Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 Martie 2021 - 26742 vizitatori azi
Temnitele libertatii.

"Substanta acestei lumi vaste e rezervata mortii si ruinei." - Lucretiu. Are efemerul, insa, ipostaze care transced chiar si ideea de viata vesnica, cum ar fi iubirea pentru frumuseti condamnate definitiv.

Unde dispar, bunaoara, secundele care se hranesc din aburul intaiului sarut sau amprentele femeii care cauta prosoape pentru ultimul nascut dintre oameni? Sunt multe astfel de ipostaze, gesturi irepetabile...

Un prunc moare de foame undeva, intr-un loc in care eu nu pot ajunge. Si, chiar daca m-ar cara vreo minune acolo, ar avea oare poemele mele puterea sa-i redea viata?

Daca "omul nu se hraneste numai cu mancare", atunci nici Dumnezeu nu se hraneste doar cu vorbe.

"Si i-a suflat in nari suflare de viata...", iar eu m-am prabusit in aburul intaiului sarut, ca un microb neputincios. Eu aveam sa traiesc in micimea cuvintelor mele, sfidand ganguritul fiintei stravezii din premergator, in timp ce femeia, care a ajutat la nastere, avea sa moara de sifilis ( aventura de-o noapte ), intr-un ghetou din Paris. Si, totusi, cuvintele au aerul ca le stiu pe toate, se imbraca frumos sau straniu, isi sterg vocalele de camasi purpurii, ca pe niste ochelari academici, inspirand patos si expirand orgoliu; iar speranta, in doliu, astupa tomberoanele cu obsesii plastice, rochite, lumanari si coronite de mireasa.

Nu micimea lor sufleteasca ma revolta, ci micimea spiritului meu, neputinta mea de a-i reda pruncului viata, de a-l smulge dintre resturile expirate de ton...care, totusi, l-ar fi putut hrani, i-ar fi putut salva viata, daca ar fi avut macar puterea sa se intoarca...

Nici eu nu mai am puterea sa ma intorc, pentru ca nu stiu unde am gresit mai tare...nimeni nu stie...

Vietile noastre sunt facute din greseli, din resturi expirate de ton...

Maine ma imbrac frumos si ma duc la "Teatrul de Vara" sa bat din palme, sa caut sponsori, sa ma enervez...

Mai bine as sta sa visez ca-l invii pe Lazar sau ca scriu "Ecleziastul"... sa schimb versetele, macar acelea in care Soarele scoate limba in jurul Pamantului, sa-i fac pe tembeli sa inteleaga ca nu e decat o metafora.

 

Ioan Pop.

 

0 comentarii2478 vizualizări03 septembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0