Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Ansamblurile folclorice din Sieut si Rustior, spectacole in Bucovina.

Zilele de 15 si 16 august 2014 au constituit prilej de sarbatoare nu doar pentru unele comune din judetul nostru, ci si pentru localitatile Moldovita si Adancata din judetul Suceava, care au fost gazdele ansamblurilor folclorice "Ciobanasul" din Sieut si "Izvorasul" din Rustior. Artistii bistriteni au sustinut spectacole in cadrul unor manifestari cultural traditionale organizate in frumoasele comune bucovinene si s-au prezentat exceptional in cadrul acestora, dand cu mare drag curs invitatiei venite prin intermediul d-lui Nicolae Galatean, fost director al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud.

            Prima reprezentatie artistica a avut loc in sfanta zi de sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului, la Moldovita. Dupa ce au vizitat manastirea, membrii celor doua ansambluri din comuna Sieut s-au indreptat spre locul de desfasurare al Festivalului Hutulilor, "Din obcini cantec rasuna", aflat deja la editia a V-a, organizat de Primaria Comunei Moldovita. Evolutia artistilor nostri a fost urmarita cu deosebit interes de publicul prezent in numar foarte mare la eveniment, atat localnici, dar si turisti romani si straini, care au fost foarte incantati de frumusetea costumelor, a dansurilor si a cantecelor noastre.

            Pe parcursul unei ore de spectacol, artistii ansamblurilor "Ciobanasul" din Sieut si "Izvorasul" din Rustior au oferit celor prezenti momente unice, fiind indelung aplaudati. Au fost prezentate suite de dansuri specifice comunei Sieut si au evoluat solistii Petre Dumbravan, Angelica Pantea, Teodora Simionca si Bianca Maria Cojoc. La festival, devenit deja o traditie in zona, au mai participat si Calin Brateanu, Pamfil Roata, Ansamblul Folcloric "Arcanul" din Suceava, Ansamblul Folcloric "Dorna Dorului" din Vatra Dornei, s.a.

            Sambata, artistii judetului nostru au participat la Festivalul Folcloric "Satule de sub padure", editia I, care a avut loc in comuna suceveana Adancata. In organizarea primariei comunei, aceasta manifestare de promovare a valorilor culturale romanesti prilejuita de implinirea a 500 de ani de la atestarea documentara a localitatii a reunit nume ale folclorului bucovinean precum Calin Brateanu, Sorin Filip, Marius Zgaianu, Adriana Bucevschi, Andreea Chisalita, dar si multe ansambluri si grupuri folclorice sucevene. Si aici, evolutia membrilor ansamblurilor din comuna Sieut a fost una de exceptie, publicul fiind placut surprins de prestatia acestora.

            De asemenea, pe parcursul vizitei in Bucovina, artistii celor doua ansambluri au vizitat mai multe obiective cultural-turistice, dintre care amintim Manastirile Moldovita si Voronet, Muzeul Satului Bucovinean, Cetatea de Scaun a Sucevei (unde a avut loc si Festivalul Medieval) si Salina Cacica, toate constituind prilej de incantare pentru colectivul care a facut deplasarea in frumoasa Bucovina.

            Se cuvine sa aducem multumiri domnului primar al comunei Sieut, Ioan Dedean-Bortas, cel care a facut posibila aceasta deplasare si a fost mereu aproape de actul cultural, fiind prezent atat in calitate oficiala, cat si in cea de coordonator al intregului grup si dansator activ al Ansamblului Folcloric "Ciobanasul".

            Totodata, multumim domnului Calin Brateanu pentru grija pe care ne-a purtat-o si pentru sustinerea si promovarea unei colaborari culturale deosebite intre judetele Bistrita-Nasaud si Suceava.

            Pe intreg parcursul deplasarii in Bucovina, ansamblurile folclorice din Sieut si Rustior au fost insotite din partea Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud de etnolog Smaranda Muresan, referent de specialitate in cadrul Serviciului Cultura Traditionala, care s-a ocupat indeaproape de realizarea materialelor document, foto si video, dar si de buna organizare si desfasurare a tuturor momentelor artistice, acestea din urma confirmand pe deplin faptul ca oamenii frumosi si talentati din comuna Sieut detin si poarta cu ei valori inestimabile, ce merita pastrate si valorificate, indiferent ca este vorba despre cantec, joc popular, costum traditional sau obiceiuri.

 

Etnolog Smaranda Muresan

Referent de specialitate CJC BN.

0 comentarii3059 vizualizări20 august 2014




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0