Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 04 Aprilie 2020 - 10804 vizitatori azi
F O T O G R A F I A D E P O R T R E T.

In perioada mai-iunie 2014,Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud prin Muzeul de Arta Comparata Singeorz-Bai, organizeaza expozitia de fotografie  din colectia Muzeul Taranului Roman Bucuresti"Portrete din Baragan’’, colectia Muzeului Graniceresc Nasaud"Portrete de pe Valea Somesului’’ si Muzeul de Arta Comparata "Fotografii actuale din portul populara‘’ , curator:Maxim Dumitras . F O T O G R A F I A   D E   P O R T R E T

    Dintre toate genurile fotografice, portretul este cel mai apropiat, cel mai strans legat de om, de viata omului si de trecutul sau.

   Dintre toate genurile fotografice, portretul surprinde cel mai bine unicitatea fiintei umane, oferind informatii despre vestimentatia sau despre obiectele necesare activitatilor sale cotidiene, avand de asemenea capacitatea de a reda aspecte specifice ale unor perioade istorice.

   Elementele principale ale unui portret sunt nu numai trasaturile fizice ale persoanei fotografiate dar si atitudinea sa, starea sa de spirit din momentul realizarii imaginii, acestea avand un impact direct asupra expresivitatii fotografiei, asupra sentimentului pe care ea il transmite.

   Dupa aceea ne referim la elementele secundare cum sunt fundalul si imbracamintea personajului. Fundalul poate reprezenta contextul in care a fost creata imaginea si are puterea de a conferi o intreaga poveste fotografiei, iar imbracamintea personajului, la randul ei, continua portretul moral inceput prin privirea, atitudinea si limbajul corpului persoanei din fotografie. Dar vestimentatia personajelor nu are numai un impact asupra laturii artistice a imaginilor, ci are si o mare valoare documentara: el are puterea de a reflecta cultura si traditiile personajului, si mai mult de atat, de a contribui la pastrarea si conservarea acestora prin imortalitatea fotografiei.

   Nu in ultimul rand, un portret contine si amprenta fotografului, care prin compozitie, incadrare, expunere si chiar prin comunicarea cu personajul poate influenta sentimentele si ideile transmise privitorului.

   In cadrul expozitiei cu fotografii de portret organizata la Muzeul de Arta Comparata Singeorz-Bai, sunt prezentate o serie de imagini cu caracter etnografic, reunind aspecte ale portului popular de la nord si de la sud de Carpati, incluzand si fotografii ale locuitorilor Vaii Somesului Mare.

   Aceste imagini cuprind un interval de timp cuprins intre inceputul secolului trecut si zilele noastre, elementele unificatoare fiind costumele traditionale si abordarea portretistica. Fotografiile se integreaza in spatiul muzeului alaturi de cunoscutele "Absente Incercuite" ale lui Maxim Dumitras, incadrand aici fizionomiile expresive ale satenilor de odinioara. In aceeasi zona expozitionala este amplasata si o selectie de obiecte traditionale specifice vietii satului, obiecte care  aduc un plus de semnificatie tematicii alese.

   In mod evident, expozitia prezinta un interes documentar, atat din punct de vedere antropologic, cat si din perspectiva fotografica, deoarece unele dintre fotografii sunt realizate intr-o perioada evocand inceputurile fotografiei romanesti; acestea au fost realizate conform tehnologiei vremii lor, fiind apoi imprimate pe canvas dupa originalele negative pe sticla.

   Aceasta colectie graitoare de imagini se vrea a fi o naratiune a unui trecut dar si o punte intre trecutul si prezentul oamenilor si a locurilor, intre  istorie si contemporaneitate.

 

                            DAVID BODESCU

0 comentarii1799 vizualizări12 mai 2014
rss 2.0
rss 2.0