Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 25 Februarie 2021 - 16216 vizitatori azi
Marcel Lupse - autoportret cu buchet de flori.(45 de poze)

Pictorul si graficianul Marcel Lupse este indiscutabil cel mai bun artist plastic in viata din BN si cu siguranta printre cei mai valorosi artisti ai Romaniei. Marcel Lupse este unul dintre creatorii de frumos care place, care incanta cu buchetele sale de flori, flori de camp sau de busuioc si aduce aminte de tineretea fiecarui individ prin zecile de autoportrete. Cu basca sau fara basca, cu palarie sau fara palarie, cu ochelari sau fara ochelari, Marcel Lupse iti zambeste misterios, atotcunoscator din autoportretele sale usor narcisiste, in special cele din perioada maturitatii depline. Pictura lui Marcel Lupse este una incantatoare, placuta ochiului si sufletului, in contrast grav cu mazgalelile reformatorilor din noua generatie si cu ifosele unora care se cred artisti ce expun cele mai bizare si grotesti creatii. Marcel Lupse reuseste sa-i impresioneze pe profesionisti, pe criticii de arta, dar mai ales pe oamenii din public care descopera in picturile sale "un ceva" care atrage si place in acelasi timp. Toate aceste lucruri mi s-au confirmat miercuri 17 septembrie la vernisajul expozitiei sale intitulata "Fata catre fata" de la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud.

In aproape 20 de ani de jurnalism nu am vazut niciodata atatea persoane adunate la un eveniment cultural din sfera artelor plastice. Am cautat explicatia in faptul ca Marcel Lupse este un profesor cunoscut si a dat judetului si Romaniei generatii de artisti plastici tineri. Am cautat explicatia in faptul ca Marcel Lupse este seful galeriilor de arta UAP din Bistrita si in ultimii ani a promovat si sustinut sute de pictori si artisti din judet si din tara. Am cautat explicatia in faptul ca este membru al clubului Rotary si are numerosi prieteni influenti si cunoscuti in societate. Am cautat explicatia in faptul ca mai marii zilei, politicieni, oameni din administratie sau oameni de afaceri ii cumpara lucrarile cu bani grei pentru a-si asigura fiecare o investitie pe termen lung si un mod ideal de a-si spori averea materiala. Am cautat explicatia in snobismul unora de a-si alatura propria persoana nesemnificativa cu un maestru, o adevarata personalitate a zilelor noastre.

            In realitate se pare ca explicatia este mult mai simpla si sta in profunzimea sufletului uman. Marcel Lupse prin lucrarile sale stie sa se faca placut, stie sa intre in mintea si sufletul fiecaruia iar prezenta sa fizica bonoma si spiritul ascutit il fac placut in viata de zi cu zi cu fiecare interlocutor. Acestea fiind spuse am o singura recomandare: vizitati expozitia lui Marcel Lupse iar daca intr-un colt de portmoneu mai aveti cateva bancnote (mari) de euro incercati sa cumparati: "un Lupse". Pe piata de arta din Romania se spune tot mai des ca daca nu ai un "Lupse" acasa, nu existi ca si colectionar. Iar eu ma pot lauda ca am in apartamentul propriu si personal cateva ….pliante si carti-albume cu Marcel Lupse.

 .

Marius Chiuzan.

.

0 comentarii3542 vizualizări18 septembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0