Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 Martie 2021 - 19326 vizitatori azi
Se vesteste Craciun in Bistrita-Nasaud! Ca pe la noi!

Taiatul porcului ca pe la gazde si bucate cum numai gospodarii din judetul nostru stiu sa faca pentru a-si astepta colindatorii: pita si colaci scosi din cuptor, prajituri de casa, vin fiert si jinars cu secare. Acestea si multe altele vi se pregatesc pentru sfarsitul saptamanii, intre 19 si 21 decembrie, in curtea Muzeului Judetean, pentru a trai cum se cade Craciun in Bistrita-Nasaud! Gazda mare este presedintele Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan!

"Inaintea Ajunului, in pragul Craciunului... Vineri, sambata si duminica, in 19, 20 si 21 decembrie, in curtea Muzeului Judetean traim Craciunul de-altadata! Ca pe la noi! Taiem porcul si facem o cina ca la gazde, coacem pita si colaci in cuptor! Galustele dau in clocot, bem un pahar de jinars fiert cu secare ori un vin fiert cu scortisoara si asteptam colindatorii. Din tot judetul! Copiii au ce face…" - suna mesajul organizatorilor, care va indeamna sa fiti prezenti, cu mic, cu mare, la cea de-a doua editie a evenimentului Craciun in bistrita-Nasaud.

 Consiliul Judetean, impreuna cu institutiile din subordinea sa, Complexul Muzeal si Centrul Judetean pentru Cultura, se pregatesc, ca niste gazde bune, sa astepte colindatori, intr-un eveniment care isi propune sa ne bucure cu gustul si veselia sarbatorilor de altadata de pe la noi. Obiceiurile traditionale specifice Craciunului, incepand cu taiatul porcului si pregatirea bucatelor pentru masa de sarbatori si culminand cu vestirea Nasterii Mantuitorului prin glasurile colindatorilor, vor putea fi traite timp de 3 zile (in perioada 19-21 decembrie) in curtea interioara a Muzeului Judetean, intr-un decor de poveste, in jurul bisericutei vechi din lemn.

 Gospodari si gospodine, alesi pe spranceana din satele din judet, vor aduce domnilor de la oras, sub brand-ul Produs in Bistrita-Nasaud, preparatele traditionale pe care le pregatesc de Craciun: bucate de-ale porcului, colaci rumeni, pita de casa, prajituri facute special de sarbatori. Toate produsele expuse vor putea fi cumparate de doritori!

 Turta dulce, vinul fiert si jinarsul cu sacare nu vor lipsi din peisaj, iar cei aflati in cautare de cadouri sau de ornamente de Craciun vor avea ocazia sa cumpere produse hand made lucrate de mesterii si artistii locali, mare parte dintre ele pregatite special pentru acest eveniment.

 Organizatorii anunta ca cei mici vor avea ce face, pentru ca le sunt pregatite o serie de activitati speciale: vor invata sa colinde, sa faca globuri si intalniri pe-nserat cu Mos Craciun. Pentru a invata de mici ca cine daruieste primeste, copiii sunt asteptati sa-si vanda jucariile pe care nu le mai folosesc in cadrul Targului de Jucarii organizat cu scop caritabil.

Pentru ca e Craciun in Bistrita-Nasaud, colindele nu vor lipsi in cele trei zile de eveniment.  Vestea Nasterii Mantuitorului va fi data de cete de colindatori veniti din tot judetul, dar si din Suceava si Mures.

 Portile Muzeului Judetean vor fi deschise pentru toti cei care isi doresc sa traiasca Craciun in Bistrita-Nasaud vineri, 19 decembrie, la ora 16.00 si asa vor ramane asa pana duminica, 21 decembrie, dupa lasarea intunericului.

0 comentarii2275 vizualizări16 decembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0