Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 28 Martie 2024 - 14587
Cadouri de Craciun inedite la Centrul de Sanatate Mintala Bistrita.

Marti, 16 decembrie, a avut loc la Bistrita, in cadrul Centrului de Sanatate Mintala, deschiderea unei expozitii inedite cu lucrari si obiecte de artizanat, realizate de fosti bolnavi cu diverse afectiuni psihice. La Centrul de pe strada Somesului din Bistrita vin saptamanal, de acasa, zeci de persoane care au suferit sau sufera de afectiuni psihice cronice, pentru a participa la diverse programe de ergoterapie (terapie prin munca distractiva) in cadrul careia se realizeaza diverse obiecte de artizanat si arta.

Sub indrumarea mai multor mesteri si artizani precum si voluntari, alaturi de asistente medicale si medici psihiatrii precum si psihologi, acesti oameni creeaza adevarate opere de arta, de obicei din lucruri reciclate.

Fosti pacienti au prezentat astazi obiecte din hartie confectionate in tehnica "origami" , impletituri din fibre si produse naturale, tablouri in tehnica traditionala sau artizanala dar si alte obiecte cu tematica speciala pentru sarbatoriile de iarna.

Expozitia a fost prezentata si deschisa de catre sefa Centrului pentru Santate Mintala Bistrita-Nasaud - doctor Ancuta Hordoan, dupa care, au prezentat mesaje din partea institutiilor pe care le conduc, presedintele Consiliului Judetean - Emil Radu Moldovan si managerul Spitalului Judetan - dr. Mircea Gelu Buta.

Activitatea desfasurata in Centru, din punct de vedere practic si munca cu fosti pacienti a fost prezentata de catre asistenta sefa - Maria Rus si artistul plastic Larisa Bancea, care este si instructor pentru creatii de tip origami.

Despre rezultatele muncii prin ergoterapie au vorbit fostii pacienti Popovici si Cotul, care s-au declarat multumiti de rezultatele acestei terapii ocupationale.

Pe parcursul expozitiei, atmosfera a fost intretinuta de cunoscutul cant-autor si fost jurnalist sportiv Vasile Bancea.

Mentionam ca la eveniment au venit zeci de persoane din cadrul Spitalului Judetean Bistrita, Casei de Asigurari de Sanatate, Consiliului Judetean, medici de familie, cadre medicale medii dar si membrii ai familiilor din care provin fostii pacienti cu afectiuni psihice, implicati in acest proiect.

Specific ca Centrul de Sanatate Mintala Bistrita-Nasaud a fost realizat in urma cu mai multi ani cu ajutorul doctorului Dan Alexandru Ilies-seful sectiei de Psihiatrie Acuti si cu sprijinul Spitalului Judetean Bistrita, evident ca alaturi de personalul medical ce lucreaza acum in Centru, coordonati fiind de doctor Ancuta Hordoan.

 

 Marius Chiuzan

.

0 comentarii1876 vizualizări16 decembrie 2014




rss 2.0
rss 2.0