Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 28 Martie 2024 - 14587
Scoala nasaudeana (postume)

Dragul nostru diriginte, Ioan Lapusneanu, s-a dedicat trup si suflet educarii tinerilor elevi ai Colegiului National "George Cosbuc" din Nasaud, fiind un remarcabil profesor de limba si literatura romana, un dascal de elita si un om de o inalta tinuta morala. A scris mai multe volume si studii de specialitate, dintre care amintesc : "Cetateni de onoare ai orasului Nasaud", "Emil Rebreanu-eroul de la Ghimes Faget", ,Nasaudul sub teroarea istoriei", toate aparute la editura Karuna Bistrita.

"Scoala nasaudeana (postume)", editura Karuna Bistrita, este o carte memorabila care prezinta lupta consecventa a unor oameni hotarati, de-a lungul timpului, pentru lumina cartii, pentru cultura si pentru ca noi, urmasii bravilor graniceri nasaudeni, sa ne deschidem sufletul spre stiinta.

Tema cartii a necesitat o profunda si sistematica investitie de timp si cercetare, o asezare a datelor intr-o forma care sa poata fi inteleasa usor de cititor, fapt pe care autorul l-a realizat intr-o maniera remarcabila, in stilu-i caracteristic. Este grupata in zece capitole, care subliniaza multe adevaruri istorice, stiute sau nestiute, unele fericite altele dureroase pentru oamenii locului, prezentate in contextul evenimentelor istorice care au avut loc. Cartea abunda de citate ale unor ilustri inaintasi, care se costituie in advarate dovezi ,menite sa aduca si mai mult in lumina realitatea istorica.

Este surprinsa cu o uimitoare claritate evolutia Scolii Nasaudene de la primele forme de educatie izvorate din "samanta roditoare a Scolii Ardelene", pana la infiintarea Gimnaziului Romanesc Greco-Catolic din Nasaud si Unirea de la 1 Decembrie 1918, cu elogierea personalitatilor marcante care au contribuit pe parcursul istoriei, in tara sau peste hotare, la desavarsirea acestei institutii de invatamant.Sunt evidentiate cu maiestrie, precizie si sensibilitate artistica scolile cu predare in limba latina, slavona, maghiara, germana etc.,cu o sublima aplecare asupra invatamantului romanesc din acea perioada.

Capitolul al V-lea constituie o adevarata lectie de istorie transilvaneana, cu elemente documentare adunate de domnul profesor Ioan Lapusneanu pe parcursul intregii vieti . Legatura stransa dintre scoala, regimentul graniceresc si biserica este pusa in valoare de insusi autorul: "intre cei trei temeni … exista o unitate indisolubila si o legatura cu urmari faste peste veacuri, nu numai pentru oamenii de pe aceste meleaguri, ci chiar pentru intreaga tara. " .

Faptele si evenimentele puse la dispozitia cititorului sunt trecute prin filtrul patriotismului local si al personalitatii omului de litere care nu doreste ca cenusa uitarii sa se astearna peste ele, ci sa fie mereu in atentia noastra, a urmasilor acestor oameni vrednici, spre a fi demni de sacrificiul lor.

Calitatea artistica si valoarea inestimabila a acestui volum poate fi perceputa si apreciata doar de cei care il vor rasfoi dovedind respect pentru trecut si speranta pentru viitor.

 

Prof.inv.primar,

Diana Sarca

Scoala Gimnaziala "Avram Iancu".

0 comentarii2905 vizualizări22 septembrie 2014




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0