghtning Strikes Twice" si "All for one" au inteles ca tinerii pot contribui la dezvoltarea armonioasa a societatii, pot avea un rol important in realizarea unui stil de viata armonios, in rezolvarea unor probleme legate de viitorul lor si al altora. Ei vor sa transmita mesajul ca elevii trebuie sa se implice si sa ofere solutii in anumite situatii conflictuale din interiorul scolii, familiei, comunitatii si sa diminueze actele de violenta in scoala, prin achizitionarea unor comportamente, atitudini si relationari, implicand muzica in viata lor ca alternativa la manifestarile violente ale acestora.

Astfel, miercuri 9 aprilie 2014, in sala de sport a Colegiului National "Andrei Muresanu" incepand cu ora 11 au sunat acordurile celor mai celebre piese de muzica rock in randurile tinerilor. Prezenta lor acolo s-a datorat profesorilor Copaciu Claudiu, Copaciu Cristina si Mihaiu Ancuta, care au initiat un proiect de anvergura care sa permita elevilor sa comunice si altfel cu semenii lor.

Formatiile au interpretat cover-uri cunoscute ale trupelor lor preferate, precum Scorpions, Guns n’roses sau Metallica.

"All for one" este o trupa infiintata de un an si jumatate, fiind cei mai mici mesageri ai rockului. Ei abordeaza un repertoriu variat, axat pe o mare diversitate de stiluri rock, incepand cu trupe autohtone ca Iris si pana la Metallica, Ozzy Osbourne si Judas Priest.

Membra trupei "Young spirit" Marginian Sorina, eleva a Colegiului National "Liviu Rebreanu' a afirmat ca trupa se bazeaza pe genurile muzicale rock clasic si alternativ. Ea este tobosarul trupei si a marturisit ca a facut parte si din energica trupa "Hemera’s". Boyte Raluca de la Colegiul National "Liviu Rebreanu' este, de asemenea, membra trupei "Young spirit". Aceasta a marturisit ca emotiile au acaparat-o pe deplin, insa energia si suflul multimii a incurajat-o sa continue, notele de la chitara si sa cante cu aceeasi energie. Trupa "Young spirit" implineste aproape 2 ani si jumatate de la infiintare. Trupa "Hemera’s" deborda de energie in fata publicului entuziasmat. Membrii trupei au fost multumiti de reactia spectatorilor lor, fiind uimiti de numarul acestora.

Componentii trupei "Lighting Strikes Twice" fac echipa de aproape un an si impartasesc pasiunea pentru muzica rock. Desi sunt inca la inceput, dorinta si energia lor ii fac sa munceasca pentru visul lor, pentru evolutia lor. Pe langa coverurile realizate, ei si-au conturat o idee despre mesajul pe care vor sa-l transmita, asa ca lucreaza la o piesa proprie, careia i-au finalizat refrenul.

"Junk Head" este o alta trupa tanara din Bistrita, care isi propune sa cuceareasca publicul prin pasiunea pentru muzica.

Una dintre trupele absente ale concertului "Gravity" care este in zilele acestea prinsa intr-un alt proiect, este considerata ca fiind una de referinta petru trupele rock implicate in proiect.

Se doreste astfel cultivarea interesului pentru muzica si pentru frecventarea activitatilor cultural artistice, formarea unei gandiri riguroase, coerente despre muzica si practicarea ei si pregatirea elevilor ca viitori participanti la "dialoguri culturale".

 

Muzica - mesager al antiviolentei

Unul dintre proiectele educative, cultural - artistice care se deruleaza in prezent in scolile bistritene, orienteaza atentia tinerilor spre o zona draga lor - muzica. Ideea a luat nastere dintr-o sugestie lansata de Camelia Tabara, inspector general al ISJ BN, cu ocazia unui concert organizat de copii in "Saptamana solidaritatii" si initiat de organizatia PROADO.

Ideea a fost materializata printr-un proiect care se numeste Muzica - mesager al antiviolentei si care a gasit argumente puternice pentru implementarea lui in randul elevilor. Sunt o multime de studii care arata ca ascultand muzica elevii devin mai destepti, crescandu-le IQ-ul. Muzica poate influenta felul in care vad lumea, iar versurile pot schimba comportamentul. Meloterapia este intens practicata de specialisti pentru a vindeca depresii, stari de anxietate, tulburari afective. Muzica poate fi o forta pozitiva pentru sanatatea mentala, poate stimula intelectual.

Responsabilii de proiect sunt profesor Copaciu Ioan Claudiu si profesor Mihaiu Ancuta Ioana, iar partenerii implicati sunt cateva scoli din judet Colegiul National "Andrei Muresanu" Bistrita, Scoala Gimnaziala Nr.1, Bistrita, Scoala Gimnaziala Nimigea de Jos, Liceul Tehnologic Maieru. Printre parteneri se numara si cateva institutii bistritene de renume.

Lansarea proiectului a avut loc la Sinagoga, in data de 18 decembrie 2013, avand un public variat, format din scolile partenere la proiect. La finalul evenimentului, partenerul Winmarkt a oferit solistilor pachete, in semn de premii, stimuland astfel motivatia micilor artisti de a promova comunicarea, limbajul, utilizand ca unic instrument muzica.

Formatiile pop-rock, constituite din elevi de gimnaziu si liceu, vor sustine pe tot parcursul anului concerte, purtand tricouri cu mesaje antiviolenta. In pauzele dintre recitaluri se vor proiecta filmulete care contin si acte de violenta cu scopul de a evidentia consecintele diferitelor forme de violenta si efectele acestora asupra starii psihice a elevilor. Echipaje de elevi din scolile partenere vor prezenta mesaje antiviolenta in diferite forme: postere, scurte dramatizari, etc. La finalul activitatii se vor aplica chestionare de satisfactie unui grup de elevi participanti, iar rezultatele acestora vor fi interpretate de catre consilierul scolar si facute publice.

 

Oana Vranceanu si Zdrobau Andreea, reporteri de liceu la CNAM online.

 

0 comentarii3045 vizualizări09 aprilie 2014




rss 2.0
rss 2.0