Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Virginia Linul - Cetatean de Onoare al Romaniei ! (75 de poze)

Vineri dupa-masa la galeria de arta gazduita de "Casa cu Lei" din Bistrita, a avut loc inaugurarea expozitiei cu vanzare a creatoarei de arta, mester popular si doctor in etnologie si folclor - Virginia Linul. Aceasta, alaturi de fiica si de mama sa, a reusit sa culeaga si sa salveze traditia populara a cusutului si a mestesugului brodatului pe panzeturi din zona Salva si sa le transpuna mai departe pe ii, brauri, catrinte, cojoace si alte obiecte de imbracaminte atat pentru barbati cat si pentru femei.

Mai mult, Virginia Linul a reusit sa imbine traditia populara cu creatiile vestimentare moderne pe care le-a prezentat atat in tara cat si in strainatate.

Pentru aceste merite, cat si pentru sutele de expozitii prin care a promovat arta populara si cultura romaneasca, in Romania, Europa, Orientul Mijlociu si America, Virginia Linul ar merita recunostiinta si recunoasterea calitatilor ei printr-un titlu onorific de mare valoare - Cetatean de Onoare al Romaniei.

Daca guvernantii dupa 89’ si asa-zisi oameni de cultura promoveaza o cultura indoielnica si chiar defaimatoare la adresa romanilor si a Romaniei de genul "calutului cu zvastica" propus de "culturnicul" Patapievici, mai exista si oameni, ce-i drept mai rar, ca Virginia Linul, ce aduc in prim plan cultura adevarata a romanilor prin creatii populare, dar si prin muzica populara autentica.

Cat despre titlul de cetatean de onoare al Bistritei sau al judetului, este prea putin pentru Virginia Linul, mai ales ca in ultimii ani au fost "gratulati" cu aceste titluri unii neaveniti locali sau de prin lumea larga fara nici un merit real sau aport la viata si cultura locala, majoritatea fiind promovati pe criterii politice sau de clan local.

In aceste conditii va recomand sa vizitati expozitia de la "Casa cu Lei" din Bistrita a Virginiei Linul si chiar sa cumparati creatiile sale, deoarece expozitia cu vanzare va fi deschisa timp de aproximativ o luna.

 

Marius Chiuzan.  

1 comentariu2058 vizualizări13 decembrie 2014




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0