Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 27 Septembrie 2020 - 5344 vizitatori azi
Ansamblul Folcloric "Ciobanasul" din Sieut, evolutie artistica de exceptie la Tulcea.(19 poze)

Unic in tara si foarte rar intalnit in Europa, "Festivalul International al Pastoritului" a reunit si in acest an la Tulcea grupuri folclorice si ansambluri din tara noastra, dar si din strainatate, fiind prezente formatii din judetele Arges, Bistrita-Nasaud, Braila, Neamt, Olt, Suceava, Tulcea, dar si din Bulgaria sau Macedonia. Festivalul isi propune pastrarea, valorificarea si promovarea traditiilor si obiceiurilor pastoresti autentice din tara si din spatiul balcanic.

            Timp de trei zile, orasul a fost in sarbatoare, spectacolele adunand sute de oameni dornici sa vada si sa cunoasca mai indeaproape traditiile pastoresti. In a doua zi a festivalului a avut loc la Sarighiol de Deal simpozionul "Locul pastoritului si transhumanta in spatiul balcanic", un spectacol traditional pastoresc prezentat de Ansamblul Folcloric aroman "Dor", o expozitie de obiecte pastorale, dar si una gastronomica cu preparate specifice zonei.

            Judetul nostru a fost reprezentat cu cinste la festivalul de la Tulcea de ansamblul folcloric "Ciobanasul" din Sieut, acesta fiind unul dintre cele mai vechi ansambluri satesti din zona, ce s-a constituit si fiinteaza intr-un areal cu specific pastoresc, unde traditiile si obiceiurile se afla inca la loc de cinste, fiind pastrate cu sfintenie.

            Sieutanii au evoluat in patru spectacole de exceptie, desfasurate atat la Tulcea, la Casa de Cultura a Sindicatelor si in Piata de Vest, cat si la Caminul Cultural din Sarighiol de Deal, prezentand un program artistic variat ce a cuprins cantece si dansuri populare de pe Valea Sieului si un obicei de pastorit.

            Colectivul de dansatori a fost alcatuit din Liliana si Ioan Dedean Bortas (primarul comunei), Mihaela si Ioan Soimusan (vice-primarul comunei), Ancuta si Partenie Olar, Ioan si Ioana Cotoc, Petre Dumbravan si Maria Suciu, Livia si Ignat Socaciu, Ioan si Ilonka Dumbravan, Ioan Pantea si Ileana Cilean. Alaturi de ei au fost prezenti rapsozii populari Gavril Aluas (fluier), Ioan Moldovan si Ioan Simionca si tinerele soliste Angelica Pantea si Teodora Simionca. Toate momentele artistice au beneficiat de acompaniamentul muzical al Tarafului Traditional din Sangeorz-Bai (Ionica Moldovan - vioara, Ilie Poleac - braci si Petrica Adam -  contrabas).

            Merita felicitati toti cei care au oferit momente artistice de mare valoare, remarcandu-se prin autenticitatea si frumusetea portului popular, bogatia repertoriului muzical si coregrafic si unicitatea traditiilor, cei care prin naturaletea lor au reusit sa readuca in fata publicului obiceiuri vechi de sute de ani, pastrate nealterate intr-o zona deosebita ce abunda in traditii, facand dovada vie a faptului ca Valea Sieului, dar mai ales comuna Sieut, este o vatra folclorica rara la noi in tara, cu resurse inestimabile, ce merita pastrate si valorificate.

            Prezent atat in calitate oficiala, cat si in cea de coordonator al ansamblului si dansator activ, primarul comunei Sieut, domnul Ioan Dedean Bortas, ne-a declarat: "Cu mare bucurie, am dat imediat curs invitatiei la festivalul de folclor de la Tulcea si am participat cu drag. Dorim sa mentinem traditiile, obiceiurile si jocurile noastre, pastrate de sute de ani, iar personal sustin din toata inima activitatea culturala a comunei pe care o reprezint. Membrii ansamblului au fost foarte multumiti de primirea facuta de organizatori si de buna desfasurare a evenimentelor de acolo. Ne-a facut mare placere sa participam la festival si sa legam relatii de prietenie cu directorii acestuia, cu domnul Stefan Coman, maestrul coregraf al Ansamblului Artistic "Baladele Deltei" si cu domnul dr. ing. Dumitru Caimacan Popescu, cu oficialii de acolo si aromanii din zona."

            Pe intreg parcursul festivalului, Ansamblul folcloric "Ciobanasul" din Sieut a fost insotit din partea Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud de referentii de specialitate Paul Fabi (foto/video) si de etnologul Smaranda Muresan, acestia ocupandu-se indeaproape de realizarea materialelor document, foto si video, dar si de buna organizare si desfasurare a momentelor artistice.

 

Etnolog Smaranda Muresan, referent de specialitate CJC BN

0 comentarii4543 vizualizări15 mai 2014
rss 2.0
rss 2.0