Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 27 Septembrie 2020 - 5376 vizitatori azi
Istorie pe sine. Transport feroviar in Bistrita-Nasaud.

Sambata 17 mai, ora 1800, Muzeul Bistrita va invita la vernisajul expozitiei Istorie pe sine. Transport feroviar in Bistrita-Nasaud. Impunerea modernitatii in spatiul Transilvaniei aduce in seria de prefaceri din viata economica, sociala si administrativa o dinamizare a legaturilor comerciale si o crestere semnificativa a volumului de marfuri intrate pe piata. In acest context realizarea unei retele de drumuri si conectarea cu centrele industriale si sursele de materii prime devine o preocupare tot mai presanta. Dupa aparitia trenului si construirea primelor cai ferate in Anglia deceniului patru al secolului XIX, acest mijloc de transport se impune rapid in intreaga lume. Prima cale ferata de pe teritoriul tarii noastre a fost inaugurata in anul 1854, Orsova - Bazias. Intre Arad si Alba-Iulia linia ferata s-a deschis in anul 1868, iar legatura dintre Oradea si Cluj a fost realizata in anul 1870.

Pentru realizarea unei retele feroviare in valea Somesului a fost infiintata, in anul 1880, Societatea cailor ferate din Valea Somesului care porneste construirea tronsoanelor feroviare Apahida - Dej (1881), iar intre 1884-1886 a fost finalizata linia Dej - Bistrita, prelungita in anii urmatori pana la Bistrita Bargaului (1898).

Linia ferata Beclean - Ilva Mica a fost deschisa in anul 1907, prelungita in 1909 pana la Rodna.

Una din cele mai spectaculoase constructii feroviare, legand Prundu Bargaului cu Vatra Dornei, a fost realizarea in anii 1915-1916 prin introducerea trenului benzino electric. Legarea Transilvaniei cu Bucovina a fost un proiect initiat in anii primului razboi mondial, pus in opera intre 1936 - 1938, odata cu finalizarea liniei Ilva Mica - Vatra Dornei.

Un efort tehnic si uman de amploare l-au presupus realizarea liniei ferate Saratel - Deda (1941-1942) si Salva - Viseu (1948).

Avand la baza o documentatie ampla si un sprijin generos din partea unor pasionati, intre care remarcam in mod deosebit contributiile lui Alexandru Demeter din Bistrita si Paul Brascanu din Vatra Dornei, expozitia se constituie intr-o adevarata monografie in imagini a retelei feroviare din judetul Bistrita-Nasaud, completata cu instrumentar si obiecte specifice.

Un circuit functional de tren miniatural cu locomotive si vagoane de epoca din colectia d-lui Takacs Anton intregesc aceasta expozitie.

 

Director,

Corneliu Gaiu

0 comentarii2702 vizualizări15 mai 2014
rss 2.0
rss 2.0