Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 Martie 2021 - 29120 vizitatori azi
Expozitia NORBERT THOMAE deschisa la Bistrita.

In cadrul manifestarilor legate de comemorarea a 70 de ani de la evacuarea populatiei germane din Nordul Transilvaniei, in septembrie 1944, Muzeul Bistrita aduce in fata publicului opera uneia din personalitatile remarcabile a acelei generatii - pictorul Norbert Thomae. Nascut la Bistrita la 15 mai 1887, a urmat scoala in orasul natal, iar ultimele doua clase gimnaziale la Cluj. Pasiunea pentru desen, cultivata in familie si remarcata de profesorul din gimnaziu, Michael Fleischer, l-a condus inspre Academia de Arte de la Budapesta, unde l-a avut ca si profesor pe Ede Balló. In acelasi loc studiaza intre 1908-1912 la Facultatea pentru profesori de desen. O bursa din partea Fundatiei Brukenthal ii asigura suportul unei calatorii de studii la Viena, München, Dresda, Leipzig, Berlin si Italia, unde a luat contact direct cu marile capodopere ale artei europene.

Din 1912 a devenit profesor de desen la gimnaziul evanghelic din Sebes, unde in anul urmator se casatoreste cu Josephine Bechthold, cu care va avea doua fiice - Helene si Marion.

Intre 1916 si 1918 este mobilizat si trimis pe fronturile din Galitia, Bucovina si Italia.

In anul 1927 se intoarce in urbea natala ca profesor la Gimnaziul evanghelic, unde a functionat pana in toamna lui 1944. Dupa o cativa ani de provizorat pe teritoriul Austriei, in 1949 se stabileste definitiv in Germania, la Schwäbisch Gmünd, unde va trai pana la  90 de ani.

            Intim legat de locul de origine, care strabate ca un fir nevazut intreaga sa opera, Norbert Thomae s-a impus ca un artist stapan pe mestesug, portretist remarcabil, desenator plin de vigoare, ale carei compozitii echilibrate ii caracterizeaza opera.

            Lucrarile din aceasta expozitie fac parte din generoasa donatie, de 89 de lucrari, pe care mostenitorii  artistului - cei trei nepoti, Antja Hella Neumann, Wolfgang Rohling si Wolfram Wenzl, au facut-o muzeului si comunitatii din care s-a ridicat cel dintai artist profesionist al Bistritei.

 Dr. Corneliu Gaiu - Director Muzeul Bistrita.

.

Foto-reportaj de Marius Chiuzan

.

0 comentarii3066 vizualizări13 septembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0